21 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:44

Starkt startfält när eliten intar Skövdes stadskärna

Fjolårets tävling blev en storsuccé.
Nu arrangeras Nordic Petanque Weekend för andra gången, med fler tävlingsklasser och fler tävlande.
Och som Sveriges största tävling.
– Väldigt roligt, men det är inte Europas största som man har som mål, säger tävlingsledaren Mattias Thorell.

Nog har tävlingen växt, men inte så mycket som Mattias Thorell, även ordförande i arrangörsklubben Club la Boule de Trix, hade hoppats.

Förra året deltog 68 lag, när anmälningen stänger på fredag gissar han på att drygt hundra deltar i helgen.

Och kvaliteten går det inte att klaga på.

– VM spelas i Tahiti i oktober och Sveriges lag som ska delta ställer upp, Norge, Finland och Danmark också. Dessutom har vi ett franskt Parislag med som håller extremt hög klass. Och alla de bästa i Sverige ställer upp så klassen är hög, men bredden är stor också, säger han.

Liksom förra året inleds tävlingshelgen med en inbjudningstävling på fredagen där de nämnda lagen plus två-tre inkvalade lag möts. Sedan spelas huvudturneringen under lördag och söndag där en nyhet är att de utslagna lagen får spela en tävling till. Och liksom ifjol kan vem som än är intresserad delta i söndagens dubbeltävling.

– Sen har vi en juniortävling där 35 barn är anmälda och det är också väldigt positivt, säger Thorell och berättar att det är unga spelare från hela landet som ska spela.

Har bytt torg

Spelet kommer avgöras på tre ytor i centrala Skövde – Kyrkparken, grusparkeringen vid Sleipner och vid Kulturhustorget. Inte Hertig Johans Torg som förra året då valstugorna inför söndagens EU-val har bokat den ytan.

Mattias Thorell berättar också om en nedåtgående trend i Boulesverige där tävlingar krymper och blir allt sämre. Då är helgens begivenhet ett positivt inslag och även om tävlingen nu är landets största nöjer sig inte Thorell med det.

Han vill bli störst i Europa.

– Det finns en tävling i Marseille som sticker ut där de har 4 500 lag, den är helt outstanding. Sen ligger nästa runt 500-1 000. Det siktar man på någon gång i framtiden.

Hur kommer det sig att ni har kunnat bli så stora så snabbt?

– Jag tror att vi är duktiga på marknadsföring, vi är bra på att arrangera tävlingen och Skövde centrum är väldigt fint att spela i, säger han och berättar om ett enormt positivt gensvar på förra årets tävlingshelg.

– Vi har fått oerhört mycket positivt – nya medlemmar, nya boulespelare och vi har lyckats komma in i hans skola där vi har banor och träningar och det är mycket för att det syns, säger Mattias och vänder sig mot sonen Oliver som själv ska delta i juniortävlingen.

Hur mycket mer kan ni växa?

– Mycket mer, det är planen. Vi har pratat med kommunen, Boulognerskogen finns ju och där kan man bygga upp många banor. Det går att växa hur mycket som helst.

Nog har tävlingen växt, men inte så mycket som Mattias Thorell, även ordförande i arrangörsklubben Club la Boule de Trix, hade hoppats.

Förra året deltog 68 lag, när anmälningen stänger på fredag gissar han på att drygt hundra deltar i helgen.

Och kvaliteten går det inte att klaga på.

– VM spelas i Tahiti i oktober och Sveriges lag som ska delta ställer upp, Norge, Finland och Danmark också. Dessutom har vi ett franskt Parislag med som håller extremt hög klass. Och alla de bästa i Sverige ställer upp så klassen är hög, men bredden är stor också, säger han.

Liksom förra året inleds tävlingshelgen med en inbjudningstävling på fredagen där de nämnda lagen plus två-tre inkvalade lag möts. Sedan spelas huvudturneringen under lördag och söndag där en nyhet är att de utslagna lagen får spela en tävling till. Och liksom ifjol kan vem som än är intresserad delta i söndagens dubbeltävling.

– Sen har vi en juniortävling där 35 barn är anmälda och det är också väldigt positivt, säger Thorell och berättar att det är unga spelare från hela landet som ska spela.

Har bytt torg

Spelet kommer avgöras på tre ytor i centrala Skövde – Kyrkparken, grusparkeringen vid Sleipner och vid Kulturhustorget. Inte Hertig Johans Torg som förra året då valstugorna inför söndagens EU-val har bokat den ytan.

Mattias Thorell berättar också om en nedåtgående trend i Boulesverige där tävlingar krymper och blir allt sämre. Då är helgens begivenhet ett positivt inslag och även om tävlingen nu är landets största nöjer sig inte Thorell med det.

Han vill bli störst i Europa.

– Det finns en tävling i Marseille som sticker ut där de har 4 500 lag, den är helt outstanding. Sen ligger nästa runt 500-1 000. Det siktar man på någon gång i framtiden.

Hur kommer det sig att ni har kunnat bli så stora så snabbt?

– Jag tror att vi är duktiga på marknadsföring, vi är bra på att arrangera tävlingen och Skövde centrum är väldigt fint att spela i, säger han och berättar om ett enormt positivt gensvar på förra årets tävlingshelg.

– Vi har fått oerhört mycket positivt – nya medlemmar, nya boulespelare och vi har lyckats komma in i hans skola där vi har banor och träningar och det är mycket för att det syns, säger Mattias och vänder sig mot sonen Oliver som själv ska delta i juniortävlingen.

Hur mycket mer kan ni växa?

– Mycket mer, det är planen. Vi har pratat med kommunen, Boulognerskogen finns ju och där kan man bygga upp många banor. Det går att växa hur mycket som helst.