13 apr 2014 21:15

23 jan 2015 15:41

Joshi i topp före storasyster

Joshi Helgesson vann elitseriefinalen med 187,24 poäng, det före storasyster Viktoria på 176,34 poäng.
Det var nytt personbästa i båda programmen för Joshi som lyckades väl med sina nya hopp.
– Det känns jättebra. Det kunde inte ha blivit ett bättre slut på säsongen, säger hon efter medaljceremonin i Billingehov.

Det var som väntat systrarna Helgesson från Tibro KK som gjorde upp om segern i elitseriefinalen i konståkning som var den sista tävlingen för säsongen.

Joshi ledde med 62,70 poäng efter det lördagens korta program med storasyster Viktoria hack i häl på 58,43 poäng.

Den ledningen behöll hon även efter ett suveränt åk i det fria programmet på söndagen och tog därmed hem segern i elitseriefinalen. Hon fick 124,54 poäng och landade på totalt 187,24 poäng vilket är nytt personbästa.

– Det känns jättebra. Vilken härlig avslutning på säsongen. Det kunde inte ha blivit ett bättre slut, säger Joshi och fortsätter:

– Jag har lagt till några nya hopp i mitt program och ökat svårighetsgranden sedan VM. Det var första gången jag gjorde dem på tävling och det känns bra att de satt så bra direkt, utvecklar Joshi efter sitt livs åk.

Framgångsrik säsong

Joshi har haft en riktig framgångsrik säsong och kom bland annat på 14:e plats på VM i Japan inför en fanatisk publik på 20 000 åskådare för några veckor sedan.

– En helt otrolig känsla. Japanerna är otroligt konståkningsintresserade och ser om det blir missar men de jublar ändå. Det var häftigt. Jag tycker även att det både i Tibro och Skövde är kul med bra stöd från publiken, framför allt är det roligt att familj, släkt och vänner kommer och tittar.

Joshi fick en tung start på säsongen med en fortskada som störde men hon har kommit tillbaka mycket starkt. Det har även blivit en niondeplats på EM och en seger på Nordiska mästerskapen för 20-åringen.

– Jag gjorde två bra program på VM och två nya bra i helgen. Jag visar verkligen att jag är på väg upp till en mycket bra form, efter en tråkig inledning på säsongen har jag kommit tillbaka. Det här var sista gången jag gjorde mitt program, till nästa säsong kommer jag byta till något annat efter två år.

Viktoria fick också till det

Viktoria Helgesson, Sveriges OS-deltagare i Sotji, åkte också riktigt bra. Hon hade 58,43 poäng med sig efter det inledande korta programmet. I det fria programmet fick hon 117,91 poäng och landade totalt på 176,34 poäng.

– Jag är jättenöjd. Det var riktigt skönt att få sätta mitt program efter den säsong som jag har haft. Jag tänker inte så mycket på poängen utan det handlade bara om att allt skulle fungera, säger 25-åringen.

Hon lyckades riktig bra med några småmissar som drog ner poängen.

– Den här säsongen har inte riktig gått som jag har tänkt. Jag lade in alla min svåra hopp i helgen och fick till dem bra med några tekniska poängavdrag som jag kommer att jobba med till nästa säsong.

Isrevy på hemmaplan

Nu väntar isrevy hemma i Tibro om två veckor. Sedan är det en veckas landslagsläger på Fuerteventura, Kanarieöarna innan det blir en veckas ledighet. Därefter är det träning under sommaren där Tibrosystrarna jobbar med att sätta nya program inför nästa säsong.

– Vi åker också till USA och tränar där i några veckor. Vi har varit i Chicago de senaste åren men nu kanske det blir någon annanstans.

OS i Sotji var trots den uteblivna framgången en stor lärdom för Viktoria.

– OS har gett mig enormt mycket. Jag åker gärna OS igen men det ligger fyra år framåt och nu tar jag bara ett år i taget. Målet nästa år är att åka EM på hemmaplan i Globen.

Systerkamp om VM-plats

Sverige har två platser i EM och en i VM.

– Förhoppningsvis kan vi åka EM båda två och sedan får vi se vem som får åka VM. Joshi är så himla bra just nu att det krävs att man åker på topp för att ha chans på förstaplatsen. Vi sporrar varandra och det betyder mig för våra framgångar, säger Viktoria.

