18 apr 2014 17:00

23 jan 2015 15:41

Ynglingarna har fått visa upp sig

Skador och sjukdomar har präglat Skövde KIK:s försäsong.
Då har tränaren Mikael Haglund fått se flera unga spelare ta nya kliv.
– De har verkligen visat att de vill vara med och slåss om platserna, säger han.

Näst intill ingen har skonats från ofrivillig frånvaro den här försäsongen som har varit trasslig. Tränaren Mikael Haglund har inte kunnat matcha fram en trygghet i det KIK-spel som ska få laget att etablera sig i division 1 den här säsongen.

Så mycket mer går inte att kräva av nykomlingen som i höstas, efter att ha vunnit alla matcher i serien och sedan misslyckats i kvalet, erbjöds en plats i ettan och tog den.

– Vi får absolut inte bli någon hiss och gå upp och ner igen utan vårt primära och stora mål är att klara oss kvar i division 1, säger Haglund och pratar om att laget måste värdera sina lägen på ett bättre sätt i år jämfört med fjolåret.

– Vi gick hårt på pumpen mot Mariestad i DM ifjol när vi försökte spela vårt offensiva spel, men då straffades vi hårt tack vare att vi inte var så noggranna i vårt positionsspel och defensiva spel. Självklart ska vi göra det vi är bra på, men vi måste också vara kloka i hur vi disponerar oss.

Många har varit borta

Emma Sandsjö, Alexandra Rozenkrants, nyförvärven Iris Kadric och Martina Karlsson, ja listan kan göras lång på spelare som på något sätt störts av ofrivillig frånvaro.

Inte på långa vägar optimalt, men samtidigt inte bara negativt.

– Vi pratar om att få fram våra yngre spelare och de har verkligen tagit chansen och visat att de vill vara med och slåss om platserna.

Haglund nämner Josefin Plantin, Ebba Engelbrektsson, Anna Thiberg och Hanna Fredell som är födda 1996 och 97:an Amanda Bergsten som tagit stora kliv.

– Sen finns det ett gäng till med bland andra Olivia Johansson som visat att de kan vara med och slåss lite om platserna.

Är truppen bättre i år?

– Jag tycker vi är längre fram i vårt fotbollskunnande än vid samma tidpunkt ifjol. Sen har vi spetsat till det lite med Iris (Kadric) givetvis, säger Haglund och nämner även offensiva Martina Karlsson, som dras med en knäskada, från Trelleborg som ett vasst nyförvärv.

– Och Amanda Johansson från Våmb har också visat att hon kommer ge allt för att ta en plats i vårt division 1-gäng.

Olika förutsättningar

Dock har inte defensiven spetsats till på samma sätt som offensiven, så det går nog att räkna med ett offensivt Skövde KIK även i år. Fast vi ska samtidigt inte tro att laget kan snitta nära sex mål per match som de gjorde förra året.

Men då var också Skövde KIK kraftigt favorittippat och egentligen alldeles för bra för division 2. Nu är förutsättningarna helt annorlunda.

– Det är det som gör det så spännande, konstaterar Mikael Haglund.

– Det är ett väldigt bra fotbollslag som är alldeles för bra för division 2, frågan är bara hur bra vi är i division 1, det är det som blir spännande att se. Sen vill vi ju ändå spela den typen av fotboll som vi spelar, så vi får väl se hur det går.

Näst intill ingen har skonats från ofrivillig frånvaro den här försäsongen som har varit trasslig. Tränaren Mikael Haglund har inte kunnat matcha fram en trygghet i det KIK-spel som ska få laget att etablera sig i division 1 den här säsongen.

Så mycket mer går inte att kräva av nykomlingen som i höstas, efter att ha vunnit alla matcher i serien och sedan misslyckats i kvalet, erbjöds en plats i ettan och tog den.

– Vi får absolut inte bli någon hiss och gå upp och ner igen utan vårt primära och stora mål är att klara oss kvar i division 1, säger Haglund och pratar om att laget måste värdera sina lägen på ett bättre sätt i år jämfört med fjolåret.

– Vi gick hårt på pumpen mot Mariestad i DM ifjol när vi försökte spela vårt offensiva spel, men då straffades vi hårt tack vare att vi inte var så noggranna i vårt positionsspel och defensiva spel. Självklart ska vi göra det vi är bra på, men vi måste också vara kloka i hur vi disponerar oss.

Många har varit borta

Emma Sandsjö, Alexandra Rozenkrants, nyförvärven Iris Kadric och Martina Karlsson, ja listan kan göras lång på spelare som på något sätt störts av ofrivillig frånvaro.

Inte på långa vägar optimalt, men samtidigt inte bara negativt.

– Vi pratar om att få fram våra yngre spelare och de har verkligen tagit chansen och visat att de vill vara med och slåss om platserna.

Haglund nämner Josefin Plantin, Ebba Engelbrektsson, Anna Thiberg och Hanna Fredell som är födda 1996 och 97:an Amanda Bergsten som tagit stora kliv.

– Sen finns det ett gäng till med bland andra Olivia Johansson som visat att de kan vara med och slåss lite om platserna.

Är truppen bättre i år?

– Jag tycker vi är längre fram i vårt fotbollskunnande än vid samma tidpunkt ifjol. Sen har vi spetsat till det lite med Iris (Kadric) givetvis, säger Haglund och nämner även offensiva Martina Karlsson, som dras med en knäskada, från Trelleborg som ett vasst nyförvärv.

– Och Amanda Johansson från Våmb har också visat att hon kommer ge allt för att ta en plats i vårt division 1-gäng.

Olika förutsättningar

Dock har inte defensiven spetsats till på samma sätt som offensiven, så det går nog att räkna med ett offensivt Skövde KIK även i år. Fast vi ska samtidigt inte tro att laget kan snitta nära sex mål per match som de gjorde förra året.

Men då var också Skövde KIK kraftigt favorittippat och egentligen alldeles för bra för division 2. Nu är förutsättningarna helt annorlunda.

– Det är det som gör det så spännande, konstaterar Mikael Haglund.

– Det är ett väldigt bra fotbollslag som är alldeles för bra för division 2, frågan är bara hur bra vi är i division 1, det är det som blir spännande att se. Sen vill vi ju ändå spela den typen av fotboll som vi spelar, så vi får väl se hur det går.

Premiäromgången

18/4:

Vara SK–Vallens IF

IK Rössö Uddevalla–IK Gauthiod

Lidköpings FK–IFK Skoghall DF

21/4:

Sils IF–Skövde KIK

Falköpings KIK–Stångenäs AIS

Mariestads Bois FF–Holmalunds IF