04 apr 2014 11:30

23 jan 2015 15:41

Knäskadad Tolf missar EM

TAEKWONDO: Kan bli borta resten av året

För drygt en månad sedan vek sig Josefine Tolfs knä på träning.
Skadan var allvarlig – korsbandet är av och taekwandostjärnan blir borta i minst ett halvår.
– Jag är jätteirriterad och ledsen, men ett avbrott behöver inte betyda så mycket, säger hon.

24-åringen rankas högt i sin viktklass (-50 kilo) i Europa och var ett svenskt medaljhopp på EM som avgörs i Italien mellan den 24-27 april.

Men där kan inte Tolf, som tog silver i sparring på EM i Skövde 2010, vara med. När hennes landslagskollegor tävlar om medaljerna lägger hon sig på operationsbordet och får sitt skadade knä reparerat.

– Det är jättetråkigt. Jag har svårt att acceptera att knät är så dåligt som det är. Jag får hjälp med det, men handlar också om att göra det själv och då får jag främst hjälp av Petra och Swavek (Dydiszko, tränarna) och min pojkvän, förklarar hon.

Det var på träning för drygt en månad sedan som olyckan var framme.

– Jag skulle göra någon form av snurrspark och helt plötsligt vek sig knät. Jag kommer inte ihåg om det smällde eller inte utan det bara vek sig. Men jag fortsatte träna och två veckor efter det så vek det sig igen.

Ser ljust på framtiden

Hon hade inga problem med svullnader och hon nämner ingen smärta varpå beskedet från en efterföljande magnetröntgen kom som en obehaglig överraskning när det visade sig att korsbandet var av och att menisken åkt på en smäll.

Senast den 30 april får hon knät opererat och efter det väntar minst sex månader med rehabiliteringsträning

– Jag ser väldigt ljust på rehabiliteringen och att komma tillbaka så fort som möjligt. Jag har bra förutsättningar, är vältränad och har en bra grund, säger hon och ser trots allt positivt på framtiden.

– Jag vill tävla igen nästa år. Då är det två stora mästerskap som blir mitt långsiktiga mål. Då vill jag verkligen vara med och ta medalj.

Skövde blir ändå inte helt utan representation på Europamästerskapet i slutet av månaden. Philip Korkis är uttagen sedan tidigare och även Mariestadskillen Jimmie Lidén, som tränar i Skövde, finns med.

24-åringen rankas högt i sin viktklass (-50 kilo) i Europa och var ett svenskt medaljhopp på EM som avgörs i Italien mellan den 24-27 april.

Men där kan inte Tolf, som tog silver i sparring på EM i Skövde 2010, vara med. När hennes landslagskollegor tävlar om medaljerna lägger hon sig på operationsbordet och får sitt skadade knä reparerat.

– Det är jättetråkigt. Jag har svårt att acceptera att knät är så dåligt som det är. Jag får hjälp med det, men handlar också om att göra det själv och då får jag främst hjälp av Petra och Swavek (Dydiszko, tränarna) och min pojkvän, förklarar hon.

Det var på träning för drygt en månad sedan som olyckan var framme.

– Jag skulle göra någon form av snurrspark och helt plötsligt vek sig knät. Jag kommer inte ihåg om det smällde eller inte utan det bara vek sig. Men jag fortsatte träna och två veckor efter det så vek det sig igen.

Ser ljust på framtiden

Hon hade inga problem med svullnader och hon nämner ingen smärta varpå beskedet från en efterföljande magnetröntgen kom som en obehaglig överraskning när det visade sig att korsbandet var av och att menisken åkt på en smäll.

Senast den 30 april får hon knät opererat och efter det väntar minst sex månader med rehabiliteringsträning

– Jag ser väldigt ljust på rehabiliteringen och att komma tillbaka så fort som möjligt. Jag har bra förutsättningar, är vältränad och har en bra grund, säger hon och ser trots allt positivt på framtiden.

– Jag vill tävla igen nästa år. Då är det två stora mästerskap som blir mitt långsiktiga mål. Då vill jag verkligen vara med och ta medalj.

Skövde blir ändå inte helt utan representation på Europamästerskapet i slutet av månaden. Philip Korkis är uttagen sedan tidigare och även Mariestadskillen Jimmie Lidén, som tränar i Skövde, finns med.