10 nov 2013 20:58

23 jan 2015 15:34

Historien upprepade sig i derbyt

ISHOCKEY: Mariestad Bois tog åter hand om bonuspoängen mot Skövde IK

Det andra derbyt mellan Skövde IK och Mariestad Bois avgjordes också på straffar. Även den här gången var Bois kyligast och lade beslag på bonuspoängen sedan Lucas Larsson iklätt sig rollen som matchvinnare för Mariestad.
– Det känns väldigt tungt att förlora på straffar. Bara en poäng är som en förlust, säger SIK-tränaren Fredrik Ljunggren besviket.

Båda lagen ville verkligen vinna och gick för ett avgörande i den tredje perioden. Det var några smått galna slutminuter med en kanonad av målchanser. SIK fick spela fem mot fyra med drygt tre minuter kvar att spela och hade en puck inne i mål efter en märklig situation men domaren Christian Ewertzon valde att döma bort målet. Ett diskutabelt beslut.

Mikael Alba – som satt på botbänken – frispelades sedan när han kom in direkt från utvisningsbåset men Alexander Jirhage räddade. I den efterföljande förlängningen hade sedan Bois Viktor Jörnevik ett nytt friläge som Jirhage också parerad med en snygg plockning utmed isen. I straffläggningen var alltså Bois vassast och tog hand om extrapoängen – igen.

– Tyvärr har vi marginalerna emot oss men samtidigt krävs det bra prestationer för att göra mål på straffar, säger SIK-tränaren Fredrik Ljunggren som var märkbart missnöjd över ”bara” en poäng.

Mariestadstränaren Staffan Lundh var nöjd och kunde kosta på sig ett brett leende efter den andra straffsegern mot Skövde den här säsongen.

– Det är alltid roligt att vinna och jag kan inte vara annat än nöjd med två poäng. När det gäller att kämpa och vår inställning så gör vi en toppinsats. Vi hade några frilägen som vi brände och som hade varit skönt om vi fått in men det var många chanser åt båda håll. Sedan är Lucas otroligt duktig på straffarna, han är väldigt teknisk och gör det jättebra, berömmer Lundh.

Bra intensitet

Det var ett av de bättre derbyn som spelats på länge. Det var jämnt, tufft och hårt på isen med heta känslor, fläskiga närkamper och bra intensitet. Matchen innehöll de flesta ingredienser som hör ett derby till del även om 1 830 åskådare är den sämsta publiksiffran mellan lagen i Billingehov på över fyra år.

– De här var klart bättre än när vi möttes i vår första match i Mariestad. Nu var det verkligen mycket känslor men sedan betydde matchen mer och kommer i ett annat läge, säger Lundh.

Att det var bryskt personifierades av de båda lagkaptenerna Mathias Gudmundsson och Filip Thörnqvist som hamnade i ett riktigt rallarslagsmål med varandra efter 14 minuter. Båda kombattanterna åkte ut sedan Gudmundsson vunnit den personliga uppgörelsen och sänkt Thörnqvist som fick hjärnskakning och inte spelade mer.

I spelet ledde Bois med 2–1 efter den första perioden sedan Erik Olsson (frispelad framför mål) och Eddie Davidsson (slog in en retur i tomt mål) nätat för gästerna och Fredrik Söder (gick in ofrivilligt via skridskon) gjort mål för SIK.

– Vi låg inte tillräckligt nära dem och de hade några flygande anfall. Första perioden går till dem och sedan börjar de bra även i andra tills vi får med oss en utvisning och kommer in i det ordentligt, säger Ljunggren.

Hultman kvitterade

Jesper Hultman kvitterade för SIK sedan han åkt runt kassen och hängt upp pucken i nät. Poängmaskinen Hultman hade även möjlighet att göra 3–2 men Andreas Ollikainen räddade SIK-forwardens friläge i mittenperioden.

– Totalt sett är det en jämn match och vi skapar en hel del bra chanser. I den tredje perioden har vi en puck inne som jag inte vet varför han (Ewertzon) dömer bort. Det är surt att förlora, det är ingen positiv känsla alls. Vi har en mycket tråkig trend och det gäller för oss att börja vinna matcher igen, säger Ljunggren.

Båda lagen ville verkligen vinna och gick för ett avgörande i den tredje perioden. Det var några smått galna slutminuter med en kanonad av målchanser. SIK fick spela fem mot fyra med drygt tre minuter kvar att spela och hade en puck inne i mål efter en märklig situation men domaren Christian Ewertzon valde att döma bort målet. Ett diskutabelt beslut.

Mikael Alba – som satt på botbänken – frispelades sedan när han kom in direkt från utvisningsbåset men Alexander Jirhage räddade. I den efterföljande förlängningen hade sedan Bois Viktor Jörnevik ett nytt friläge som Jirhage också parerad med en snygg plockning utmed isen. I straffläggningen var alltså Bois vassast och tog hand om extrapoängen – igen.

