15 jan 2014 21:47

23 jan 2015 15:37

SIK föll efter straffdrama

ISHOCKEY: Oavgjort igen efter ordinarie tid

Stark upphämtning av Skövde IK.
Men det räckte bara till en poäng då Mariestad Bois för tredje gången den här säsongen vann derbyt efter en lång och rafflande straffläggning.

För tredje gången mellan de här båda lagen fick derbyt avgöras efter straffar. Väl där ville den här derbykvällen aldrig ta slut, det krävdes 15 omgångar och 30 straffar innan Filip Törnqvist kunde skjuta hem bonuspoängen till Mariestad.

Mariestad satte en väldig press från start. Hemmalaget fick snabbt chansen i spel fem mot fyra, skapade inget då men fick tryck på Skövde och höll sedan kommandot i stort sett perioden ut.

SIK stack visserligen upp i enstaka och korta attacker, och gästerna försvarade sig väl med Johannes Jönsson som tät sista utpost. Han sattes på prov vid ett flertal gånger, bland annat då Erik Olsson fick ett klart läge efter slarv bakom SIK-målet.

Men han var helt chanslös på Bois ledningsmål. Perioden närmade sig slut när hela allettans poängkung Eddie Davidsson, i powerplay, skrinnade över blålinjen och skickade upp pucken i krysset - hans sjätte mål så här långt och en välförtjänt ledning, inte minst med tanke på att Bois vann skotten med 20-9 i första.

Annars gick många av de farligaste skotten utanför, Mikael Alba hade ett och Tony Söderman drog till direkt på vunnen tekning.

Skövde stod för en klar uppryckning efter pausvilan. Och i kraft av att SIK fick två powerplay kunde laget få lite tryck på Mariestad, utan att för den skull skapa några klockrena mållägen. Matchen jämnades ut och ett tag var det rätt så oordnad hockey som de 1 724 i Katrinhallen bjöds på. Mariestad tog dock sakta över och skapade ett par vassa lägen som utmärkte Jönsson klarade innan historien upprepade sig.

Drygt en period efter 1-0 spelade Skövde åter i boxplay, Eddie Davidsson tog sig över blålinjen och den stekhete Bois-forwarden sköt ett lågt skott som via Johannes Jönsson nådde nätmaskorna och förkunnade 2-0 till hemmalaget. Seriens effektivaste lag hade fått hål på dess tätaste målvakt och säkraste boxplay och såg ut att gå mot ännu en seger med två mål i ryggen inför tredje.

Som blev dramatisk. Inte mycket talade för att Skövde skulle lyckas utmana om de tre poängen, men laget fick en gratisbiljett in i matchen när Robin Klasson, pigg och företagsam i matchen, skickade in en puck från vänster som seglade in i krysset bakom Andreas Ollikainen. Målet gav gästerna nytt hopp och efter 14.03 kämpade Carl-Johan Sjögren in 2-2.

Men glädjen blev kortvarig. Mariestad tog time out och bara 19 sekunder senare kontrade hemmalaget, Eddie Davidsson hittade Jonas Pontusson som satte 3-2 högt.

Matchen skulle komma att svänga igen. Med bara 1.20 kvar att spela skickade Oskar Back in pucken bakom Ollikainen och matchen gick till förlängning och straffläggning.

Som alltså Mariestad till slut gick segrande ur.

För tredje gången mellan de här båda lagen fick derbyt avgöras efter straffar. Väl där ville den här derbykvällen aldrig ta slut, det krävdes 15 omgångar och 30 straffar innan Filip Törnqvist kunde skjuta hem bonuspoängen till Mariestad.

Mariestad satte en väldig press från start. Hemmalaget fick snabbt chansen i spel fem mot fyra, skapade inget då men fick tryck på Skövde och höll sedan kommandot i stort sett perioden ut.

SIK stack visserligen upp i enstaka och korta attacker, och gästerna försvarade sig väl med Johannes Jönsson som tät sista utpost. Han sattes på prov vid ett flertal gånger, bland annat då Erik Olsson fick ett klart läge efter slarv bakom SIK-målet.

