13 maj 2014 18:04

23 jan 2015 15:44

Hoppfulla förare inför SM i Tibro

MOTOCROSS: Dags för andra deltävlingen

Under den kommande helgen körs årets andra deltävling av motocross-SM. Det är Tibro MK som arrangerar tävlingen, och många lokala förare är hoppfulla inför SM:et på hemmaplan.

Lördagen kommer att inledas med träningar för att förarna ska få känna på, och lära sig banan.

– När det kommer till SM-deltävlingarna så är det inte direkt någon fördel att man har Tibro som hemmabana. Det är otroligt stor skillnad om man ser på hur banan är under en vanlig träning, jämfört med på SM, säger Robert Friberg.

– Vanligtvis brukar banan vara hård, hal och dammig. Men inför SM brukar de harva den djupt, och även lägga på lite nytt material, vilket gör att det blir som en helt ny bana, säger Calle Sjöö.

Adrian nybliven elitförare

Adrian Hellqvist som under den första deltävlingen av Sverigecupen tidigare i år körde hem andraplatsen och därmed ett wildcard, kvalade in i MX2-klassen i Landskrona.

– Genom att kvala in fick jag även elitlicens, vilket var mitt mål med säsongen, säger Adrian. Men eftersom jag klarat det mål, så har jag givetvis satt upp nya nu. Med tanke på regnet som har utlovats inför helgen, så tror jag att det kommer bli en riktigt tuff tävling. Jag kommer lägga fokus på att i alla fall kvala in, och därefter få med mig så många poäng som möjligt för att kunna få ett bra totalresultat i slutet av året, säger Adrian.

– Tibros bana är aldrig densamma under träning som tävling. Men det ska ändå bli skönt att köra på hemmaplan. Förhoppningsvis är det mycket publik på plats, och stöttning gör alltid att man presterar bättre, säger han.

I MX2-klassen kommer vi också se Adrian äldre bror Zebastian Hellqvist, Björn Rydberg, Niklas Thomas och Pontus Ståhl.

– Jag vill inte lägga för stor press på mig själv, men förhoppningsvis kvalar jag in, och kan få med mig några värdefulla poäng till totalen, säger Björn Rydberg

Niclas tänker långsiktigt

Niclas Gustavsson körde hem elfteplatsen under SM-premiären i Landskorna för tre veckor sedan.

– Jag hade ingen bra uppladdning inför den tävlingen, säger Niclas som då kände sig förkyld. Mitt långsiktiga mål är att bli inom topp fem när säsongen är sammanräknad. Det är ett tufft mål, men jag vet att om jag bara får till allting så platsar jag där, säger Niclas som förra året blev totalsexa i MX1-klassen i SM.

– Jag känner mig i bra form inför helgen, och även om jag satsar på en femteplats på lång sikt, så kör jag alltid för seger när grinden faller och tävlingen drar igång, säger Niclas som ser fram emot helgens deltävling.

Rikard Hansson hade en tuff första deltävling i Landskrona där han totalt slutade 22:a i MX1-klassen.

– I Tibro hoppas jag att jag ska kunna köra så bra som jag vet att jag är kapabel till. Det vore extra roligt att prestera bra i Tibro, då många vänner och bekanta kommer att vara på plats eftersom det blir på hemmaplan. Jag är väl förberedd inför helgen, och hoppas på det bästa, säger Rikard.

Även Robert Friberg kommer att starta i MX1-klassen.

– Först och främst ska jag se till att kvala in. Därefter siktar jag åtminstone på topp 15, vilket skulle innebär några värdefulla poäng att ta med mig till totalen, säger Robert.

– Det brukar vara mycket publik i Tibro, och det är extra roligt att köra när man har mycket stöd från dem, säger han.

Fredrik Lind kommer också att köra i MX1.

– Jag har en väldigt bra känsla inför SM:et i Tibro. Det var i Tibro förra året som jag kvalade in i SM för första gången, och jag brukar alltid ha en skön känsla på den banan. Jag hoppas att jag kan köra hem några poäng, och om banan blir riktigt hålig och svårkörd så kommer det vara till min fördel, säger han.

I MX1-klassen kommer också Calle Sjöö starta, tillsammans med Daniel Axelsson som har ett wildcard och hoppas kunna kvala in för att få elitlicens.

Tung uppladdning för Martin

I den yngsta klassen, 125cc U17 kommer Emil Johansson och Martin Holm från Tibro att köra.

– Jag gick omkull ordentligt under Ungdoms-SM:et förra helgen, och känner mig väldigt stel i kroppen. Tyvärr har jag därför inte haft den bästa uppladdningen, säger Martin.

