22 maj 2014 17:11

23 jan 2015 15:44

Hellner: "Det är roligt att ha dem här"

SKIDOR: Säsongens första träningsläger för längdlandslaget i Lerdala

Efter OS-succén i Sotji hägrar nya medaljer för Marcus Hellner på hemma-VM i Falun.
Charlotte Kalla, Johan Olsson och de andra i landslaget startade resan dit i Lerdala.
– Det är roligt att ha dem här och det är kul att få visa upp trakten och vilka ställen jag har tränat på tidigare, säger han.

Det har varit ett händelserikt år för Marcus Hellner, 28 år (fyller 29 i november).

I Sotji-OS tidigare i vintras blev det två medaljer för honom under de succéfyllda spelen ur svensk synpunkt.

– Det var ett positivt mästerskap och jag åkte dit i en mycket bra form. Jag hade en dipp innan det och började få olika tankar, därför var det skönt att det gick bra. Det var en revanschkänsla och OS-silvret i skiathlon var enormt skönt för mig, säger Marcus Hellner.

Dessutom blev han pappa till en dotter i påskas.

– En stor förändring men jag har också en förstående flickvän som ställer upp. Det känns som om jag har tiden för mig, resonerar Hellner.

Han hoppas på ett nytt framgångsrikt mästerskap.

– OS var riktigt roligt och är en större grej, det är ett större event än ett VM men det ska bli extra roligt eftersom det är på hemmaplan.

Charlotte Kalla trivdes

Alla 18 åkare i landslaget, nio damer och nio herrar, fanns på plats i Lerdala och att samspråka med Charlotte Kalla, 26 år, utan att rekapitulera hennes makalösa sista sträcka i guldstafetten som bar bragdens stämpel.

– Det är ett lopp jag tänker tillbaka på ofta och som jag ständigt påminns om av andra. Det var otroligt häftigt att alla lyckades så bra och att jag kunde åka så bra. Mitt silver på 10 kilometer klassiskt är jag också väldigt nöjd med. Det trodde jag inte var möjligt innan, säger Kalla som var på ett sedvanligt sprudlande humör.

Hon fortsätter:

– Nu startar vi i gång en ny säsong och det ska bli riktigt spännande. Det är inspirerande med VM i Falun. Jag har inte samma känsla inför årets säsong då jag kände en stor revanschlusta. Nu kommer jag ifrån en bra säsong där jag har gjort mycket bra och som jag vill försöka göra om och göra ännu bättre.

Kalla tycker att Lerdala med omgivningar har varit mycket inbjudande.

– Det har varit fantastiskt bra dagar här. Vi har verkligen haft vädret med oss. Det är ett helt nytt ställe för oss men löpmässigt är det jättebra och det finns fina rullskidvägar.

Olsson ser framåt

En annan av alla skidstjärnor är Johan Olsson som tog silver på 15 kilometer klassiskt i Sotji utöver stafettguldet. Han var inne på att lägga av men har bestämt sig för att köra vidare.

– Det gäller att hitta motivationen och drivkraften. Gulden och medaljerna ger mig inte så mycket energi utan det gäller att hitta motivationen på ett annat sätt under vägen till målet, säger han.

Efter en säsong där han plågats av skador och sjukdomar hoppas Olsson på att få hålla sig frisk.

– För mig handlar det om att hålla mig skadefri och jag kommer att ta det rätt lugnt med tävlandet inför VM. Jag ska bygga upp mig för att var som bäst då.

Landslaget kom till Lerdala i tisdags efter att ha inlett veckan med olika aktiviteter för att sammansvetsa gruppen i Stockholm i måndags. De stannar i Lerdala till söndag.

Det har varit ett händelserikt år för Marcus Hellner, 28 år (fyller 29 i november).

I Sotji-OS tidigare i vintras blev det två medaljer för honom under de succéfyllda spelen ur svensk synpunkt.

– Det var ett positivt mästerskap och jag åkte dit i en mycket bra form. Jag hade en dipp innan det och började få olika tankar, därför var det skönt att det gick bra. Det var en revanschkänsla och OS-silvret i skiathlon var enormt skönt för mig, säger Marcus Hellner.

Dessutom blev han pappa till en dotter i påskas.

– En stor förändring men jag har också en förstående flickvän som ställer upp. Det känns som om jag har tiden för mig, resonerar Hellner.

Han hoppas på ett nytt framgångsrikt mästerskap.

– OS var riktigt roligt och är en större grej, det är ett större event än ett VM men det ska bli extra roligt eftersom det är på hemmaplan.

Charlotte Kalla trivdes

Alla 18 åkare i landslaget, nio damer och nio herrar, fanns på plats i Lerdala och att samspråka med Charlotte Kalla, 26 år, utan att rekapitulera hennes makalösa sista sträcka i guldstafetten som bar bragdens stämpel.

– Det är ett lopp jag tänker tillbaka på ofta och som jag ständigt påminns om av andra. Det var otroligt häftigt att alla lyckades så bra och att jag kunde åka så bra. Mitt silver på 10 kilometer klassiskt är jag också väldigt nöjd med. Det trodde jag inte var möjligt innan, säger Kalla som var på ett sedvanligt sprudlande humör.

Hon fortsätter:

– Nu startar vi i gång en ny säsong och det ska bli riktigt spännande. Det är inspirerande med VM i Falun. Jag har inte samma känsla inför årets säsong då jag kände en stor revanschlusta. Nu kommer jag ifrån en bra säsong där jag har gjort mycket bra och som jag vill försöka göra om och göra ännu bättre.

Kalla tycker att Lerdala med omgivningar har varit mycket inbjudande.

– Det har varit fantastiskt bra dagar här. Vi har verkligen haft vädret med oss. Det är ett helt nytt ställe för oss men löpmässigt är det jättebra och det finns fina rullskidvägar.

Olsson ser framåt

En annan av alla skidstjärnor är Johan Olsson som tog silver på 15 kilometer klassiskt i Sotji utöver stafettguldet. Han var inne på att lägga av men har bestämt sig för att köra vidare.

– Det gäller att hitta motivationen och drivkraften. Gulden och medaljerna ger mig inte så mycket energi utan det gäller att hitta motivationen på ett annat sätt under vägen till målet, säger han.

Efter en säsong där han plågats av skador och sjukdomar hoppas Olsson på att få hålla sig frisk.

– För mig handlar det om att hålla mig skadefri och jag kommer att ta det rätt lugnt med tävlandet inför VM. Jag ska bygga upp mig för att var som bäst då.

Landslaget kom till Lerdala i tisdags efter att ha inlett veckan med olika aktiviteter för att sammansvetsa gruppen i Stockholm i måndags. De stannar i Lerdala till söndag.