04 feb 2014 16:05

23 jan 2015 15:38

SIK föreslår raka tolvlagsserier

ISHOCKEY: Division 1 närmar sig nytt seriesystem

En rak tolvlagsserie över 44 omgångar med ett snillrikt playoffsystem.
Det presenterar Skövde IK för Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet nu i dagarna.
– Sett på längre sikt så är det inte så jäkla dumt, säger Hans Ljunggren, klubbchef i SIK.

Hockeyettan har skickat ut en enkät till alla division 1-klubbar rörande de förändringar som division 1-serierna ska genomgå. I bussen på väg till Vimmerby i söndags snickrade Skövde IK istället ihop ett eget förslag till hur seriesystemet kan komma att se ut.

Det bygger på fyra serier (A, B, C och D) med tolv lag i varje och fyra möten med varje lag vilket ger 44 omgångar innan playoff väntar. Exakt hur SIK har tänkt sig själva playoffproceduren kan du se i bilden, men det är en serie med fyra streck vilket gör att alla lag troligen alltid har nära till något streck och där säsongen tar helt slut efter grundserien för endast nian och tian i serien.

– Då blir det ändå 40 lag som ska spela vidare på något sätt. Det svensk hockey är bra på är playoffmodellen, den kittlar och skapar ett jätteintresse och vi tycker oss också ha hittat en lösning som gör att det skulle vara intressant, säger Hans Ljunggren.

Klart är att division 1 ska bantas med fem lag till 48 nästa säsong. Kommande säsong ska division 1-klubbarna granskas organisatoriskt och säsongen efter det ses föreningarnas ekonomi över. Skulle inte några klubbar klara förbundets krav menar Ljunggren att det då blir lättare att banta SIK:s serieförslag än att göra det med dagens.

– Skillnaden blir inte så stor om du går från tolv till tio lag och då kan vi fortfarande behålla raka serier. Jag tror att det är lite så som förbundet funderar.

Derbyn i mellandagarna

SIK föreslår också en jämn fördelning av matcher vilket ger ett jämnare matchflöde med en eventuell topp i mellandagarna.

– Man behöver inte sluta spela för att det är jul. Säg att vi spelar Bois–Skövde den 28 och 30 december, det kommer vara två fulla hus antagligen. Det är sånt som vi vill ha, som ökar intresset lokalt och regionalt.

En rak tolvlagsserie över 44 omgångar spelas redan i den norra division 1-serien, men där finns endast ett streck efter lag sex och där säkrade topplagen tidigt en plats bland de främsta i serien.

– Sen är det klart att det finns nackdelar med det här också, säger Ljunggren.

– Jag tycker allettan är jäkligt tillspetsad och jätteintressant – den säsongen det går bra, inte då det går mindre bra. Fördelen med det här är att fler lag spelar om någonting, jag gillar inte fortsättningsserien som ligger under allettan där man kan smyga in bakvägen, det är jättekonstigt.

Ser över framtiden

Skövde IK:s jakt på playoff dog som bekant i söndags, men ledningen har redan börjat titta på framtiden. Än finns dock inget nytt att rapportera.

– Det är jättetidigt, men det är klart att vi har våra önskemål och våra drömmar och vi får försöka lägga det tråkiga åt sidan nu. Att vi redan den 4 februari inte har mer än äran att spela för är lite tragiskt. Vi har två hemmamatcher kvar och det är lite tråkigt att de inte gäller något, säger Ljunggren.

Skövde IK avslutar allettan med matcher mot Vimmerby och Mariestad på hemmais, samt Mörrum på bortaplan.

Den 15 februari väntas Svenska Ishockeyförbundet komma med någon typ av besked gällande serieupplägget i division 1.

Om de går efter SIK-modellen återstår att se.

Hockeyettan har skickat ut en enkät till alla division 1-klubbar rörande de förändringar som division 1-serierna ska genomgå. I bussen på väg till Vimmerby i söndags snickrade Skövde IK istället ihop ett eget förslag till hur seriesystemet kan komma att se ut.

Det bygger på fyra serier (A, B, C och D) med tolv lag i varje och fyra möten med varje lag vilket ger 44 omgångar innan playoff väntar. Exakt hur SIK har tänkt sig själva playoffproceduren kan du se i bilden, men det är en serie med fyra streck vilket gör att alla lag troligen alltid har nära till något streck och där säsongen tar helt slut efter grundserien för endast nian och tian i serien.

– Då blir det ändå 40 lag som ska spela vidare på något sätt. Det svensk hockey är bra på är playoffmodellen, den kittlar och skapar ett jätteintresse och vi tycker oss också ha hittat en lösning som gör att det skulle vara intressant, säger Hans Ljunggren.

Klart är att division 1 ska bantas med fem lag till 48 nästa säsong. Kommande säsong ska division 1-klubbarna granskas organisatoriskt och säsongen efter det ses föreningarnas ekonomi över. Skulle inte några klubbar klara förbundets krav menar Ljunggren att det då blir lättare att banta SIK:s serieförslag än att göra det med dagens.

– Skillnaden blir inte så stor om du går från tolv till tio lag och då kan vi fortfarande behålla raka serier. Jag tror att det är lite så som förbundet funderar.

Derbyn i mellandagarna

SIK föreslår också en jämn fördelning av matcher vilket ger ett jämnare matchflöde med en eventuell topp i mellandagarna.

– Man behöver inte sluta spela för att det är jul. Säg att vi spelar Bois–Skövde den 28 och 30 december, det kommer vara två fulla hus antagligen. Det är sånt som vi vill ha, som ökar intresset lokalt och regionalt.

En rak tolvlagsserie över 44 omgångar spelas redan i den norra division 1-serien, men där finns endast ett streck efter lag sex och där säkrade topplagen tidigt en plats bland de främsta i serien.

– Sen är det klart att det finns nackdelar med det här också, säger Ljunggren.

– Jag tycker allettan är jäkligt tillspetsad och jätteintressant – den säsongen det går bra, inte då det går mindre bra. Fördelen med det här är att fler lag spelar om någonting, jag gillar inte fortsättningsserien som ligger under allettan där man kan smyga in bakvägen, det är jättekonstigt.

Ser över framtiden

Skövde IK:s jakt på playoff dog som bekant i söndags, men ledningen har redan börjat titta på framtiden. Än finns dock inget nytt att rapportera.

– Det är jättetidigt, men det är klart att vi har våra önskemål och våra drömmar och vi får försöka lägga det tråkiga åt sidan nu. Att vi redan den 4 februari inte har mer än äran att spela för är lite tragiskt. Vi har två hemmamatcher kvar och det är lite tråkigt att de inte gäller något, säger Ljunggren.

Skövde IK avslutar allettan med matcher mot Vimmerby och Mariestad på hemmais, samt Mörrum på bortaplan.

Den 15 februari väntas Svenska Ishockeyförbundet komma med någon typ av besked gällande serieupplägget i division 1.

Om de går efter SIK-modellen återstår att se.