31 dec 2013 10:00

23 jan 2015 15:37

Tränarrockad som rörde om i IFK Skövde

ÅRSKRÖNIKA: SLA-sporten summerar idrottsåret - april-juni

Rockader i IFK Skövde, tunga värvningar i handbollslagen och ett Europamästerskap i Arena Skövde.
Och stor del av senvåren kom att handla om bristen på såväl konstgräs som naturgräs.

April inleddes med att Hjokillen Isak Arvidsson fick debutera i det svenska Davis Cup-laget i förlustmatchen mot Slovakien där det blev två nederlag, bland annat mot Alexandr Dolgopolov, då rankad 22:a i världen.

Men vårens stora nyheter kom en vecka senare. Samma dag som Skövde HF fick respass ur en stenhård kvartsfinalserie mot Höörs HK H65 meddelade IFK Skövde att de petar sin huvudtränare Henrik Schneider från posten och ersätter honom med Peter Johansson och Robert Arrhenius.

Schneider själv blev förvånad, uttalade sig endast i ett öppet brev, och tackade sedan nej till en fortsättning som juniortränare i föreningen.

IFK hade startat en treårssatsning där målet var att nå SM-final igen och värvade tidigt Kristian Svensson från Tyskland och gjorde senare klart med Filip Källman, en värvning som IFK:s ordförande Claes-Göran Olsson beskrevs hålla ”landslagsklass”. Sedan blev, som bekant, Filips äldre och inte helt okände bror också klar för spel i laget.

Även Skövde HF värvade stort – landslagsspelaren Anna-Maria Johansson blev klar för en återkomst i laget efter sitt barnafödande och ett tag var även landslagsmeriterade spelare som Petra Skogsberg och Therese Islas Helgesson aktuella, men Skogsberg valde Skara HF och spel med systrarna medan Islas Helgesson fick skjuta på handbollskarriären eftersom hon blivit gravid.

Stort EM i arenan

De tre sista månaderna på det första halvåret bjöd dessutom på ett stort Europamästerskap i taekwondo i Arena Skövde, ett mästerskap som lockade drygt 500 deltagare från 25 olika länder och där Sverige, med flera Skövdeutövare i spetsen, tog ett silver och sju brons.

Vi noterar också att orienteringstävlingen Silva League i Tibro lockade ett imponerande startfält där världsstjärnorna Simone Niggli och Thierry Gueorgiou kom, sågs och segrade.

Att vintern kändes ovanligt lång är inte nytt, men den satte hård press på Södermalms konstgräsplan som sällan var tom på fotbollsspelare, och att det dröjde ända till den 5 juni innan idrottsplatsens gräsplan var i speldugligt skick. Glädjande då för alla parter att kommunen har gett grönt ljus till två nya konstgräsplaner på Lillegården till det kommande året.

Men mycket handlade om IFK Skövdes handbollsförening där sportchefen Urban Johansson och kassören Peter Wassberg valde att hoppa av sina styrelseuppdrag efter tränarrockaden, och ordförande Olsson rörde upp känslor när han krävde sänkt arenahyra i ett brev med sträng ton till kommunen.

April inleddes med att Hjokillen Isak Arvidsson fick debutera i det svenska Davis Cup-laget i förlustmatchen mot Slovakien där det blev två nederlag, bland annat mot Alexandr Dolgopolov, då rankad 22:a i världen.

Men vårens stora nyheter kom en vecka senare. Samma dag som Skövde HF fick respass ur en stenhård kvartsfinalserie mot Höörs HK H65 meddelade IFK Skövde att de petar sin huvudtränare Henrik Schneider från posten och ersätter honom med Peter Johansson och Robert Arrhenius.

Schneider själv blev förvånad, uttalade sig endast i ett öppet brev, och tackade sedan nej till en fortsättning som juniortränare i föreningen.

IFK hade startat en treårssatsning där målet var att nå SM-final igen och värvade tidigt Kristian Svensson från Tyskland och gjorde senare klart med Filip Källman, en värvning som IFK:s ordförande Claes-Göran Olsson beskrevs hålla ”landslagsklass”. Sedan blev, som bekant, Filips äldre och inte helt okände bror också klar för spel i laget.

Även Skövde HF värvade stort – landslagsspelaren Anna-Maria Johansson blev klar för en återkomst i laget efter sitt barnafödande och ett tag var även landslagsmeriterade spelare som Petra Skogsberg och Therese Islas Helgesson aktuella, men Skogsberg valde Skara HF och spel med systrarna medan Islas Helgesson fick skjuta på handbollskarriären eftersom hon blivit gravid.

Stort EM i arenan

De tre sista månaderna på det första halvåret bjöd dessutom på ett stort Europamästerskap i taekwondo i Arena Skövde, ett mästerskap som lockade drygt 500 deltagare från 25 olika länder och där Sverige, med flera Skövdeutövare i spetsen, tog ett silver och sju brons.

Vi noterar också att orienteringstävlingen Silva League i Tibro lockade ett imponerande startfält där världsstjärnorna Simone Niggli och Thierry Gueorgiou kom, sågs och segrade.

Att vintern kändes ovanligt lång är inte nytt, men den satte hård press på Södermalms konstgräsplan som sällan var tom på fotbollsspelare, och att det dröjde ända till den 5 juni innan idrottsplatsens gräsplan var i speldugligt skick. Glädjande då för alla parter att kommunen har gett grönt ljus till två nya konstgräsplaner på Lillegården till det kommande året.

Men mycket handlade om IFK Skövdes handbollsförening där sportchefen Urban Johansson och kassören Peter Wassberg valde att hoppa av sina styrelseuppdrag efter tränarrockaden, och ordförande Olsson rörde upp känslor när han krävde sänkt arenahyra i ett brev med sträng ton till kommunen.