24 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Vicky fick bästa klappen

Sportkrönika av Jan Larsson

Julfriden lägger sig över landet. Snön lyser visserligen inte vit på taken i våra traker, men tomten lär komma ändå.

Viktoria Helgesson, konståkaren från Tibro fick bästa klappen redan i slutet av förra veckan, då Sveriges Olympiska Kommitté gav klartecken till medverkan vid OS i Sotji i februari. Det måste kännas otroligt skönt för henne efter en höstsäsong där sjukdomsproblem periodvis har gjort satsningen tuff. Nu kan Vicky träna och ladda i lugn och ro inför karriärens höjdpunkt. På vägen dit får hon och syrran Joshi representerade Sverige vid EM i Budapest i mitten av januari.

Jag tycker det är starkt av SOK att ta ut Viktoria redan i det här skedet. Nu behöver hon inte känna någon press inför EM, där finns det en femte plats att försvara. Syrran Joshi var åtta.

För IFK Skövdes handbollskillar blir det ett kort julfirande. Match i söndags mot Kristianstad och sedan match igen på annandagen borta mot Guif i Eskilstuna.

Inte utan att man led med IFK-killarna senast. De hade den tippade storfavoriten på gaffeln, men som så många gånger förr den här hösten klarade de inte att knyta till säcken. När matchen skulle avgöras lyste det bristande självförtroendet igenom. En tung straffmiss och några fler målvaktsräddningar gjorde att bägaren vägde över för Kristianstad.

Slutspelet verkar alltmer avlägset och det tycker jag känns konstigt med tanke på den match vi bjöds i Arena Skövde i söndags. I tabellen var det toppen mot botten, men på banan kändes det som att det var två tuffa och profilrika topplag som möttes.

Visst, hedersamma förluster syns inte i tabellen, men det här måste ändå betecknas som steg i rätt riktning för de blåvita. Jag gillar Andreas Larssons inhopp på bänken. Han är mycket engagerad med spelarna och jag hoppas verkligen han blir kvar hela säsongen. Det ser ut som om Peter Johansson och Andreas jobbar bra tillsammans och Robert Arrhenius har höjt sig som spelare nu när han kan lägga mer fokus på själva spelet.

Nu är programmet stentufft, Guif borta på annandagen, sedan EM-uppehåll och Guif hemma i slutet av januari, sedan Kristianstad på bortaplan. Sett till det finns det risk för klen poängutdelning, men jag tror att IFK Skövde vinner mot Guif och ger sig själva en försenad men nog så efterlängtad julklapp.

Herrarnas elitserie har uppehåll i januari, men damerna drar igång igen. Skövde HF startar på nyåret med att möta Kärra två gånger och har nu laget förberett sig på ett bra sätt finns det all anledning att vara optimist inför fortsättningen. Kul förresten med Brasilien som världsmästare och att det fortfarande kan komma nya lag och vinna ett VM-guld.

JVM i ishockey har blivit något av en klassiker i TV under julhelgerna. Vi kommer sent glömma mästerskapet för två år sedan när Sverige vann guld i Kanada och Skövdekillen Max Friberg blev poängkung. Nu spelar Max i Norfolk Admirals i AHL. Han får mycket speltid och har gjort 16 (7+9) poäng på 30 matcher. Jag blir inte förvånad om det blir debut i NHL innan säsongen är över.

Nu kan det vara läge för Sebastian Collberg, med rötterna i Mariestad, att blir JVM-kung när mästerskapet avgörs med Malmö som bas.

På hemmafronten rivstartar allettan som vanligt några dagar in på det nya året. Fredagen den 3 januari tar Skövde IK emot Tingsryd och på söndagen väntar Vita Hästen i Norrköping.

Hårda bud direkt i en serie där laget spelar 11 av 14 matcher i januari. Då gäller det att disponera materialet klokt för att orka och dessutom klara sig från skador på nyckelspelarna.

Skövde IK och Mariestad Bois tillhör knappast favoriterna i serien där klubbarna sällan drar sig för att värva spelare. De egna produkterna är lätt räknade i Kallinge/Ronneby, Helsingborg, Mörrum och Vita Hästen. Här pratar vi om rena främlingslegioner. Personligen tilltalas jag mer av satsningar som i högre grad bygger på mer långsiktigt arbete med den egna verksamheten som bas och med ekonomin är balans. Dansa med lånta fjädrar tilltalar inte mig. Bättre att dansa runt granen i så fall...