Men han var helt chanslös på Bois ledningsmål. Perioden närmade sig slut när hela allettans poängkung Eddie Davidsson, i powerplay, skrinnade över blålinjen och skickade upp pucken i krysset - hans sjätte mål så här långt och en välförtjänt ledning, inte minst med tanke på att Bois vann skotten med 20-9 i första.

Annars gick många av de farligaste skotten utanför, Mikael Alba hade ett och Tony Söderman drog till direkt på vunnen tekning.

Skövde stod för en klar uppryckning efter pausvilan. Och i kraft av att SIK fick två powerplay kunde laget få lite tryck på Mariestad, utan att för den skull skapa några klockrena mållägen. Matchen jämnades ut och ett tag var det rätt så oordnad hockey som de 1 724 i Katrinhallen bjöds på. Mariestad tog dock sakta över och skapade ett par vassa lägen som utmärkte Jönsson klarade innan historien upprepade sig.

Drygt en period efter 1-0 spelade Skövde åter i boxplay, Eddie Davidsson tog sig över blålinjen och den stekhete Bois-forwarden sköt ett lågt skott som via Johannes Jönsson nådde nätmaskorna och förkunnade 2-0 till hemmalaget. Seriens effektivaste lag hade fått hål på dess tätaste målvakt och säkraste boxplay och såg ut att gå mot ännu en seger med två mål i ryggen inför tredje.

Som blev dramatisk. Inte mycket talade för att Skövde skulle lyckas utmana om de tre poängen, men laget fick en gratisbiljett in i matchen när Robin Klasson, pigg och företagsam i matchen, skickade in en puck från vänster som seglade in i krysset bakom Andreas Ollikainen. Målet gav gästerna nytt hopp och efter 14.03 kämpade Carl-Johan Sjögren in 2-2.

Men glädjen blev kortvarig. Mariestad tog time out och bara 19 sekunder senare kontrade hemmalaget, Eddie Davidsson hittade Jonas Pontusson som satte 3-2 högt.

Matchen skulle komma att svänga igen. Med bara 1.20 kvar att spela skickade Oskar Back in pucken bakom Ollikainen och matchen gick till förlängning och straffläggning.

Som alltså Mariestad till slut gick segrande ur.

MARIESTAD BOIS-SKÖVDE IK 4-3 (1-0, 1-0, 1-2, 0-0,1-0 )

Första perioden: 1-0 (18.35) Eddie Davidsson ass Mikael Alba och Filip Engqvist, spel fem mot fyra.

Utvisningar, Bois: 1x2 min. SIK: 3x2 min.

Skott: 20-9.

Andra perioden: 2-0 (17.55) Eddie Davidsson ass Mikael Alba, spel fem mot fyra.

Utvisningar, Bois: 3x2 min. SIK: 2x2 min.

Skott: 8-12.

Tredje perioden: 2-1 (6.32) Robin Klasson ass Anton Lindgren, 2-2 (14.03) Carl-Johan Sjögren ass Erik Rosén, 3-2 (14.22) Jonas Pontusson ass Eddie Davidsson, 3-3 (18.42) Oskar Back ass Jesper Hultman.

Utvisningar, Bois: 2x2 min, 1x10 min. SIK: 1x2 min.

Skott: 8-15.

Fjärde perioden: -

Utvisningar, Bois: -. SIK: -.

Skott: 1-2.

Straffar: 4-3 Filip Törnqvist.

Skott: 1-0. Totalt: 38-38.

Domare: Patric Bjälkander.

Publik: 1~724.

Analys: Mariestads match i två perioder, men i tredje fick SIK upp ångan efter Robin Klassons mål, som inte såg helt otagbart ut. Bois satte ett rejält tryck på Skövde redan från start och hade kommandot över matchen, särskilt under den första perioden, och ledde klart rättvist. Långa stunder var det bara utmärkte Johannes Jönsson som tycktes hålla bortalaget kvar i matchen. Skövde utjämnade en aning i andra, men hade en rejäl uppförsbacke med sig inför och visade upp en härlig karaktär då laget lyckades kvittera två gånger om. Slutligen blev det ett klart styrkebesked av Skövde som för bara några dagar sedan låg däckat i vinterkräksjuka.

Övriga resultat: Kallinge/Ronneby–Helsingborg 3–1, Vimmerby–Vita Hästen 5–6, Mörrum–Tingsryd 4–5 efter straffar