18 maj 2014 17:12

23 jan 2015 15:44

Martinsson nöjd löpare i värmen

FRIIDROTT: Göteborgsvarvet

– Ja, man är ju inte van att springa i värmen. Men jag är nöjd med mitt lopp och att jag kunde avsluta genom att passera många på slutet, sa Johan Martinsson som lyckades bäst av de lokala löparna i Göteborgsvarvet.

Världens största halvmaratonlopp avgjordes i helgen i ett soligt och varmt Göteborg med målgång inne på Slottsskogsvallen där löparna togs emot av en hyllande publik. Det var den 35:e upplagan av detta lopp som mäter 21097,5 meter och där man skall ta sig över två riktigt jobbiga broar.

Snabbaste lokala löpare var Johan Martinsson från IFK Skövde och som i år, som många andra valde att springa någon välgörenhetsorganisation, och Johan hade valt Stadsmissionen. Och där han sprang in på tiden 1.17.51 i värmen, men där det skulle visa sig vara riktigt tätt bakåt. Då Tibro AIK:s Carl-Olov Lannemyr bara var tre sekunder bakom Johan.

– Det var varmare än vad jag trodde, man är ju inte van, annars var det bra. Sedan är ju alltid sista fem hemska. Men tycker att det var jämna förhållande, sa Johan – som påpekade just det här med att man inte hunnit med att träna i värme.

Utan det slår till direkt här på Varvet och även om man läser på och ser till att man dricker före loppet – så är man helt enkelt inte van vid att ta ut sig i sådan här värme.

– Men jag tycker att det gick bra ändå. Och att jag kunde plockat mycket på slutet, det känns alltid bra.

Många duktiga

Det var ytterligare lokal löpare under 1.20 och det var Jonas Andersson från IF Hagen. Han korsade mållinjen efter 1.19.50.

– Jag började ganska lugnt, jag tyckte att jag hade bra med krafter på slutet. Lärde mig från ifjol, då var det väldigt jobbigt. Men nu tycker jag att det blev ett bra lopp.

Och så var du ju före Reima Hartikainen från Team Ultrasweden.

– Var jag, då får jag var nöjd och det jag tror att det var runt personbästat.

Reima hade sedan 1.23.

– Det var bra. Kännes okej hela vägen. Satsade på att få hyfsad tid, en bit från mitt pers här i Göteborg på 1.13. Men är ju lite äldre också. Bra tempo inför Comrades om två veckor. Ville testa formen igår, sa Ultralöparen Hartikainen.

Bästa dam

På damsidan var det Annica Wernersson, Kvänum, med 1.31 prick som var snabbast och Johanna Stenerlöv från Skövde på 1.33.54.

Snabbast i året lopp var Ghimay Ghebreslassi, Eritrea, med 1.00.36, där Johan Larsson från Strömstads LK med 1.06.08 var bästa svensk. Och Wornech Degefa från Etiopien var snabbast på damsidan med 1.10.12 och där Stockholmstjejen Emma Nordling var snabbaste svenska med 1.17.37.

Sedan måste det noteras att IFK Skövde hade en bit över 20 löpare, som tog sig runt den 21 kilometer långa bana, och sprang in på Slottsskogsvallen och där man kunde se en strid ström av färgglada löpare jubla när man äntligen kunde får springa in i mål.

Samt att de tre löparna som ni kunde läsa om här i SLA i fredags, Josefin Eriksson hade 1.41.25 som var hennes bästa tid i de fyra lopp hon sprungit, Joakim Andrén noterade 1.40.08 som var cirka åtta minuter från hans personbästa från 2012. Och att Nathalie Bergqvist sprang in på 1.49.07

Dödsfall

Till sist så kan man notera att det var 64.288 löpare anmälda och där 47.491 sprang in över mållinjen – ett nytt världsrekord i antalet fullföljande. Tyvärr så blev det ett mycket tråkigt slut av denna jubileumsupplaga, då tre löpare fick hjärtstopp under eller just efter loppet. Två av dessa kunde räddas av det stora vårdteamet, men den tredje löparens liv gick inte att räddas, och ”detta överskuggar naturligtvis glädjen över hela arrangemanget”sa Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Världens största halvmaratonlopp avgjordes i helgen i ett soligt och varmt Göteborg med målgång inne på Slottsskogsvallen där löparna togs emot av en hyllande publik. Det var den 35:e upplagan av detta lopp som mäter 21097,5 meter och där man skall ta sig över två riktigt jobbiga broar.

