14 apr 2014 19:55

23 jan 2015 15:41

Simon segrade i snöäventyr

SNÖKITING: Före detta Skövdebo snabbast i världens tuffaste tävling

Varanger Arctic Kite Enduro är världens tuffaste tävling i snökiting.
Före detta Skövdebon Simon Jaktlunds lag klarade utmaningen bäst av alla och vann.
– Det är helt ofattbart. Så mycket känslor, säger Simon.

Den här tävlingen genomförs varje år på Varangerhalvön längst uppe i nordligaste Norge och årets tävling blev en exceptionell upplevelse för Simon Jaktlund som tävlade i lag med Richard Wernersson från Uppsala.

– En maxad upplevelse och ett jätteäventyr som jag ska njuta av länge, fortsätter Simon.

Han är Skövdebo ursprungligen, men friluftslivet ligger honom varmt om hjärtat och 2001 flyttade han upp till Östersund för att komma närmare fjället. Där fastnade han för snökiting som kort och gott handlar om att åka skidor med hjälp av en stor fallskärmsliknande drake. Numera driver han en egen snökiting-skola och jobbar dessutom som fjällguide.

Varanger Arctic Kite Enduro går ut på att ta sig cirka 25 mil över de snötäckta vidderna och Simon Jaktlund i lag med Richard Wernersson deltog för andra gången. Förra året slutade duon på sjätte plats, men nu överträffade man det och att det skulle bli seger överraskade den före detta Skövdebon.

– Att det gick så bra var chockerande, men vi gjorde allt väldigt bra.

Lynnigt väder

De tävlande lagen hade fyra dygn på sig att ta sig till målet och skulle under vägen passera 16 checkpoints. 24 av 43 lag tog sig i mål och allra snabbast var alltså Jaktlund och Wernersson. Tävlingen anses som världens tuffaste inom snökiting och Simon Jaktlund vittnar om en riktigt svår utmaning. Inte minst då väder och vindar uppe vid Barents Hav kan vara oberäkneliga.

– Väldigt lynnigt väder där uppe, men det gör det väldigt spännande, menar Simon och berättar om växlande väder och fantastiska naturupplevelser under tävlingens gång.

Den svenska duon gjorde ett avgörande vägval mot slutet av tävlingen där man valde att chansa genom brant terräng och skog. Det skulle visa sig framgångsrikt för vid nästa checkpoint hade laget tagit sig från tionde till första plats.

– Då blev man peppad. Vi har åkt ganska mycket i svår terräng och när andra valde ett säkrare vägval vågade vi chansa, fortsätter Simon.

Sedan höll man ledningen in i mål och kunde ta hem slutsegern i världens tuffaste snökitetävling. Simon Jaktlund lovar redan nu att duon kommer tillbaka nästa år för att försvara sin seger.

– Det gör vi garanterat, säger han.

Ytterligare en före detta Skövdebo deltog i tävlingen och det var Malin Rapp som tillsammans med sin norska lagkamrat Ingeborg Ims Winter tog sig i mål som andra tjejlag.

Den här tävlingen genomförs varje år på Varangerhalvön längst uppe i nordligaste Norge och årets tävling blev en exceptionell upplevelse för Simon Jaktlund som tävlade i lag med Richard Wernersson från Uppsala.

– En maxad upplevelse och ett jätteäventyr som jag ska njuta av länge, fortsätter Simon.

Han är Skövdebo ursprungligen, men friluftslivet ligger honom varmt om hjärtat och 2001 flyttade han upp till Östersund för att komma närmare fjället. Där fastnade han för snökiting som kort och gott handlar om att åka skidor med hjälp av en stor fallskärmsliknande drake. Numera driver han en egen snökiting-skola och jobbar dessutom som fjällguide.

Varanger Arctic Kite Enduro går ut på att ta sig cirka 25 mil över de snötäckta vidderna och Simon Jaktlund i lag med Richard Wernersson deltog för andra gången. Förra året slutade duon på sjätte plats, men nu överträffade man det och att det skulle bli seger överraskade den före detta Skövdebon.

– Att det gick så bra var chockerande, men vi gjorde allt väldigt bra.

Lynnigt väder

De tävlande lagen hade fyra dygn på sig att ta sig till målet och skulle under vägen passera 16 checkpoints. 24 av 43 lag tog sig i mål och allra snabbast var alltså Jaktlund och Wernersson. Tävlingen anses som världens tuffaste inom snökiting och Simon Jaktlund vittnar om en riktigt svår utmaning. Inte minst då väder och vindar uppe vid Barents Hav kan vara oberäkneliga.

– Väldigt lynnigt väder där uppe, men det gör det väldigt spännande, menar Simon och berättar om växlande väder och fantastiska naturupplevelser under tävlingens gång.

Den svenska duon gjorde ett avgörande vägval mot slutet av tävlingen där man valde att chansa genom brant terräng och skog. Det skulle visa sig framgångsrikt för vid nästa checkpoint hade laget tagit sig från tionde till första plats.

– Då blev man peppad. Vi har åkt ganska mycket i svår terräng och när andra valde ett säkrare vägval vågade vi chansa, fortsätter Simon.

Sedan höll man ledningen in i mål och kunde ta hem slutsegern i världens tuffaste snökitetävling. Simon Jaktlund lovar redan nu att duon kommer tillbaka nästa år för att försvara sin seger.

– Det gör vi garanterat, säger han.

Ytterligare en före detta Skövdebo deltog i tävlingen och det var Malin Rapp som tillsammans med sin norska lagkamrat Ingeborg Ims Winter tog sig i mål som andra tjejlag.