Bronset i damklasen gick till Isabelle Olsson, Mörrums KK, som fick ihop 149,84 poäng. Skövde KK som arrangerade hade Felicia Andersson med och hon kom på sjätte plats med 100,97 poäng.

På herrsidan vann Marcus Björk, Malmö KK, i Alexander Majorovs frånvaro (fotskadad).

Det var som väntat systrarna Helgesson från Tibro KK som gjorde upp om segern i elitseriefinalen i konståkning som var den sista tävlingen för säsongen.

Joshi ledde med 62,70 poäng efter det lördagens korta program med storasyster Viktoria hack i häl på 58,43 poäng.

Den ledningen behöll hon även efter ett suveränt åk i det fria programmet på söndagen och tog därmed hem segern i elitseriefinalen. Hon fick 124,54 poäng och landade på totalt 187,24 poäng vilket är nytt personbästa.

– Det känns jättebra. Vilken härlig avslutning på säsongen. Det kunde inte ha blivit ett bättre slut, säger Joshi och fortsätter:

– Jag har lagt till några nya hopp i mitt program och ökat svårighetsgranden sedan VM. Det var första gången jag gjorde dem på tävling och det känns bra att de satt så bra direkt, utvecklar Joshi efter sitt livs åk.

Framgångsrik säsong

Joshi har haft en riktig framgångsrik säsong och kom bland annat på 14:e plats på VM i Japan inför en fanatisk publik på 20 000 åskådare för några veckor sedan.

– En helt otrolig känsla. Japanerna är otroligt konståkningsintresserade och ser om det blir missar men de jublar ändå. Det var häftigt. Jag tycker även att det både i Tibro och Skövde är kul med bra stöd från publiken, framför allt är det roligt att familj, släkt och vänner kommer och tittar.

Joshi fick en tung start på säsongen med en fortskada som störde men hon har kommit tillbaka mycket starkt. Det har även blivit en niondeplats på EM och en seger på Nordiska mästerskapen för 20-åringen.

– Jag gjorde två bra program på VM och två nya bra i helgen. Jag visar verkligen att jag är på väg upp till en mycket bra form, efter en tråkig inledning på säsongen har jag kommit tillbaka. Det här var sista gången jag gjorde mitt program, till nästa säsong kommer jag byta till något annat efter två år.

Viktoria fick också till det

Viktoria Helgesson, Sveriges OS-deltagare i Sotji, åkte också riktigt bra. Hon hade 58,43 poäng med sig efter det inledande korta programmet. I det fria programmet fick hon 117,91 poäng och landade totalt på 176,34 poäng.

– Jag är jättenöjd. Det var riktigt skönt att få sätta mitt program efter den säsong som jag har haft. Jag tänker inte så mycket på poängen utan det handlade bara om att allt skulle fungera, säger 25-åringen.

Hon lyckades riktig bra med några småmissar som drog ner poängen.

– Den här säsongen har inte riktig gått som jag har tänkt. Jag lade in alla min svåra hopp i helgen och fick till dem bra med några tekniska poängavdrag som jag kommer att jobba med till nästa säsong.

Isrevy på hemmaplan

Nu väntar isrevy hemma i Tibro om två veckor. Sedan är det en veckas landslagsläger på Fuerteventura, Kanarieöarna innan det blir en veckas ledighet. Därefter är det träning under sommaren där Tibrosystrarna jobbar med att sätta nya program inför nästa säsong.

– Vi åker också till USA och tränar där i några veckor. Vi har varit i Chicago de senaste åren men nu kanske det blir någon annanstans.

OS i Sotji var trots den uteblivna framgången en stor lärdom för Viktoria.

– OS har gett mig enormt mycket. Jag åker gärna OS igen men det ligger fyra år framåt och nu tar jag bara ett år i taget. Målet nästa år är att åka EM på hemmaplan i Globen.

Systerkamp om VM-plats

Sverige har två platser i EM och en i VM.

– Förhoppningsvis kan vi åka EM båda två och sedan får vi se vem som får åka VM. Joshi är så himla bra just nu att det krävs att man åker på topp för att ha chans på förstaplatsen. Vi sporrar varandra och det betyder mig för våra framgångar, säger Viktoria.

Bronset i damklasen gick till Isabelle Olsson, Mörrums KK, som fick ihop 149,84 poäng. Skövde KK som arrangerade hade Felicia Andersson med och hon kom på sjätte plats med 100,97 poäng.

På herrsidan vann Marcus Björk, Malmö KK, i Alexander Majorovs frånvaro (fotskadad).