– Men jag hoppas att jag trots det kan köra som jag brukar, och det ska bli riktigt roligt att köra på hemmabanan, säger han.

Lördagen kommer att inledas med träningar för att förarna ska få känna på, och lära sig banan.

– När det kommer till SM-deltävlingarna så är det inte direkt någon fördel att man har Tibro som hemmabana. Det är otroligt stor skillnad om man ser på hur banan är under en vanlig träning, jämfört med på SM, säger Robert Friberg.

– Vanligtvis brukar banan vara hård, hal och dammig. Men inför SM brukar de harva den djupt, och även lägga på lite nytt material, vilket gör att det blir som en helt ny bana, säger Calle Sjöö.

Adrian nybliven elitförare

Adrian Hellqvist som under den första deltävlingen av Sverigecupen tidigare i år körde hem andraplatsen och därmed ett wildcard, kvalade in i MX2-klassen i Landskrona.

– Genom att kvala in fick jag även elitlicens, vilket var mitt mål med säsongen, säger Adrian. Men eftersom jag klarat det mål, så har jag givetvis satt upp nya nu. Med tanke på regnet som har utlovats inför helgen, så tror jag att det kommer bli en riktigt tuff tävling. Jag kommer lägga fokus på att i alla fall kvala in, och därefter få med mig så många poäng som möjligt för att kunna få ett bra totalresultat i slutet av året, säger Adrian.

– Tibros bana är aldrig densamma under träning som tävling. Men det ska ändå bli skönt att köra på hemmaplan. Förhoppningsvis är det mycket publik på plats, och stöttning gör alltid att man presterar bättre, säger han.

I MX2-klassen kommer vi också se Adrian äldre bror Zebastian Hellqvist, Björn Rydberg, Niklas Thomas och Pontus Ståhl.

– Jag vill inte lägga för stor press på mig själv, men förhoppningsvis kvalar jag in, och kan få med mig några värdefulla poäng till totalen, säger Björn Rydberg

Niclas tänker långsiktigt

Niclas Gustavsson körde hem elfteplatsen under SM-premiären i Landskorna för tre veckor sedan.

– Jag hade ingen bra uppladdning inför den tävlingen, säger Niclas som då kände sig förkyld. Mitt långsiktiga mål är att bli inom topp fem när säsongen är sammanräknad. Det är ett tufft mål, men jag vet att om jag bara får till allting så platsar jag där, säger Niclas som förra året blev totalsexa i MX1-klassen i SM.

– Jag känner mig i bra form inför helgen, och även om jag satsar på en femteplats på lång sikt, så kör jag alltid för seger när grinden faller och tävlingen drar igång, säger Niclas som ser fram emot helgens deltävling.

Rikard Hansson hade en tuff första deltävling i Landskrona där han totalt slutade 22:a i MX1-klassen.

– I Tibro hoppas jag att jag ska kunna köra så bra som jag vet att jag är kapabel till. Det vore extra roligt att prestera bra i Tibro, då många vänner och bekanta kommer att vara på plats eftersom det blir på hemmaplan. Jag är väl förberedd inför helgen, och hoppas på det bästa, säger Rikard.

Även Robert Friberg kommer att starta i MX1-klassen.

– Först och främst ska jag se till att kvala in. Därefter siktar jag åtminstone på topp 15, vilket skulle innebär några värdefulla poäng att ta med mig till totalen, säger Robert.

– Det brukar vara mycket publik i Tibro, och det är extra roligt att köra när man har mycket stöd från dem, säger han.

Fredrik Lind kommer också att köra i MX1.

– Jag har en väldigt bra känsla inför SM:et i Tibro. Det var i Tibro förra året som jag kvalade in i SM för första gången, och jag brukar alltid ha en skön känsla på den banan. Jag hoppas att jag kan köra hem några poäng, och om banan blir riktigt hålig och svårkörd så kommer det vara till min fördel, säger han.

I MX1-klassen kommer också Calle Sjöö starta, tillsammans med Daniel Axelsson som har ett wildcard och hoppas kunna kvala in för att få elitlicens.

Tung uppladdning för Martin

I den yngsta klassen, 125cc U17 kommer Emil Johansson och Martin Holm från Tibro att köra.

– Jag gick omkull ordentligt under Ungdoms-SM:et förra helgen, och känner mig väldigt stel i kroppen. Tyvärr har jag därför inte haft den bästa uppladdningen, säger Martin.

– Men jag hoppas att jag trots det kan köra som jag brukar, och det ska bli riktigt roligt att köra på hemmabanan, säger han.

  • Erica Augustsson