07 maj 2014 16:40

23 jan 2015 15:43

Dags för ny upplaga av Skövde CK:s tävling

Långa Billingeracet firar i år tioårsjubileum och lockar rekordmånga deltagare.
– Det är rekord redan nu och vi kan passera den magiska 1000-gränsen. Det här vågade vi inte alls tro på innan, säger ordföranden Jörgen Bergström i arrangerande Skövde CK som också är tävlingsledare.

Det är upplagt för stor cykelfest i Skövde med omnejd på lördag när Skövde CK arrangerar sin Billingeracet.

Jörgen Bergström är ordförande i Skövde CK och även tävlingsledare. Han berättar om ett stort intresse för årets upplaga som är den tionde i ordningen för det långa Billingeracet över 77 kilometer.

– Det är väldigt gynnsamt för oss. Det är redan nu rekord i anmälningar. Det tidigare rekordet är på 756 cyklister inklusive efteranmälningar. När anmälningstiden löpte ut i veckan hade vi 836 cyklister exklusive efteranmälningar. Det brukar vara omkring 150 efteranmälningar så vi nosar nog kring 1000-gränsen, säger Bergström.

– Vi beställde bara 1 000 nummerbrickor för det brukar räcka men i år har vi fått beställt extra utifall. Det här vågade vi inte alls tro på innan. Vi har inte förändrat mycket i vår marknadsföring men det är en motionsboom på alla plan i Sverige just nu, fortsätter Bergström.

Del av långloppscupen

Långa Billingeracet är en del av långloppscupen och är den första deltävlingen av totalt nio under säsongen. Det lockar många cyklister som inledde sin säsong för ett par veckor sedan.

Det finns flera olika tävlingsklasser som riktar sig till olika målgrupper. Huvudklassen avgörs alltså över 77 kilometer och här finns även en motionsklass. Sedan finns det även en motionsklass som vänder sig till de som vill köra distansen 37 kilometer.

Två nybörjarklasser, 3–7 år och 8–10 år över 1,8 kilometer respektive 3,1 kilometer finns också. Dessutom tävlas det i tre olika ungdomsklasser för 11–12 år (elva kilometer), 13–14 år (17 kilometer) och 15–15 år (37 kilometer).

Samma bana

Banan är densamma som tidigare år med start på Arena Skövde och målgång på Skidstadion på berget efter den avslutande beryktade strupen.

– Det är en krävande bana med kuperad terräng och för många är det också första tävlingen på säsongen.

Väderprognosen till lördag pekar på solsken.

– Som vädret har varit den senaste tiden är banan väldigt tungkörd men vädret ska bli bättre och då ska det inte påverka banan negativt. Vädret påverkar helt klart deltagarnivån.

Calle Friberg vann på herrsidan ifjol och Emmy Thelberg vann på damsidan. Båda är med i år igen och kan försvara fjolårssegern. Kvartetten Sebastian Holmgren, Simon Jansson, Jesper Svensson och David Hultström från Skövde CK är de stora hemmahoppen.

Det är upplagt för stor cykelfest i Skövde med omnejd på lördag när Skövde CK arrangerar sin Billingeracet.

Jörgen Bergström är ordförande i Skövde CK och även tävlingsledare. Han berättar om ett stort intresse för årets upplaga som är den tionde i ordningen för det långa Billingeracet över 77 kilometer.

– Det är väldigt gynnsamt för oss. Det är redan nu rekord i anmälningar. Det tidigare rekordet är på 756 cyklister inklusive efteranmälningar. När anmälningstiden löpte ut i veckan hade vi 836 cyklister exklusive efteranmälningar. Det brukar vara omkring 150 efteranmälningar så vi nosar nog kring 1000-gränsen, säger Bergström.

– Vi beställde bara 1 000 nummerbrickor för det brukar räcka men i år har vi fått beställt extra utifall. Det här vågade vi inte alls tro på innan. Vi har inte förändrat mycket i vår marknadsföring men det är en motionsboom på alla plan i Sverige just nu, fortsätter Bergström.

Del av långloppscupen

Långa Billingeracet är en del av långloppscupen och är den första deltävlingen av totalt nio under säsongen. Det lockar många cyklister som inledde sin säsong för ett par veckor sedan.

Det finns flera olika tävlingsklasser som riktar sig till olika målgrupper. Huvudklassen avgörs alltså över 77 kilometer och här finns även en motionsklass. Sedan finns det även en motionsklass som vänder sig till de som vill köra distansen 37 kilometer.

Två nybörjarklasser, 3–7 år och 8–10 år över 1,8 kilometer respektive 3,1 kilometer finns också. Dessutom tävlas det i tre olika ungdomsklasser för 11–12 år (elva kilometer), 13–14 år (17 kilometer) och 15–15 år (37 kilometer).

Samma bana

Banan är densamma som tidigare år med start på Arena Skövde och målgång på Skidstadion på berget efter den avslutande beryktade strupen.

– Det är en krävande bana med kuperad terräng och för många är det också första tävlingen på säsongen.

Väderprognosen till lördag pekar på solsken.

– Som vädret har varit den senaste tiden är banan väldigt tungkörd men vädret ska bli bättre och då ska det inte påverka banan negativt. Vädret påverkar helt klart deltagarnivån.

Calle Friberg vann på herrsidan ifjol och Emmy Thelberg vann på damsidan. Båda är med i år igen och kan försvara fjolårssegern. Kvartetten Sebastian Holmgren, Simon Jansson, Jesper Svensson och David Hultström från Skövde CK är de stora hemmahoppen.