03 mar 2014 21:51

23 jan 2015 15:39

Larsson: "IFK skall dra lärdom av Malmö"

Handbollskrönika av Jan Larsson

Så länge det finns liv finns det hopp, brukar det heta.

Men efter 26–27 mot HK Malmö kan man förstå uppgivenheten i IFK Skövde när det gäller slutspel. Med tanke på den röriga säsongen är det ingen skräll. Nu gäller det att samla ihop sig för att undvika ett negativt kvalspel. Sedan måste man vända blad och gå vidare.

Dra gärna lärdom av HK Malmö och deras resa under den här säsongen. Förra året fick de kvala för att hänga kvar. Nu är de ett topplag som nämns som en het kandidat till att spela SM-final. Visserligen imponerade de inte över hövan i Arena Skövde när de vann mot IFK Skövde med ett nödrop, men sett över hela säsongen har laget varit den svenska elithandbollens största positiva överraskning.

Vad har hänt? Ett nytt lag med nya spelare? Visst, några förändringar har skett på spelarsidan, men den stora skillnaden stavas Magnus Andersson. Tränaren som fick ta över efter Jan ”Proppen” Karlsson som inte lyckades att föra klubben till toppen trots en frisk satsning och höga ambitioner.

Nu tog internationellt etablerade Andersson över. Som spelare tillhörde han den gyllene generationen, Bengan-boys, som regerade handbollsvärlden från VM-guldet 1990 till EM-guldet i Globen 2002.

Som tränare har han lyckats bra ute i Europa. Ett lyckokast för Malmö att lyckas få honom till sig i spåren av att AG Köpenhamns satsning monterades ner. Nu blir det bara ett år i Malmö för Magnus. Det är redan klart att han nästa säsong skall träna Göppingen i den tyska ligan.

Helt klart visar satsningen på Magnus Andersson tränarens betydelse. En etablerad kunnig och pedagogisk tränare med förmåga att utveckla spel och spelare. När Magnus pratar lyssnar man. Ni som var på plats i Arena Skövde såg säkert hur han hela tiden pratade med sina killar och gav dem instruktioner på ett lugnt sätt utan stora gester. Magnus matchade sitt lag brett och det betalade sig över 60 minuter. Han verkar ha givit sina spelare självförtroende och de såg inte ens skärrade ut under den första kvarten när Nebosja Simics målvaktsspel var det enda som fungerade.

Hos IFK Skövde vet vi att Robert Arrhenius slutar som spelande tränare efter säsongen. Peter Johansson har haft både Andreas Larsson och nu Mats Ljungkvist till sin hjälp att leda laget. Två IFK-profiler som säkert kan bidra med kunnande och erfarenheter. Samtliga behövs i olika roller även i framtiden, men jag hoppas att IFK kan gå utanför den inhemska familjen och hitta en tränare. Helst ett etablerat namn som kan komma in med nya impulser.

IFK Skövde har försökt förut och hade till och med klart med Ljubomir Vranjes ett kort period innan han valde att stanna i Flensburg. Även Magnus Anderssons namn har tidigare funnits med i bilden. Att söka något etablerat med dokumenterat goda kunskaper är det som krävs i Skövde. Vi är ju rätt duktiga själva. om man säger så...

Så länge det finns liv finns det hopp, brukar det heta.

Men efter 26–27 mot HK Malmö kan man förstå uppgivenheten i IFK Skövde när det gäller slutspel. Med tanke på den röriga säsongen är det ingen skräll. Nu gäller det att samla ihop sig för att undvika ett negativt kvalspel. Sedan måste man vända blad och gå vidare.

Dra gärna lärdom av HK Malmö och deras resa under den här säsongen. Förra året fick de kvala för att hänga kvar. Nu är de ett topplag som nämns som en het kandidat till att spela SM-final. Visserligen imponerade de inte över hövan i Arena Skövde när de vann mot IFK Skövde med ett nödrop, men sett över hela säsongen har laget varit den svenska elithandbollens största positiva överraskning.

Vad har hänt? Ett nytt lag med nya spelare? Visst, några förändringar har skett på spelarsidan, men den stora skillnaden stavas Magnus Andersson. Tränaren som fick ta över efter Jan ”Proppen” Karlsson som inte lyckades att föra klubben till toppen trots en frisk satsning och höga ambitioner.

Nu tog internationellt etablerade Andersson över. Som spelare tillhörde han den gyllene generationen, Bengan-boys, som regerade handbollsvärlden från VM-guldet 1990 till EM-guldet i Globen 2002.

Som tränare har han lyckats bra ute i Europa. Ett lyckokast för Malmö att lyckas få honom till sig i spåren av att AG Köpenhamns satsning monterades ner. Nu blir det bara ett år i Malmö för Magnus. Det är redan klart att han nästa säsong skall träna Göppingen i den tyska ligan.

Helt klart visar satsningen på Magnus Andersson tränarens betydelse. En etablerad kunnig och pedagogisk tränare med förmåga att utveckla spel och spelare. När Magnus pratar lyssnar man. Ni som var på plats i Arena Skövde såg säkert hur han hela tiden pratade med sina killar och gav dem instruktioner på ett lugnt sätt utan stora gester. Magnus matchade sitt lag brett och det betalade sig över 60 minuter. Han verkar ha givit sina spelare självförtroende och de såg inte ens skärrade ut under den första kvarten när Nebosja Simics målvaktsspel var det enda som fungerade.

Hos IFK Skövde vet vi att Robert Arrhenius slutar som spelande tränare efter säsongen. Peter Johansson har haft både Andreas Larsson och nu Mats Ljungkvist till sin hjälp att leda laget. Två IFK-profiler som säkert kan bidra med kunnande och erfarenheter. Samtliga behövs i olika roller även i framtiden, men jag hoppas att IFK kan gå utanför den inhemska familjen och hitta en tränare. Helst ett etablerat namn som kan komma in med nya impulser.

IFK Skövde har försökt förut och hade till och med klart med Ljubomir Vranjes ett kort period innan han valde att stanna i Flensburg. Även Magnus Anderssons namn har tidigare funnits med i bilden. Att söka något etablerat med dokumenterat goda kunskaper är det som krävs i Skövde. Vi är ju rätt duktiga själva. om man säger så...