Snabbaste lokala löpare var Johan Martinsson från IFK Skövde och som i år, som många andra valde att springa någon välgörenhetsorganisation, och Johan hade valt Stadsmissionen. Och där han sprang in på tiden 1.17.51 i värmen, men där det skulle visa sig vara riktigt tätt bakåt. Då Tibro AIK:s Carl-Olov Lannemyr bara var tre sekunder bakom Johan.

– Det var varmare än vad jag trodde, man är ju inte van, annars var det bra. Sedan är ju alltid sista fem hemska. Men tycker att det var jämna förhållande, sa Johan – som påpekade just det här med att man inte hunnit med att träna i värme.

Utan det slår till direkt här på Varvet och även om man läser på och ser till att man dricker före loppet – så är man helt enkelt inte van vid att ta ut sig i sådan här värme.

– Men jag tycker att det gick bra ändå. Och att jag kunde plockat mycket på slutet, det känns alltid bra.

Många duktiga

Det var ytterligare lokal löpare under 1.20 och det var Jonas Andersson från IF Hagen. Han korsade mållinjen efter 1.19.50.

– Jag började ganska lugnt, jag tyckte att jag hade bra med krafter på slutet. Lärde mig från ifjol, då var det väldigt jobbigt. Men nu tycker jag att det blev ett bra lopp.

Och så var du ju före Reima Hartikainen från Team Ultrasweden.

– Var jag, då får jag var nöjd och det jag tror att det var runt personbästat.

Reima hade sedan 1.23.

– Det var bra. Kännes okej hela vägen. Satsade på att få hyfsad tid, en bit från mitt pers här i Göteborg på 1.13. Men är ju lite äldre också. Bra tempo inför Comrades om två veckor. Ville testa formen igår, sa Ultralöparen Hartikainen.

Bästa dam

På damsidan var det Annica Wernersson, Kvänum, med 1.31 prick som var snabbast och Johanna Stenerlöv från Skövde på 1.33.54.

Snabbast i året lopp var Ghimay Ghebreslassi, Eritrea, med 1.00.36, där Johan Larsson från Strömstads LK med 1.06.08 var bästa svensk. Och Wornech Degefa från Etiopien var snabbast på damsidan med 1.10.12 och där Stockholmstjejen Emma Nordling var snabbaste svenska med 1.17.37.

Sedan måste det noteras att IFK Skövde hade en bit över 20 löpare, som tog sig runt den 21 kilometer långa bana, och sprang in på Slottsskogsvallen och där man kunde se en strid ström av färgglada löpare jubla när man äntligen kunde får springa in i mål.

Samt att de tre löparna som ni kunde läsa om här i SLA i fredags, Josefin Eriksson hade 1.41.25 som var hennes bästa tid i de fyra lopp hon sprungit, Joakim Andrén noterade 1.40.08 som var cirka åtta minuter från hans personbästa från 2012. Och att Nathalie Bergqvist sprang in på 1.49.07

Dödsfall

Till sist så kan man notera att det var 64.288 löpare anmälda och där 47.491 sprang in över mållinjen – ett nytt världsrekord i antalet fullföljande. Tyvärr så blev det ett mycket tråkigt slut av denna jubileumsupplaga, då tre löpare fick hjärtstopp under eller just efter loppet. Två av dessa kunde räddas av det stora vårdteamet, men den tredje löparens liv gick inte att räddas, och ”detta överskuggar naturligtvis glädjen över hela arrangemanget”sa Varvsgeneralen Bo Edsberger.

  • Hasse Sjögren