– Tyvärr har vi marginalerna emot oss men samtidigt krävs det bra prestationer för att göra mål på straffar, säger SIK-tränaren Fredrik Ljunggren som var märkbart missnöjd över ”bara” en poäng.

Mariestadstränaren Staffan Lundh var nöjd och kunde kosta på sig ett brett leende efter den andra straffsegern mot Skövde den här säsongen.

– Det är alltid roligt att vinna och jag kan inte vara annat än nöjd med två poäng. När det gäller att kämpa och vår inställning så gör vi en toppinsats. Vi hade några frilägen som vi brände och som hade varit skönt om vi fått in men det var många chanser åt båda håll. Sedan är Lucas otroligt duktig på straffarna, han är väldigt teknisk och gör det jättebra, berömmer Lundh.

Bra intensitet

Det var ett av de bättre derbyn som spelats på länge. Det var jämnt, tufft och hårt på isen med heta känslor, fläskiga närkamper och bra intensitet. Matchen innehöll de flesta ingredienser som hör ett derby till del även om 1 830 åskådare är den sämsta publiksiffran mellan lagen i Billingehov på över fyra år.

– De här var klart bättre än när vi möttes i vår första match i Mariestad. Nu var det verkligen mycket känslor men sedan betydde matchen mer och kommer i ett annat läge, säger Lundh.

Att det var bryskt personifierades av de båda lagkaptenerna Mathias Gudmundsson och Filip Thörnqvist som hamnade i ett riktigt rallarslagsmål med varandra efter 14 minuter. Båda kombattanterna åkte ut sedan Gudmundsson vunnit den personliga uppgörelsen och sänkt Thörnqvist som fick hjärnskakning och inte spelade mer.

I spelet ledde Bois med 2–1 efter den första perioden sedan Erik Olsson (frispelad framför mål) och Eddie Davidsson (slog in en retur i tomt mål) nätat för gästerna och Fredrik Söder (gick in ofrivilligt via skridskon) gjort mål för SIK.

– Vi låg inte tillräckligt nära dem och de hade några flygande anfall. Första perioden går till dem och sedan börjar de bra även i andra tills vi får med oss en utvisning och kommer in i det ordentligt, säger Ljunggren.

Hultman kvitterade

Jesper Hultman kvitterade för SIK sedan han åkt runt kassen och hängt upp pucken i nät. Poängmaskinen Hultman hade även möjlighet att göra 3–2 men Andreas Ollikainen räddade SIK-forwardens friläge i mittenperioden.

– Totalt sett är det en jämn match och vi skapar en hel del bra chanser. I den tredje perioden har vi en puck inne som jag inte vet varför han (Ewertzon) dömer bort. Det är surt att förlora, det är ingen positiv känsla alls. Vi har en mycket tråkig trend och det gäller för oss att börja vinna matcher igen, säger Ljunggren.

Mål och analys:

Division 1 E:

SKÖVDE IK–MARIESTAD BOIS 2–3 (1–2, 1–0, 0–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (04.03) Erik Olsson ass Jonas Pontusson och Filip Engqvist, 1–1 (06.44) Fredrik Söder ass Julius Selle–Larsson och Carl–Johan Sjögren, 1–2 (16.11) Eddie Davidsson ass Mikael Alba och Pontus Olsson.

Utvisningar: SIK: 4x2 minuter + 1x10 minuter. Bois: 3x2 minuter.

Skott: 11–12.

Andra perioden: 2–2 (11.23) Jesper Hultman ass Johan Erkgärds.

Utvisningar: SIK: 1x2 minuter. Bois: 1x2 minuter.

Skott: 9–14.

Tredje perioden: -.

Utvisningar: SIK: 1x2 minuter. Bois: 2x2 minuter + 1x10 minuter.

Skott: 11–9.

Förlängning: -.

Skott: 3–2. Totalt: 34–38.

Straffar: 2–3 Lucas Larsson.

Domare: Christian Ewertzon, Brämhult.

Publik: 1 830 personer.

Analys: En jämn match som kunde ha slutat hur som helst. Bois ledde med 2–1 efter den första perioden och det kändes rättmätigt då bortalaget var lite bättre och effektivare när chanserna dök upp. Bois inledde sedan andra perioden starkt och såg ut att ha kontroll på händelserna men en individuell prestation av Jesper Hultman gjorde att det var utjämnat till den sista perioden. Där blev det inga fler mål fast det inte saknades chanser åt båda håll. Alexander Jirhage gjorde många bra räddningar i SIK-målet och tog bland annat flera frilägen. SIK hade två powerplay i slutperioden att avgöra matchen på men utan resultat. Inget av lagen gjorde de facto mål i den spelformen trots många försök. När det kom till straffar hade Bois de kyligaste spelarna i kombination med att målvakten Andreas Ollikainen var vassast mellan stolparna. Små marginaler men det krävs både teknik och kyla för att vinna en straffläggning. 1 830 personer såg derbyt och det är den sämsta publiksiffran på många år i Billingehov mellan SIK och Bois. Synd att inte det inte kom fler åskådare för det var ett sevärt och hett derby.