24 feb 2014 15:46

23 jan 2015 15:39

Helena Jansson gör världscupcomeback

ORIENTERING: Nu siktar hon mot EM och VM

Helena Jansson gör comeback bland världseliten.
Hon deltar på medeldistansen när världscupen har premiär i Turkiet kommande helg.
– Känns nästan för bra för att vara sant, skriver hon på sin blogg.

Under måndagen lyfte Jansson tillsammans med det svenska orienteringslandslaget mot turkiska Antalya där världscupen har premiär kommande helg.

Det är över ett år sedan hon senast deltog i världscupen och många månader har passerat sedan hon tvingades avstå VM i början av juli med operationer av hennes båda hälar som följd.

Nu är orienteringsesset från Skultorp åter redo att utmana världseliten. Hon springer medeldistansen med kval på fredag och eventuell final på lördag.

– Det beror dels på att det annars skulle innebära tre tävlingsdagar i rad, men även på att jag har svårast att springa riktigt fort på hårt underlag, säger hon på förbundets hemsida.

– Med tanke på mina problem de senaste åren har jag anpassat mitt löpsteg och det har gjort att jag är väldigt svag i vaderna. Det är något jag jobbar med nu, dessutom fortsätter jag att jobba på med rehabövningarna.

Siktar på EM och VM

29-åringen var med på ett läger i Spanien förra veckan, och hon berättar själv att hon ännu inte tränar på den nivå som hon befann sig på för ett par år sedan.

Men siktet är inställt på helgens världscuppremiär och senare även på EM i april och VM i Italien.

– Min plan och min förhoppning är att springa både EM och VM. Men det handlar om att hitta ett optimalt upplägg inför säsongen. Jag kommer att sätta mig med min tränare Harri Viinamäki och förbundskapten Håkan Carlsson och diskutera igenom detta när vi är i Turkiet, säger Jansson på förbundets hemsida.

Under måndagen lyfte Jansson tillsammans med det svenska orienteringslandslaget mot turkiska Antalya där världscupen har premiär kommande helg.

Det är över ett år sedan hon senast deltog i världscupen och många månader har passerat sedan hon tvingades avstå VM i början av juli med operationer av hennes båda hälar som följd.

Nu är orienteringsesset från Skultorp åter redo att utmana världseliten. Hon springer medeldistansen med kval på fredag och eventuell final på lördag.

– Det beror dels på att det annars skulle innebära tre tävlingsdagar i rad, men även på att jag har svårast att springa riktigt fort på hårt underlag, säger hon på förbundets hemsida.

– Med tanke på mina problem de senaste åren har jag anpassat mitt löpsteg och det har gjort att jag är väldigt svag i vaderna. Det är något jag jobbar med nu, dessutom fortsätter jag att jobba på med rehabövningarna.

Siktar på EM och VM

29-åringen var med på ett läger i Spanien förra veckan, och hon berättar själv att hon ännu inte tränar på den nivå som hon befann sig på för ett par år sedan.

Men siktet är inställt på helgens världscuppremiär och senare även på EM i april och VM i Italien.

– Min plan och min förhoppning är att springa både EM och VM. Men det handlar om att hitta ett optimalt upplägg inför säsongen. Jag kommer att sätta mig med min tränare Harri Viinamäki och förbundskapten Håkan Carlsson och diskutera igenom detta när vi är i Turkiet, säger Jansson på förbundets hemsida.