14 sep 2018 16:17

14 sep 2018 16:17

Inte ens hälften räknat

SKARABORG: Skövdepolitikerna tappar i kryssfajterna

Under fredagen skulle länsstyrelsernas slutliga röstsammanräkning vara klar.
Det blev den inte på långa vägar. I Västra Götaland hade mindre än hälften av valdistrikten räknats på eftermiddagen.
Det går dock att urskilja att det går tungt för Skövdepolitikerna som hade hoppats på att kryssas in.

På fredagen gick länsstyrelsen ut med informationen att valresultat inte skulle presenteras som utlovat just fredag den 14 september. Den nya prognosen är att resultatet blir klart på söndag.

– Vi har full förståelse för att det finns ett stort intresse för ett slutligt valresultat. Men tyvärr har den slutliga rösträkningen tagit längre tid än väntat över hela landet och trots extrainkallad personal och längre arbetstider kommer vi inte att bli färdiga under fredagen, säger Anna Blomberg, valansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Förklaringen till förseningen från myndigheten är att det varit ett högt valdeltagande, fler förtidsröster och fler som personröstat.

På fredagseftermiddagen hade 76 av 164 valdistrikt i området Västra Götalands läns östra. Och kampen om personkryssen som kan ge en plats i riksdagen har det svängt på många håll. Som SLA rapporterade om såg det när blott ett tiotal distrikt var räknade ut som att flera Skövdepolitiker skulle kunna kryssa sig in riksdagen. Nu är bilden annorlunda.

Det tidigare kommunalrådet i Skövde Leif Walterum (C) hade på torsdagen fått klart flest kryss i Skövdes valkrets och skuggade Ulrika Carlsson, som är etta på listan, i hela distriktet. Men nu har Carlsson en klar ledning – hon har fått 678 personröster och Walterum 384.

Även Anders G Johansson (M) och Jacqueline Tjällman (L) som tidigare såg ut att kunna kryssas in har nu halkat efter.

Men mer än hälften av distrikten kvarstår alltså och mycket kan hända. På söndag ser vi kanske ut att kunna ha svaret hur det går.

På fredagen gick länsstyrelsen ut med informationen att valresultat inte skulle presenteras som utlovat just fredag den 14 september. Den nya prognosen är att resultatet blir klart på söndag.

– Vi har full förståelse för att det finns ett stort intresse för ett slutligt valresultat. Men tyvärr har den slutliga rösträkningen tagit längre tid än väntat över hela landet och trots extrainkallad personal och längre arbetstider kommer vi inte att bli färdiga under fredagen, säger Anna Blomberg, valansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Förklaringen till förseningen från myndigheten är att det varit ett högt valdeltagande, fler förtidsröster och fler som personröstat.

På fredagseftermiddagen hade 76 av 164 valdistrikt i området Västra Götalands läns östra. Och kampen om personkryssen som kan ge en plats i riksdagen har det svängt på många håll. Som SLA rapporterade om såg det när blott ett tiotal distrikt var räknade ut som att flera Skövdepolitiker skulle kunna kryssa sig in riksdagen. Nu är bilden annorlunda.

Det tidigare kommunalrådet i Skövde Leif Walterum (C) hade på torsdagen fått klart flest kryss i Skövdes valkrets och skuggade Ulrika Carlsson, som är etta på listan, i hela distriktet. Men nu har Carlsson en klar ledning – hon har fått 678 personröster och Walterum 384.

Även Anders G Johansson (M) och Jacqueline Tjällman (L) som tidigare såg ut att kunna kryssas in har nu halkat efter.

Men mer än hälften av distrikten kvarstår alltså och mycket kan hända. På söndag ser vi kanske ut att kunna ha svaret hur det går.