30 apr 2014 08:00

23 jan 2015 15:43

Extrem sport på olika nivåer

EXTREMSPORT: Malin har hittat ny passion i snowkiting

Extremsport kan låta farligt och äventyrligt, men behöver inte alls vara det.
Snowkiting som Malin Rapp håller på med är ett exempel.
– Man kan lägga det på en otroligt trygg och säker nivå, menar Malin.

Många olika idrotter – av skiftande karaktär – samsas inom begreppet extremsport, men så extremt som det låter behöver det inte alltid vara. Snarare tvärtom.

– Extremsport kan ibland vara ett lite missvisande ord att använda till kiting, för det är något som vem som helst kan göra, säger Malin Rapp.

Hon är inte mer än 25 år gammal, men har redan hunnit med många år inom olika extremsporter. Jämfört med mer traditionella idrotter är det oftast inte lika styrt vad gäller regler och riktlinjer, vilket tilltalar Malin.

– Skillnaden mot vanlig sport är att där är det mycket mera regler, rätt och fel, bra och mindre bra. Extremsport är väldigt fritt och ramlöst, hävdar hon.

Pluggat i Skövde

Även om Malin numera bor i Stockholm så har hon pluggat på Högskolan i Skövde under flera år. Hon började med kiting som tonåring, och började tidigt satsa på disciplinen freestyle som innebär hopp och trix, så småningom satsade hon även på wakeboard. På VM i Filippinerna hösten 2012 slog hon dock i huvudet och det tvingade henne att sätta punkt för freestyle karriären.

– Jag fick en allvarlig hjärnskakning som har satt sina spår och med tanke på riskerna behövde ge upp min livs största passionen, berättar hon.

Efter en lång resa tillbaka från hjärnskakningen började hon utforska nya sätt att leva med passion för extremsport.

– Jag var väldigt deppig när jag inte kunde fortsätta med det som jag brinner för, men jag insåg att det handlar om att se de dörrar som fortfarande är öppna i stället. Kiting är ett fantastiskt sätt att ta sig över fjället och det är en otrolig naturupplevelse. Så jag bestämde mig för att testa långdistanskiting och lära mig hantera livet på fjället.

Tävling i Norge

För ett par veckor sedan skrev SLA om före detta Skövdebon Simon Jaktlund som vann tävlingen Varanger Arctic Kite Enduro uppe på Varangerhalvön i norra Norge. Malin Rapp var också med i tävlingen och tillsammans med norskan Ingeborg Ims Winther kom hon på 13:e plats totalt. Dessutom blev hennes lag det andra tjejlaget i mål.

– Vårt mål var att fullfölja hela tävlingen. Inget tjejlag hade tagit sig i mål förut, berättar Malin.

Hon fortsätter:

– En riktigt rolig tävling och bland det häftigaste jag har varit med om. Det handlar verkligen om att bemästra fjället i alla dess väder och terränger. Utmaningarna kommer när man minst anar det. Och absolut var det extrema förhållanden ibland, man ska vara erfaren och förberedd för att ge sig ut på en sådan här tur.

Hon brinner för extremsport, men var det tar vägen framöver vet hon inte riktigt. Att sluta är dock inte aktuellt. Malin är aktiv i att stärka tjejer och hjälpa dem att hitta sin passion, att ha något man brinner för är enormt viktigt, framförallt för vår psykiska hälsa menar Malin.

– Äventyret kommer alltid att finnas där. Sedan får vi se i vilken form, avslutar Malin.

Många olika idrotter – av skiftande karaktär – samsas inom begreppet extremsport, men så extremt som det låter behöver det inte alltid vara. Snarare tvärtom.

– Extremsport kan ibland vara ett lite missvisande ord att använda till kiting, för det är något som vem som helst kan göra, säger Malin Rapp.

Hon är inte mer än 25 år gammal, men har redan hunnit med många år inom olika extremsporter. Jämfört med mer traditionella idrotter är det oftast inte lika styrt vad gäller regler och riktlinjer, vilket tilltalar Malin.

– Skillnaden mot vanlig sport är att där är det mycket mera regler, rätt och fel, bra och mindre bra. Extremsport är väldigt fritt och ramlöst, hävdar hon.

Pluggat i Skövde

Även om Malin numera bor i Stockholm så har hon pluggat på Högskolan i Skövde under flera år. Hon började med kiting som tonåring, och började tidigt satsa på disciplinen freestyle som innebär hopp och trix, så småningom satsade hon även på wakeboard. På VM i Filippinerna hösten 2012 slog hon dock i huvudet och det tvingade henne att sätta punkt för freestyle karriären.

– Jag fick en allvarlig hjärnskakning som har satt sina spår och med tanke på riskerna behövde ge upp min livs största passionen, berättar hon.

Efter en lång resa tillbaka från hjärnskakningen började hon utforska nya sätt att leva med passion för extremsport.

– Jag var väldigt deppig när jag inte kunde fortsätta med det som jag brinner för, men jag insåg att det handlar om att se de dörrar som fortfarande är öppna i stället. Kiting är ett fantastiskt sätt att ta sig över fjället och det är en otrolig naturupplevelse. Så jag bestämde mig för att testa långdistanskiting och lära mig hantera livet på fjället.

Tävling i Norge

För ett par veckor sedan skrev SLA om före detta Skövdebon Simon Jaktlund som vann tävlingen Varanger Arctic Kite Enduro uppe på Varangerhalvön i norra Norge. Malin Rapp var också med i tävlingen och tillsammans med norskan Ingeborg Ims Winther kom hon på 13:e plats totalt. Dessutom blev hennes lag det andra tjejlaget i mål.

– Vårt mål var att fullfölja hela tävlingen. Inget tjejlag hade tagit sig i mål förut, berättar Malin.

Hon fortsätter:

– En riktigt rolig tävling och bland det häftigaste jag har varit med om. Det handlar verkligen om att bemästra fjället i alla dess väder och terränger. Utmaningarna kommer när man minst anar det. Och absolut var det extrema förhållanden ibland, man ska vara erfaren och förberedd för att ge sig ut på en sådan här tur.

Hon brinner för extremsport, men var det tar vägen framöver vet hon inte riktigt. Att sluta är dock inte aktuellt. Malin är aktiv i att stärka tjejer och hjälpa dem att hitta sin passion, att ha något man brinner för är enormt viktigt, framförallt för vår psykiska hälsa menar Malin.

– Äventyret kommer alltid att finnas där. Sedan får vi se i vilken form, avslutar Malin.