05 feb 2014 06:00

23 jan 2015 15:38

Lerjéus vill öka domarförståelsen

Michael Lerjéus hoppas få ökad förståelse för fotbollsdomare.
Det är den största anledningen till att han nu börjar blogga på sla.se.
– Det är ett sätt att ge en bild av människan bakom domaren också, säger han.

Han förklarar det direkt – i stort sett varje gång en svensk fotbollsdomare figurerar i media är det med stora rubriker, ofta i någon av kvällstidningarna, efter att hen har gjort något ödesdigert misstag.

Där brukar det i regel stanna. Det är inte alltid domaren i fråga får möjlighet att kommentera och här ser Michael Lerjéus stora möjligheter med sin blogg på sla.se – troligen den första och enda fotbollsdomarbloggen i Sverige.

– Jag vill visa lite vem människan är bakom domaren, att det inte är någon som katten släpat in till varje match och som står där som något nödvändigt ont, säger han och berättar att han vill ge läsarna en inblick i en domares vardag med allt vad det innebär.

– Mycket handlar om att jag vill skapa lite förståelse också. Det går så ohyggligt snabbt idag och även om vi är fyra som dömer så har vi bara någon sekund på oss att fatta våra beslut.

Michael Lerjéus fyller 41 i år och har varit domare i bra många år. Han debuterade på förbundsnivå 1996, i allsvenskan 2006 och är så kallad Fifa-domare och heltidsproffs sedan 2009. Han har de senaste åren dömt flest antal allsvenska matcher och har en enorm rutin som han nu vill förmedla i sin blogg. Inte bara för att marknadsföra domaryrket, utan också för att försöka ge en så klar bild som möjligt av vad som krävs för att då kunna locka yngre domare till att våga satsa på det krävande och utsatta yrket.

Själv läser han inga kvällstidningar under det allsvenska spelåret och bryr sig mer om vad hans instruktörer och domarobservatörer förmedlar i den matiga utvärdering han får med sig hem efter varje match.

– Det jag med säkerhet vet inför 2014 är att jag säkerligen kommer att missa en straff och jag kommer säkert att blåsa en straff som är felaktig. Det vet man, det är en del av vardagen, men det gäller att minimera antalet fel, säger han.

– Jag tror att alla som är på den här nivån är mentalt starka, annars hade man inte fixat det här. Gör man en dundermiss så är det 1-2 dagar så är det ny match och då måste man gå vidare, man får inte överanalysera.

Börjar se slutet

Lerjéus skadade menisken i ena knät i slutet på förra säsongen och fick ett tråkigt slut på 2013, en säsong han annars känner sig väldigt nöjd med. Efter en hård träningsperiod är han nu tillbaka i gott slag och ska på fredag genomföra de årliga fys- och teoritesterna som alla domare måste klara. Sedan börjar säsongen med träningsmatcher nästa helg.

Och nog börjar Skövdebon se slutet på karriären.

– Jag får känna efter under året, det finns mycket annat i livet och jag är nyfiken på att göra andra saker också.

Som vadå?

– Har man tävlat i hela sitt liv så söker jag utmaningar hela tiden. Blir man förnöjd så kan det vara så att man slutar prestera. Sen skulle jag känna att jag vill sluta när jag är på topp, istället för att bli bortplockad.

Målen för den här säsongen är att fortsätta ha höga medelbetyg och att hålla en hög lägstanivå. Han hoppas även få fortsätta att döma många matcher i allsvenskan och att få döma någon match själv i kvalen till de stora europeiska cuperna, eller i kvalet till EM om inleds i höst.

– Men jag är väldigt nöjd med min situation som den är nu, fruktansvärt nöjd. Det handlar mer om att bibehålla och vara där jag är. Sen är det klart att det är kul att ha väldigt bra matcher i allsvenskan, då taggar man till lite extra.

Mer om det, och väldigt mycket annat som rör hans domarliv, lär du få läsa framöver i Lerjéus domarblogg på sla.se.

Han förklarar det direkt – i stort sett varje gång en svensk fotbollsdomare figurerar i media är det med stora rubriker, ofta i någon av kvällstidningarna, efter att hen har gjort något ödesdigert misstag.

Där brukar det i regel stanna. Det är inte alltid domaren i fråga får möjlighet att kommentera och här ser Michael Lerjéus stora möjligheter med sin blogg på sla.se – troligen den första och enda fotbollsdomarbloggen i Sverige.

– Jag vill visa lite vem människan är bakom domaren, att det inte är någon som katten släpat in till varje match och som står där som något nödvändigt ont, säger han och berättar att han vill ge läsarna en inblick i en domares vardag med allt vad det innebär.

– Mycket handlar om att jag vill skapa lite förståelse också. Det går så ohyggligt snabbt idag och även om vi är fyra som dömer så har vi bara någon sekund på oss att fatta våra beslut.

Michael Lerjéus fyller 41 i år och har varit domare i bra många år. Han debuterade på förbundsnivå 1996, i allsvenskan 2006 och är så kallad Fifa-domare och heltidsproffs sedan 2009. Han har de senaste åren dömt flest antal allsvenska matcher och har en enorm rutin som han nu vill förmedla i sin blogg. Inte bara för att marknadsföra domaryrket, utan också för att försöka ge en så klar bild som möjligt av vad som krävs för att då kunna locka yngre domare till att våga satsa på det krävande och utsatta yrket.

Själv läser han inga kvällstidningar under det allsvenska spelåret och bryr sig mer om vad hans instruktörer och domarobservatörer förmedlar i den matiga utvärdering han får med sig hem efter varje match.

– Det jag med säkerhet vet inför 2014 är att jag säkerligen kommer att missa en straff och jag kommer säkert att blåsa en straff som är felaktig. Det vet man, det är en del av vardagen, men det gäller att minimera antalet fel, säger han.

– Jag tror att alla som är på den här nivån är mentalt starka, annars hade man inte fixat det här. Gör man en dundermiss så är det 1-2 dagar så är det ny match och då måste man gå vidare, man får inte överanalysera.

Börjar se slutet

Lerjéus skadade menisken i ena knät i slutet på förra säsongen och fick ett tråkigt slut på 2013, en säsong han annars känner sig väldigt nöjd med. Efter en hård träningsperiod är han nu tillbaka i gott slag och ska på fredag genomföra de årliga fys- och teoritesterna som alla domare måste klara. Sedan börjar säsongen med träningsmatcher nästa helg.

Och nog börjar Skövdebon se slutet på karriären.

– Jag får känna efter under året, det finns mycket annat i livet och jag är nyfiken på att göra andra saker också.

Som vadå?

– Har man tävlat i hela sitt liv så söker jag utmaningar hela tiden. Blir man förnöjd så kan det vara så att man slutar prestera. Sen skulle jag känna att jag vill sluta när jag är på topp, istället för att bli bortplockad.

Målen för den här säsongen är att fortsätta ha höga medelbetyg och att hålla en hög lägstanivå. Han hoppas även få fortsätta att döma många matcher i allsvenskan och att få döma någon match själv i kvalen till de stora europeiska cuperna, eller i kvalet till EM om inleds i höst.

– Men jag är väldigt nöjd med min situation som den är nu, fruktansvärt nöjd. Det handlar mer om att bibehålla och vara där jag är. Sen är det klart att det är kul att ha väldigt bra matcher i allsvenskan, då taggar man till lite extra.

Mer om det, och väldigt mycket annat som rör hans domarliv, lär du få läsa framöver i Lerjéus domarblogg på sla.se.