12 jul 2018 14:37

12 jul 2018 14:37

Rättegång efter knivdrama – åtalad ska psykundersökas

FALKÖPING.: Skar kvinna med rakblad och högg henne med kniv

Hedersrelaterat våld där planen var att döda kvinnan, hon klarade sig enbart tack vare lyckliga omständigheter, hävdade åklagaren. Hade han velat döda henne hade han kunnat göra det, men det var inte avsikten, sade advokaten. Nu ska mannen psykundersökas.

Det var i slutet av maj som den uppmärksammade knivattacken inträffade i Falköping. En man väntade på sin före detta fru och när hon kom ut gick han till angrepp. Kvinnan skars i ansiktet med ett rakblad och därefter utdelade han flera knivhugg, i vart fall ett av dem var livshotande. Kvinnan skrek och två hantverkare som befann sig i närheten skyndade dit och skrämde iväg mannen. Polisen hyllade efteråt männen för insatsen, utan dem kunde allt slutat mycket värre. Kvinnan överlevde, men vårdades en vecka på intensivvårdsavdelningen i Skövde.

Vanställa ansiktet

Mannen greps en stund efter attacken. Snart framkom i utredningen att han hade kontaktförbud mot kvinnan och att han i april hade varit anhållen för brott mot kvinnan. Han ska då ha bitit henne i kinden. Att försöka skada kvinnans ansikte var förutom knivhuggen en del i vad åklagaren under rättegången i Skaraborgs tingsrätt på torsdagen beskrev som hedersrelaterat våld.

– Mannen har i tidigare meddelanden till bland annat en anhörig uttryckt att kvinnan har vanställt hans heder och att han då ska vanställa hennes ansikte, sade åklagaren Berit Andreasson under rättegången.

Vid överfallet skar han henne i ansiktet, när han sedan högg henne med kniv trodde kvinnan att han ville döda henne.

Uppsåt att döda

– Det är flera lyckliga omständigheter som gör att hon överlever, bland annat de två vittnena som griper in och att hon får vård snabbt. Jag anser att mannen hade planerat dådet, han hade uppsåt att döda henne

Åklagaren yrkade att han skulle dömas till tio års fängelse för mordförsök, men motsatte sig inte heller en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, vilket försvaret yrkade. En mindre sinnesundersökning tidigare har visat att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Mådde dåligt

Mannens offentliga försvarare, advokat Lotta Jonsson, förklarade händelsen som rubricerats som mordförsök med mannens dåliga psykiska mående, något han tydligt ska ha signalerat om både till sjukvård och sociala myndigheter. Att han den där dagen i maj hade med sig både rakblad och kniv var för att han ville ta sitt eget liv. Han har erkänt att han skar kvinnan i ansiktet, men därefter sviker minnet.

Domstolen kom på torsdagen fram till att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, huvudförhandlingen återupptas när den är klar..

Det var i slutet av maj som den uppmärksammade knivattacken inträffade i Falköping. En man väntade på sin före detta fru och när hon kom ut gick han till angrepp. Kvinnan skars i ansiktet med ett rakblad och därefter utdelade han flera knivhugg, i vart fall ett av dem var livshotande. Kvinnan skrek och två hantverkare som befann sig i närheten skyndade dit och skrämde iväg mannen. Polisen hyllade efteråt männen för insatsen, utan dem kunde allt slutat mycket värre. Kvinnan överlevde, men vårdades en vecka på intensivvårdsavdelningen i Skövde.

Vanställa ansiktet

Mannen greps en stund efter attacken. Snart framkom i utredningen att han hade kontaktförbud mot kvinnan och att han i april hade varit anhållen för brott mot kvinnan. Han ska då ha bitit henne i kinden. Att försöka skada kvinnans ansikte var förutom knivhuggen en del i vad åklagaren under rättegången i Skaraborgs tingsrätt på torsdagen beskrev som hedersrelaterat våld.

– Mannen har i tidigare meddelanden till bland annat en anhörig uttryckt att kvinnan har vanställt hans heder och att han då ska vanställa hennes ansikte, sade åklagaren Berit Andreasson under rättegången.

Vid överfallet skar han henne i ansiktet, när han sedan högg henne med kniv trodde kvinnan att han ville döda henne.

Uppsåt att döda

– Det är flera lyckliga omständigheter som gör att hon överlever, bland annat de två vittnena som griper in och att hon får vård snabbt. Jag anser att mannen hade planerat dådet, han hade uppsåt att döda henne

Åklagaren yrkade att han skulle dömas till tio års fängelse för mordförsök, men motsatte sig inte heller en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, vilket försvaret yrkade. En mindre sinnesundersökning tidigare har visat att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Mådde dåligt

Mannens offentliga försvarare, advokat Lotta Jonsson, förklarade händelsen som rubricerats som mordförsök med mannens dåliga psykiska mående, något han tydligt ska ha signalerat om både till sjukvård och sociala myndigheter. Att han den där dagen i maj hade med sig både rakblad och kniv var för att han ville ta sitt eget liv. Han har erkänt att han skar kvinnan i ansiktet, men därefter sviker minnet.

Domstolen kom på torsdagen fram till att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, huvudförhandlingen återupptas när den är klar..