10 apr 2014 20:00

23 jan 2015 15:41

Gruppen viktigast för Thorvald

FOTBOLL

Efter fem år i IFK Värsås sökte Mikael Thorvald nya utmaningar.
Nu är det han som ska lyfta IFK Skövde uppåt i seriesystemet.
– Självklart är vår intention att vara med där uppe, säger IFK-tränaren.

Med nyförvärv som Mårten Gustafsson, Johannes Grahn och Christoffer Mako som kryddar en redan stark trupp med stor rutin från högre serier är det ett på många håll favorittippat IFK Skövde som Mikael Thorvald snart inleder sin första seriesäsong med.

Själv ser han det som positivt, men varnar samtidigt för att det är svårt att vinna en serie, särskilt som nykomling.

– Det gäller samtidigt att få ihop det också och där ligger givetvis mycket på mitt bord att kunna få ihop det till ett kollektiv som samlar poäng och jag ska göra allt i min makt för att lyckas med det, säger han när vi samtalar drygt en vecka före seriepremiären.

Hur nära är du?

– Det är inte långt kvar, men det finns smådetaljer i det positionsanpassade anfallsspelet som behöver klarna lite. Killarna behöver lite mer klara direktiv och det är där som vi ligger lite efter.

Vill vara en i gänget

Den biten hoppas Mikael Thorvald få ordning på under den sista träningsveckan före premiären borta mot Fristad på lördag. Han hoppas också kunna svetsa samman gruppen ytterligare genom att släppa lite på allvaret – en viktig del, kanske den viktigaste, i hans ledarskapsfilosofi.

Han ser sig själv inte som någon härförare som sitter högt på piedestalen, Thorvald är hellre en i gänget och jobbar mycket efter spelarnas välmående.

– Trivs de tillsammans med mig och vi kommer till ett sånt läge att alla mår bra så tror jag också att man kan prestera på en högre nivå. Min förhoppning är att komma dit och mitt ledarskap i sig är lite så att jag hemskt gärna är kompis med alla spelare, med det motkravet att spelarna är fokuserade och har rätt mentalitet när det är träning och match, förklarar han.

– Så fort vi kliver av vill jag också skoja i omklädningsrummet och vara med och fira eller deppa, precis som alla andra. Det är jätteviktigt för mig och det gör att jag också mår bra.

”Fantastisk trupp”

Han må ha varit på den här nivån i seriestegen som spelare, men som tränare är han grön och pratar om en stor skillnad mellan att vara tränare i IFK Värsås och i IFK Skövde som är en klart större förening.

– Själva truppen är en fantastisk fotbollstrupp med mycket kvalitet och så vidare, men det är också en trupp som kräver både mycket av mig och en hel del från sig själva. Det gäller att både spelare och ledare kommer väl förberedda till träningar och match, gör jag inte det så talar de om det för mig på ett eller annat sätt.

Vad har du själv för ambitioner med tränarkarriären?

– Svårt att säga. Precis som spelare vill man ta sig så högt upp som möjligt, men det samtidigt är jag ödmjuk och inser att det inte är det lättaste som finns att leda ett fotbollslag, säger han och fortsätter:

– Just nu är min ambition givetvis att göra ett gott arbete med IFK Skövde och samtidigt att lära mig så mycket som möjligt av spelare och kollegor och fortsätta utbilda mig, sen får vi se hur långt det må räcka.

Den slutmeningen stämmer väl in på hela IFK Skövdes satsning och säsong.

På förhand är den intressant, nu får vi se hur långt den räcker.

Med nyförvärv som Mårten Gustafsson, Johannes Grahn och Christoffer Mako som kryddar en redan stark trupp med stor rutin från högre serier är det ett på många håll favorittippat IFK Skövde som Mikael Thorvald snart inleder sin första seriesäsong med.

Själv ser han det som positivt, men varnar samtidigt för att det är svårt att vinna en serie, särskilt som nykomling.

– Det gäller samtidigt att få ihop det också och där ligger givetvis mycket på mitt bord att kunna få ihop det till ett kollektiv som samlar poäng och jag ska göra allt i min makt för att lyckas med det, säger han när vi samtalar drygt en vecka före seriepremiären.

Hur nära är du?

– Det är inte långt kvar, men det finns smådetaljer i det positionsanpassade anfallsspelet som behöver klarna lite. Killarna behöver lite mer klara direktiv och det är där som vi ligger lite efter.

Vill vara en i gänget

Den biten hoppas Mikael Thorvald få ordning på under den sista träningsveckan före premiären borta mot Fristad på lördag. Han hoppas också kunna svetsa samman gruppen ytterligare genom att släppa lite på allvaret – en viktig del, kanske den viktigaste, i hans ledarskapsfilosofi.

Han ser sig själv inte som någon härförare som sitter högt på piedestalen, Thorvald är hellre en i gänget och jobbar mycket efter spelarnas välmående.

– Trivs de tillsammans med mig och vi kommer till ett sånt läge att alla mår bra så tror jag också att man kan prestera på en högre nivå. Min förhoppning är att komma dit och mitt ledarskap i sig är lite så att jag hemskt gärna är kompis med alla spelare, med det motkravet att spelarna är fokuserade och har rätt mentalitet när det är träning och match, förklarar han.

– Så fort vi kliver av vill jag också skoja i omklädningsrummet och vara med och fira eller deppa, precis som alla andra. Det är jätteviktigt för mig och det gör att jag också mår bra.

”Fantastisk trupp”

Han må ha varit på den här nivån i seriestegen som spelare, men som tränare är han grön och pratar om en stor skillnad mellan att vara tränare i IFK Värsås och i IFK Skövde som är en klart större förening.

– Själva truppen är en fantastisk fotbollstrupp med mycket kvalitet och så vidare, men det är också en trupp som kräver både mycket av mig och en hel del från sig själva. Det gäller att både spelare och ledare kommer väl förberedda till träningar och match, gör jag inte det så talar de om det för mig på ett eller annat sätt.

Vad har du själv för ambitioner med tränarkarriären?

– Svårt att säga. Precis som spelare vill man ta sig så högt upp som möjligt, men det samtidigt är jag ödmjuk och inser att det inte är det lättaste som finns att leda ett fotbollslag, säger han och fortsätter:

– Just nu är min ambition givetvis att göra ett gott arbete med IFK Skövde och samtidigt att lära mig så mycket som möjligt av spelare och kollegor och fortsätta utbilda mig, sen får vi se hur långt det må räcka.

Den slutmeningen stämmer väl in på hela IFK Skövdes satsning och säsong.

På förhand är den intressant, nu får vi se hur långt den räcker.