05 apr 2014 18:43

23 jan 2015 15:41

Ulvåker vidare efter fin DM-skalp

FOTBOLL: Vände och vann hemma mot Skara FC

Starkt bakåt och kyligt framåt.
Ulvåker stod en för en liten DM-överraskning i helgen när de besegrade Skara FC med 2–1.
– Bra att vi klarar att stå upp mot ett division 3-lag, konstaterar Daniel Fredén.

Han fullbordade själv den fina vändning som Ulvåker åstadkom under den andra halvlekens andra halva. Hemmalagets målchanser var lätträknade fram till att Marcus Johansson Hjort, med en elegant yttersida, hittade Daniel Larsson som blev fri och la in 1–1 mellan benen på Skaramålvakten Pontus Kirkhoff.

Drygt åtta minuter senare höll sig Johansson Hjort uppmärksam igen. Han volleylobbade fram bollen till Fredén, som blev tokren och hade enormt med tid på sig innan han säkert la in bollen till vänster om målvakten.

– Fattade nog inte hur fri jag blev, om det var offside eller något vet jag inte. Men målvakten stod lite dumt och det var bara att lägga in den i ena hörnet. Det var gött, säger Fredén.

Det var en överraskande upplösning på matchen. Skara hade dittills haft väldigt mycket boll och Ulvåker mest fått rikta in sig på att försvara.

Vilket laget gjorde framgångsrikt. De släppte bara en boll förbi sig och det var när Filip Melin vräkte iväg ett långt inkast som Tobias Jansson skarvade och Mattias Karlsson slog in vid bortre stolpen.

– Försvarsmässigt är vi väldigt nöjda, säger tränaren Anders Mårtensson.

– Vi ligger bra i positionerna och deras farligheter kommer egentligen på fasta där de är duktiga och det klarar vi av ganska bra också.

Vasst kantspel

Men Skara skapade också en hel del oreda via sitt kantspel. Laget kom runt starkt flera gånger och just när laget ökade tempot märktes det att det skiljer en division mellan lagen. Joakim Johansson tvingade, bland annat, Victor Lindroth till en kanonräddning tidigt i matchen och gästerna ökade pressen i andra.

Fram till drygt en timmes spel. Då började Skara tappa organisationen lite och när Ulvåker passade på att flytta fram positionerna kom också de båda målen. Inbytte Niclas Krantz – som gjort comeback efter sin knäskada och räknar med att finnas med som backup – vållade oreda i Skaraförsvaret och var ytterst nära att slå in en egen nickretur strax efter 2–1-målet.

Persson missade jätteläge

Skara fick sedan kommandot åter mot slutet av matchen och Johan Persson fick bästa läget på ett inspel i straffområdet, men han missade avslutet och Ulvåker kunde hålla undan och bärga en fin DM-skalp.

– Gött, det ger oss självförtroende om inte annat. Det visar att vi är ett stabilt lag och det är såna svar man vill ha inför serien, säger Anders Mårtensson.

Nu väntar antingen Trollhättans Bois eller Gerdskens BK i nästa omgång. Men innan dess hinner seriespelet börja och Daniel Fredén tror att Ulvåker kan återupprepa det fina fjolåret.

– Spelar vi så här kan det bli bra, men det gäller att vi krigar. Vi har en ganska tunn trupp och är inte lika starka som förra året, men vi ska nog ha chansen i år också.

Han fullbordade själv den fina vändning som Ulvåker åstadkom under den andra halvlekens andra halva. Hemmalagets målchanser var lätträknade fram till att Marcus Johansson Hjort, med en elegant yttersida, hittade Daniel Larsson som blev fri och la in 1–1 mellan benen på Skaramålvakten Pontus Kirkhoff.

Drygt åtta minuter senare höll sig Johansson Hjort uppmärksam igen. Han volleylobbade fram bollen till Fredén, som blev tokren och hade enormt med tid på sig innan han säkert la in bollen till vänster om målvakten.

– Fattade nog inte hur fri jag blev, om det var offside eller något vet jag inte. Men målvakten stod lite dumt och det var bara att lägga in den i ena hörnet. Det var gött, säger Fredén.

Det var en överraskande upplösning på matchen. Skara hade dittills haft väldigt mycket boll och Ulvåker mest fått rikta in sig på att försvara.

Vilket laget gjorde framgångsrikt. De släppte bara en boll förbi sig och det var när Filip Melin vräkte iväg ett långt inkast som Tobias Jansson skarvade och Mattias Karlsson slog in vid bortre stolpen.

– Försvarsmässigt är vi väldigt nöjda, säger tränaren Anders Mårtensson.

– Vi ligger bra i positionerna och deras farligheter kommer egentligen på fasta där de är duktiga och det klarar vi av ganska bra också.

Vasst kantspel

Men Skara skapade också en hel del oreda via sitt kantspel. Laget kom runt starkt flera gånger och just när laget ökade tempot märktes det att det skiljer en division mellan lagen. Joakim Johansson tvingade, bland annat, Victor Lindroth till en kanonräddning tidigt i matchen och gästerna ökade pressen i andra.

Fram till drygt en timmes spel. Då började Skara tappa organisationen lite och när Ulvåker passade på att flytta fram positionerna kom också de båda målen. Inbytte Niclas Krantz – som gjort comeback efter sin knäskada och räknar med att finnas med som backup – vållade oreda i Skaraförsvaret och var ytterst nära att slå in en egen nickretur strax efter 2–1-målet.

Persson missade jätteläge

Skara fick sedan kommandot åter mot slutet av matchen och Johan Persson fick bästa läget på ett inspel i straffområdet, men han missade avslutet och Ulvåker kunde hålla undan och bärga en fin DM-skalp.

– Gött, det ger oss självförtroende om inte annat. Det visar att vi är ett stabilt lag och det är såna svar man vill ha inför serien, säger Anders Mårtensson.

Nu väntar antingen Trollhättans Bois eller Gerdskens BK i nästa omgång. Men innan dess hinner seriespelet börja och Daniel Fredén tror att Ulvåker kan återupprepa det fina fjolåret.

– Spelar vi så här kan det bli bra, men det gäller att vi krigar. Vi har en ganska tunn trupp och är inte lika starka som förra året, men vi ska nog ha chansen i år också.

Matchfakta

DM, herrar

ULVÅKERS IF–SKARA FC 2–1 (0–1)

0–1 (31) Mattias Karlsson, 1–1 (67) Daniel Larsson, 2–1 (75) Daniel Fredén.

Varningar, UIF: Jacob Andersson, Hampus Johansson, Martin Johansson, Marcus Johnsson Hjort. SFC: Martin Svensson.

Domare: Kastriot Gerxhaliu.