06 apr 2014 18:13

23 jan 2015 15:41

Jansson visar fin EM-form

ORIENTERING: Tog ny pallplats på genrepstävlingar i Spanien

Två medeldistanstävlingar – två pallplatser.
Helena Jansson visar att hon är tillbaka i världstoppen. I helgen blev hon trea vid världscuptävlingarna i spanska Murcia, vilket också får ses som genrep inför kommande helgs Europamästerskap i Portugal.
– Jag är jättenöjd, säger hon.

Hon blev sensationell tvåa på comebacken för drygt en månad sedan och när årets andra världscuplopp över medeldistans avgjordes i Spanien på söndagen upprepade hon – nästan – bedriften.

Skultorpstjejen var med i toppen under hela loppet och hade 19 sekunder till godo på landsmanninan Maria Magnusson i mål. Upp till segrande Lena Eliasson, som tog sin första världscupseger, var det 46 sekunder.

– Jag är jättenöjd, men jag är fortfarande inne i min rehabilitering och tar ingenting för givet, säger Jansson enligt ett pressmeddelande.

Nia i lördags

Jansson inledde annars världscuphelgen med att bli nia på lördagens långdistanslopp. 28-åringen öppnade loppet starkt och ledde vid den första tidskontrollen efter 3,4 kilometer, men tappade till nästa kontroll och låg sedan stadigt kring sin slutliga niondeplacering.

Det loppet blev en fullständig svensksuccé – Tove Alexander vann, dit upp hade Jansson 11.21 minuter, närmast före söndagens segrare Lena Eliasson och Lilian Forsgren.

Vad gäller Helena Jansson har hon fått en lysande start på säsongen, inte minst med tanke på att hon för bara lite mer än ett halvår sedan genomförde sin andra fotoperation för att reparera de fötter som stoppat henne från deltagande på fjolårssommarens VM.

Både hennes och de svenska formbeskeden med totalt fem pallplatser på två lopp ger lovande förutsättningar inför det stundande Europamästerskapet som avgörs i Portugal mellan den 10-16 april.

Hon blev sensationell tvåa på comebacken för drygt en månad sedan och när årets andra världscuplopp över medeldistans avgjordes i Spanien på söndagen upprepade hon – nästan – bedriften.

Skultorpstjejen var med i toppen under hela loppet och hade 19 sekunder till godo på landsmanninan Maria Magnusson i mål. Upp till segrande Lena Eliasson, som tog sin första världscupseger, var det 46 sekunder.

– Jag är jättenöjd, men jag är fortfarande inne i min rehabilitering och tar ingenting för givet, säger Jansson enligt ett pressmeddelande.

Nia i lördags

Jansson inledde annars världscuphelgen med att bli nia på lördagens långdistanslopp. 28-åringen öppnade loppet starkt och ledde vid den första tidskontrollen efter 3,4 kilometer, men tappade till nästa kontroll och låg sedan stadigt kring sin slutliga niondeplacering.

Det loppet blev en fullständig svensksuccé – Tove Alexander vann, dit upp hade Jansson 11.21 minuter, närmast före söndagens segrare Lena Eliasson och Lilian Forsgren.

Vad gäller Helena Jansson har hon fått en lysande start på säsongen, inte minst med tanke på att hon för bara lite mer än ett halvår sedan genomförde sin andra fotoperation för att reparera de fötter som stoppat henne från deltagande på fjolårssommarens VM.

Både hennes och de svenska formbeskeden med totalt fem pallplatser på två lopp ger lovande förutsättningar inför det stundande Europamästerskapet som avgörs i Portugal mellan den 10-16 april.