27 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:44

Laddar om inför sista Anaheim-året

Säsongen blev 84 matcher lång.
Nu är Max Friberg hemma i Skövde för att sommarträna och ladda om batterierna inför sitt sista kontraktsår med Anaheim Ducks.
– Att få spela i NHL, det är målet, säger han.

Med den målsättningen åkte Friberg över till Nordamerika i början på fjolårshösten. En lång hockeysäsong senare träffar han SLA för att samtala lite om det gångna spelåret i AHL, och om hans framtidsutsikter och chanser att nå NHL.

Vägen dit är lång, men åtminstone lite kortare nu jämfört med ett år sedan. Han slipper delta på det årliga sommarlägret och kan istället rikta in sig på Anaheims försäsongscamp där lagets NHL-trupp ska ta form.

– Jag ska träna så hårt jag kan i sommar för att komma redo till träningslägret och försöka ta en plats. Om det inte blir direkt så att i alla fall någon gång få komma upp och vara med, det är målet, det måste det vara.

Vad tror du krävs för att du ska få chansen?

– Det gäller att bli lite starkare. Det blir alltid lite tuffare och snabbare när du kommer upp en nivå så det blir att jobba på att bli mer explosiv, snabb och stark. Klassiska grejor men det är inte svårare, säger han och ler.

Till sin hjälp får Friberg sommarträning med Skövde IK och den förre SIK-spelaren Fredrik Söder.

– Ja, han är nyutbildad personlig tränare och vi ska sätta oss ikväll och käka middag och gå igenom upplägget. Det ska bli spännande. Han har alltid varit bra tränad och någon jag verkligen litar på kan hjälpa mig.

Har lyft sig poängmässigt

Tanken är att hans utvecklingskurva ska fortsätta peka uppåt även fortsättningsvis. För han är nöjd med sin egen säsong i Anaheims farmarlag Norfolk Admirals. Han har spelat sammanlagt 84 matcher och inklusive slutspel stannade poängskörden på 20 mål och 25 assists.

– Det har varit ett lyft gentemot tidigare år och det är roligt att synas där också. Sen är det kul att ha fått spela mycket boxplay och då vet man att de litar på en i spelet. Det är nästan lika värdefullt för mig.

Det unga laget nådde kvartsfinal i slutspelet där det tog stopp mot St. John's IceCaps – ett godkänt resultat enligt klubben som huserar på USA:s östkust.

Där har Friberg tillbringat stora delar av sin tid under säsongen, när han inte varit iväg på någon av de långa bortamatcherna. Han trivs bra i staden och laget och umgås mycket med de andra svenskarna Rickard Rakell, William Karlsson och André Petersson.

Hans namn på tal

Friberg beskriver själva hockeyn som tajtare och tuffare och det är i det spelet han känner att han har utvecklats mest. I ett möte med Anaheim och hans coacher i Norfolk fick han en del tips om vad han ska jobba vidare på. Och helt borta ur NHL-bilden har inte varit.

– De är nöjda med mig och sa typ att mitt namn har varit uppe någon gång, men det blev inget.

Eftersom det är ditt sista år i Anaheim, tror du att du kan få chansen i NHL så att de åtminstone får se dig i skarpt läge?

– Ja, sen hoppas man att det blir för att man är tillräckligt bra givetvis. Sen kanske de sparade en chans i år för att de visste att man kommer tillbaka nästa år, det vet man inte. Men får man någon fördel där så gör det inget, ler Friberg.

Med den målsättningen åkte Friberg över till Nordamerika i början på fjolårshösten. En lång hockeysäsong senare träffar han SLA för att samtala lite om det gångna spelåret i AHL, och om hans framtidsutsikter och chanser att nå NHL.

Vägen dit är lång, men åtminstone lite kortare nu jämfört med ett år sedan. Han slipper delta på det årliga sommarlägret och kan istället rikta in sig på Anaheims försäsongscamp där lagets NHL-trupp ska ta form.

– Jag ska träna så hårt jag kan i sommar för att komma redo till träningslägret och försöka ta en plats. Om det inte blir direkt så att i alla fall någon gång få komma upp och vara med, det är målet, det måste det vara.

Vad tror du krävs för att du ska få chansen?

– Det gäller att bli lite starkare. Det blir alltid lite tuffare och snabbare när du kommer upp en nivå så det blir att jobba på att bli mer explosiv, snabb och stark. Klassiska grejor men det är inte svårare, säger han och ler.

Till sin hjälp får Friberg sommarträning med Skövde IK och den förre SIK-spelaren Fredrik Söder.

– Ja, han är nyutbildad personlig tränare och vi ska sätta oss ikväll och käka middag och gå igenom upplägget. Det ska bli spännande. Han har alltid varit bra tränad och någon jag verkligen litar på kan hjälpa mig.

Har lyft sig poängmässigt

Tanken är att hans utvecklingskurva ska fortsätta peka uppåt även fortsättningsvis. För han är nöjd med sin egen säsong i Anaheims farmarlag Norfolk Admirals. Han har spelat sammanlagt 84 matcher och inklusive slutspel stannade poängskörden på 20 mål och 25 assists.

– Det har varit ett lyft gentemot tidigare år och det är roligt att synas där också. Sen är det kul att ha fått spela mycket boxplay och då vet man att de litar på en i spelet. Det är nästan lika värdefullt för mig.

Det unga laget nådde kvartsfinal i slutspelet där det tog stopp mot St. John's IceCaps – ett godkänt resultat enligt klubben som huserar på USA:s östkust.

Där har Friberg tillbringat stora delar av sin tid under säsongen, när han inte varit iväg på någon av de långa bortamatcherna. Han trivs bra i staden och laget och umgås mycket med de andra svenskarna Rickard Rakell, William Karlsson och André Petersson.

Hans namn på tal

Friberg beskriver själva hockeyn som tajtare och tuffare och det är i det spelet han känner att han har utvecklats mest. I ett möte med Anaheim och hans coacher i Norfolk fick han en del tips om vad han ska jobba vidare på. Och helt borta ur NHL-bilden har inte varit.

– De är nöjda med mig och sa typ att mitt namn har varit uppe någon gång, men det blev inget.

Eftersom det är ditt sista år i Anaheim, tror du att du kan få chansen i NHL så att de åtminstone får se dig i skarpt läge?

– Ja, sen hoppas man att det blir för att man är tillräckligt bra givetvis. Sen kanske de sparade en chans i år för att de visste att man kommer tillbaka nästa år, det vet man inte. Men får man någon fördel där så gör det inget, ler Friberg.