13 jul 2018 17:27

13 jul 2018 17:27

Torkan ger brist på bete

SKÖVDE: Kommunen erbjuder lantbrukare klippa gräs

Skövde kommun drar sitt strå till stacken och erbjuder lantbrukare att klippa gräs på kommunal mark för att använda som djurfoder. Bonden Lennart Rothzén är hittills den ende som nappat på erbjudandet. ”Vi måste ta tillvara på varje strå nu”, säger han.

Det torra vädret ställer till det för lantbruket. Bristen på regn gör att det talas om katastrofläge i vissa delar av landet. Värst utsatta är kanske de bönder som håller nötdjur eller kor för mjölkproduktion. Bristen på foder gör också att fler väljer att låta djur gå till slakt i högre grad än normalt. Det i sin tur skapar även andra problem eftersom många slakterier inte kan ta emot fler djur.

Grässkörd

Skövde kommun gör nu som flera andra kommuner i landet och erbjuder lantbrukare att slå gräs på kommunal mark. Lennart Rothzén driver djurhållning på Arvidsgården utanför Skultorp, på gården finns 200 nötkreatur som behöver bete. Han är en av dem som kontaktat kommunen om att skörda gräs till foder. Nästa vecka ska han klippa ett fält vid Nolmarken.

– Vi måste rädda det som finns nu. Torkan gör att det inte blir någon andraskörd att tala om och det som växer upp får djuren beta av direkt på plats. Vi har även spannmålsodling med havre och ärtor som skulle bli ensilage, men det får betas av nu i stället. Politikerna borde vakna och stoppa importen av nötkött när vi får ett överskott av svenskt kött, säger han.

Den långa perioden med varmt och torrt väder är ovanligt i Sverige. Årets slåtterskörd gav även mindre foder till ensilage, mängden minskade med cirka 20 procent.

– Under alla år jag varit lantbrukare har jag inte upplevt något liknande förut, men jag kommer ihåg att mina föräldrar berättade om svår torka under början på 1940-talet, berättar han. Jag tycker ändå att kommunen ska ha en eloge för att de ställer upp för lantbruket.

Kruttorrt

– Vi är ändå lyckligt lottade på den här sidan om Vättern, menar Lennart. Reserverna är redan slut och till vintern finns det inget överskott att ta av, det kommer bli bekymmer för många i vinter. I östra och södra Götaland är problemen större, och i Skåne är det tydligen kruttorrt på många platser. Troligen finns det heller inget foder att importera från övriga Europa.

Det torra vädret ställer till det för lantbruket. Bristen på regn gör att det talas om katastrofläge i vissa delar av landet. Värst utsatta är kanske de bönder som håller nötdjur eller kor för mjölkproduktion. Bristen på foder gör också att fler väljer att låta djur gå till slakt i högre grad än normalt. Det i sin tur skapar även andra problem eftersom många slakterier inte kan ta emot fler djur.

Grässkörd

Skövde kommun gör nu som flera andra kommuner i landet och erbjuder lantbrukare att slå gräs på kommunal mark. Lennart Rothzén driver djurhållning på Arvidsgården utanför Skultorp, på gården finns 200 nötkreatur som behöver bete. Han är en av dem som kontaktat kommunen om att skörda gräs till foder. Nästa vecka ska han klippa ett fält vid Nolmarken.

– Vi måste rädda det som finns nu. Torkan gör att det inte blir någon andraskörd att tala om och det som växer upp får djuren beta av direkt på plats. Vi har även spannmålsodling med havre och ärtor som skulle bli ensilage, men det får betas av nu i stället. Politikerna borde vakna och stoppa importen av nötkött när vi får ett överskott av svenskt kött, säger han.

Den långa perioden med varmt och torrt väder är ovanligt i Sverige. Årets slåtterskörd gav även mindre foder till ensilage, mängden minskade med cirka 20 procent.

– Under alla år jag varit lantbrukare har jag inte upplevt något liknande förut, men jag kommer ihåg att mina föräldrar berättade om svår torka under början på 1940-talet, berättar han. Jag tycker ändå att kommunen ska ha en eloge för att de ställer upp för lantbruket.

Kruttorrt

– Vi är ändå lyckligt lottade på den här sidan om Vättern, menar Lennart. Reserverna är redan slut och till vintern finns det inget överskott att ta av, det kommer bli bekymmer för många i vinter. I östra och södra Götaland är problemen större, och i Skåne är det tydligen kruttorrt på många platser. Troligen finns det heller inget foder att importera från övriga Europa.