31 dec 2013 14:00

23 jan 2015 15:37

Stjärnorna som kom och gick

ÅRSKRÖNIKA: SLA-sporten summerar idrottsåret - juli–september

En travstjärna berättade att han skulle lämna Sverige medan en handbollsstjärna återvände hem.
Det var två stora nyheter under den varma sommaren som också innehöll en tränaravgång.

Sommaren började med att det väntade beskedet till slut kom. En av Sveriges mest framgångsrika travtränare Åke Svanstedt berättade att han lämnar Axevalla och Sverige för Florida, USA. I månadsskiftet oktober/november gick sedan flyttlasset.

Annars var Axevallas trippeltrav med Stochampionatet en av de stora höjdpunkterna i juli. Årets tävlingar höll hög klass och finalen av Stochampionatet var en av de mer rafflande som körts. Blended Scotch och Per Linderoth vann och slog nytt svenskt rekord.

Juli betyder oftast sommartorka på en tidningsredaktion men några nyheter av högre dignitet damp ändå ner. Världsstjärnan Jonas Källman stod helt plötsligt utan handbollsklubb när hans Atletico Madrid gick i konkurs. IFK Skövde, som Källman spelade för innan han blev proffs i Spanien, nämndes redan då i diskussionerna om ny klubb. Efter en lång följetong stod det sedan klart att vänstersexan hamnade i IFK när klubben presenterade honom i början av september.

Värvningen av Källman höjde handbollstemperaturen ytterligare i Skövde men säsongen har ju hittills inte varit någon succé. I stället tampas IFK i botten av elitserien inför återstarten efter EM-uppehållet.

En annan stjärna, Helena Jansson, hade en skadedrabbad orienteringssäsong. Hon missade VM och tvingades till en fotoperation.

Framgångsrikt år för Elowson

VM körde däremot Skövdes unge enduroförare Albin Elowson som tog silver i ungdoms-VM. Framtidslöftet hade ett framgångsrikt år där han även tog SM-guld, var tvåa i Gotland Grand national och tecknade ett VM-kontrakt med storsatsande Husqvarna.

Augusti är försäsongens månad och det handlade mycket om IFK Skövde, Skövde HF och Skövde IK:s träningsmatchande inför seriespelet. Men parallellt med detta återstartade också fotbollssäsongen för de lokala lagen.

Skövde AIK hade haft en godkänd vår men hamnade i en negativ spiral under hösten där poängen uteblev och laget rasade i tabellen. Det fick konsekvenser och den 9 september sparkade klubben tränaren Rickard Söderberg när sju matcher återstod. Gudmundur ”Gummi” Magnusson tog över och han lyckades senare rädda kvar laget i division 1.

Tibro AIK – som gick till sommarvila som tabelltrea – tappade precis som SAIK mark i tabellen under hösten. Men säsongen som blev tränaren Kjell Trakosdjanacs sista slutade ändå väl med ett säkrat kontrakt i division 2.

Bättre gick det för IFK Skövde som fixade avancemang till division 3 och framförallt Skövde KIK som tidigt efter en suverän säsong säkrade seriesegern och sedermera fick en gratisplats i division 1.

Sommaren började med att det väntade beskedet till slut kom. En av Sveriges mest framgångsrika travtränare Åke Svanstedt berättade att han lämnar Axevalla och Sverige för Florida, USA. I månadsskiftet oktober/november gick sedan flyttlasset.

Annars var Axevallas trippeltrav med Stochampionatet en av de stora höjdpunkterna i juli. Årets tävlingar höll hög klass och finalen av Stochampionatet var en av de mer rafflande som körts. Blended Scotch och Per Linderoth vann och slog nytt svenskt rekord.

Juli betyder oftast sommartorka på en tidningsredaktion men några nyheter av högre dignitet damp ändå ner. Världsstjärnan Jonas Källman stod helt plötsligt utan handbollsklubb när hans Atletico Madrid gick i konkurs. IFK Skövde, som Källman spelade för innan han blev proffs i Spanien, nämndes redan då i diskussionerna om ny klubb. Efter en lång följetong stod det sedan klart att vänstersexan hamnade i IFK när klubben presenterade honom i början av september.

Värvningen av Källman höjde handbollstemperaturen ytterligare i Skövde men säsongen har ju hittills inte varit någon succé. I stället tampas IFK i botten av elitserien inför återstarten efter EM-uppehållet.

En annan stjärna, Helena Jansson, hade en skadedrabbad orienteringssäsong. Hon missade VM och tvingades till en fotoperation.

Framgångsrikt år för Elowson

VM körde däremot Skövdes unge enduroförare Albin Elowson som tog silver i ungdoms-VM. Framtidslöftet hade ett framgångsrikt år där han även tog SM-guld, var tvåa i Gotland Grand national och tecknade ett VM-kontrakt med storsatsande Husqvarna.

Augusti är försäsongens månad och det handlade mycket om IFK Skövde, Skövde HF och Skövde IK:s träningsmatchande inför seriespelet. Men parallellt med detta återstartade också fotbollssäsongen för de lokala lagen.

Skövde AIK hade haft en godkänd vår men hamnade i en negativ spiral under hösten där poängen uteblev och laget rasade i tabellen. Det fick konsekvenser och den 9 september sparkade klubben tränaren Rickard Söderberg när sju matcher återstod. Gudmundur ”Gummi” Magnusson tog över och han lyckades senare rädda kvar laget i division 1.

Tibro AIK – som gick till sommarvila som tabelltrea – tappade precis som SAIK mark i tabellen under hösten. Men säsongen som blev tränaren Kjell Trakosdjanacs sista slutade ändå väl med ett säkrat kontrakt i division 2.

Bättre gick det för IFK Skövde som fixade avancemang till division 3 och framförallt Skövde KIK som tidigt efter en suverän säsong säkrade seriesegern och sedermera fick en gratisplats i division 1.