11 mar 2014 14:17

23 jan 2015 15:40

Helena Jansson uttagen i EM-truppen

Efter en lyckad comeback vid världscupen i Turkiet kan Helena Jansson se fram mot EM i mitten av april.
Hon finns med i den svenska trupp som presenterades på tisdagen.

22 löpare – tio damer och tolv herrar – är uttagna i den svenska EM-truppen och Helena Jansson är alltså en av dem. Skultorpstjejen fick i stort sett hela 2013 spolierat på grund av en fotskada, men nu är hon tillbaka och vid världscuptävlingarna i Turkiet i början på mars gjorde hon comeback på den internationella scenen. Där blev hon tvåa på medeldistansen och det är på den distansen som hon är uttagen till EM.

– Turkiet var ett viktigt steg på vägen tillbaka efter mina fotoperationer i höstas. Jag var förvånad att jag placerade mig så högt mot övriga världseliten. EM är ett mycket viktigt delmål fram emot säsongens absoluta höjdpunkt som är VM i Italien, säger Jansson i ett pressmeddelande från svenska orienteringsförbundet.

EM avgörs i Portugal med start den 10 april och sedan väntar sju tävlingar på lika många dagar.

– Jag har diskuterat en hel del med löparna. Men med tanke på programmet och fortsättningen av säsongen har vi bestämt oss för att ingen löpare ska springa samtliga distanser. Det skulle slita för mycket och missgynna topprestationer på respektive distans, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

Helena Jansson – som har tre EM-guld sedan tidigare – kommer tillsammans med huvuddelen av EM-truppen att göra de sista förberedelserna inför tävlingarna i Portugal vid världscuptävlingar i Spanien helgen innan EM drar igång.

22 löpare – tio damer och tolv herrar – är uttagna i den svenska EM-truppen och Helena Jansson är alltså en av dem. Skultorpstjejen fick i stort sett hela 2013 spolierat på grund av en fotskada, men nu är hon tillbaka och vid världscuptävlingarna i Turkiet i början på mars gjorde hon comeback på den internationella scenen. Där blev hon tvåa på medeldistansen och det är på den distansen som hon är uttagen till EM.

– Turkiet var ett viktigt steg på vägen tillbaka efter mina fotoperationer i höstas. Jag var förvånad att jag placerade mig så högt mot övriga världseliten. EM är ett mycket viktigt delmål fram emot säsongens absoluta höjdpunkt som är VM i Italien, säger Jansson i ett pressmeddelande från svenska orienteringsförbundet.

EM avgörs i Portugal med start den 10 april och sedan väntar sju tävlingar på lika många dagar.

– Jag har diskuterat en hel del med löparna. Men med tanke på programmet och fortsättningen av säsongen har vi bestämt oss för att ingen löpare ska springa samtliga distanser. Det skulle slita för mycket och missgynna topprestationer på respektive distans, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

Helena Jansson – som har tre EM-guld sedan tidigare – kommer tillsammans med huvuddelen av EM-truppen att göra de sista förberedelserna inför tävlingarna i Portugal vid världscuptävlingar i Spanien helgen innan EM drar igång.

EM-truppen

Sveriges trupp till EM i Portugal (10-16 april):

Damer: Tove Alexandersson, Stora Tuna (medel+lång), Lena Eliasson, Domnarvet (medel+lång), Lilian Forsgren, Tisaren (medel+sprint), Annica Gustafsson, Lidingö (lång+sprint), Helena Jansson, Leksand (medel), Helena Karlsson, Lidingö (lång+sprint), Maria Magnusson, Sävedalen (medel), Karolin Ohlsson, Järla (lång+sprint), Alva Olsson, Linköping (lång+sprint), Lina Strand, Göteborg-Majorna (medel+sprint). Herrar: Gustav Bergman, Ravinen (medel), Filip Dahlgren, Lidingö (lång+sprint), Fredrik Johansson, Lidingö (lång), Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn (medel+sprint), William Lind, Malung (lång+sprint), Jerker Lysell, Rehn (medel+sprint), Albin Ridefelt, Linné (medel), Johan Runesson, Göteborg-Majorna (medel), Oskar Sjöberg, Linné (lång+sprint), Emil Svensk, Stora Tuna (lång+sprint), Peter Öberg, Hällen (medel), Anton Östlin, Malung (lång+sprint)

Till världscuptävlingarna i Spanien 5-6 april: Damer: Tove Alexandersson, Lena Eliasson, Lilian Forsgren, Annica Gustafsson, Helena Jansson, Maria Magnusson, Karolin Ohlsson, Alva Olsson, Lina Strand. Herrar: Gustav Bergman, Filip Dahlgren, Anders Holmberg (Järla, springer världscup men inte EM), Jonas Leandersson, William Lind, Jerker Lysell, Albin Ridefelt, Johan Runesson, Peter Öberg.