God jul, förresten.

Julfriden lägger sig över landet. Snön lyser visserligen inte vit på taken i våra traker, men tomten lär komma ändå.

Viktoria Helgesson, konståkaren från Tibro fick bästa klappen redan i slutet av förra veckan, då Sveriges Olympiska Kommitté gav klartecken till medverkan vid OS i Sotji i februari. Det måste kännas otroligt skönt för henne efter en höstsäsong där sjukdomsproblem periodvis har gjort satsningen tuff. Nu kan Vicky träna och ladda i lugn och ro inför karriärens höjdpunkt. På vägen dit får hon och syrran Joshi representerade Sverige vid EM i Budapest i mitten av januari.

Jag tycker det är starkt av SOK att ta ut Viktoria redan i det här skedet. Nu behöver hon inte känna någon press inför EM, där finns det en femte plats att försvara. Syrran Joshi var åtta.

För IFK Skövdes handbollskillar blir det ett kort julfirande. Match i söndags mot Kristianstad och sedan match igen på annandagen borta mot Guif i Eskilstuna.

Inte utan att man led med IFK-killarna senast. De hade den tippade storfavoriten på gaffeln, men som så många gånger förr den här hösten klarade de inte att knyta till säcken. När matchen skulle avgöras lyste det bristande självförtroendet igenom. En tung straffmiss och några fler målvaktsräddningar gjorde att bägaren vägde över för Kristianstad.

Slutspelet verkar alltmer avlägset och det tycker jag känns konstigt med tanke på den match vi bjöds i Arena Skövde i söndags. I tabellen var det toppen mot botten, men på banan kändes det som att det var två tuffa och profilrika topplag som möttes.

Visst, hedersamma förluster syns inte i tabellen, men det här måste ändå betecknas som steg i rätt riktning för de blåvita. Jag gillar Andreas Larssons inhopp på bänken. Han är mycket engagerad med spelarna och jag hoppas verkligen han blir kvar hela säsongen. Det ser ut som om Peter Johansson och Andreas jobbar bra tillsammans och Robert Arrhenius har höjt sig som spelare nu när han kan lägga mer fokus på själva spelet.

Nu är programmet stentufft, Guif borta på annandagen, sedan EM-uppehåll och Guif hemma i slutet av januari, sedan Kristianstad på bortaplan. Sett till det finns det risk för klen poängutdelning, men jag tror att IFK Skövde vinner mot Guif och ger sig själva en försenad men nog så efterlängtad julklapp.

Herrarnas elitserie har uppehåll i januari, men damerna drar igång igen. Skövde HF startar på nyåret med att möta Kärra två gånger och har nu laget förberett sig på ett bra sätt finns det all anledning att vara optimist inför fortsättningen. Kul förresten med Brasilien som världsmästare och att det fortfarande kan komma nya lag och vinna ett VM-guld.

JVM i ishockey har blivit något av en klassiker i TV under julhelgerna. Vi kommer sent glömma mästerskapet för två år sedan när Sverige vann guld i Kanada och Skövdekillen Max Friberg blev poängkung. Nu spelar Max i Norfolk Admirals i AHL. Han får mycket speltid och har gjort 16 (7+9) poäng på 30 matcher. Jag blir inte förvånad om det blir debut i NHL innan säsongen är över.

Nu kan det vara läge för Sebastian Collberg, med rötterna i Mariestad, att blir JVM-kung när mästerskapet avgörs med Malmö som bas.

På hemmafronten rivstartar allettan som vanligt några dagar in på det nya året. Fredagen den 3 januari tar Skövde IK emot Tingsryd och på söndagen väntar Vita Hästen i Norrköping.

Hårda bud direkt i en serie där laget spelar 11 av 14 matcher i januari. Då gäller det att disponera materialet klokt för att orka och dessutom klara sig från skador på nyckelspelarna.

Skövde IK och Mariestad Bois tillhör knappast favoriterna i serien där klubbarna sällan drar sig för att värva spelare. De egna produkterna är lätt räknade i Kallinge/Ronneby, Helsingborg, Mörrum och Vita Hästen. Här pratar vi om rena främlingslegioner. Personligen tilltalas jag mer av satsningar som i högre grad bygger på mer långsiktigt arbete med den egna verksamheten som bas och med ekonomin är balans. Dansa med lånta fjädrar tilltalar inte mig. Bättre att dansa runt granen i så fall...

God jul, förresten.