12 jun 2014 16:24

23 jan 2015 15:45

Cykling nästa utmaning för Lisa

Pannbenet hjälpte Lisa Lindgren genom Vasaloppet. En timme in på lördagsdygnet lämnar hon starten i Motala för att trampa runt Vättern.
– Pannbenet lär nog få jobba nu också, säger hon.

För snart fyra månader sedan baxade Lisa Lindgren in sig själv över mållinjen i Mora. Vasaloppets öppna spår och där med hennes första utmaning i En svensk klassiker var avklarad.

Fokus på prestation

Ett par veckor senare dammade hon av racercykeln och monterade på clipstrampor. Och började cykla. Någonstans mellan 80 och 90 mil har det blivit sedan dess, men 31-åringen hade gärna cyklat längre.

– Jag har läst lite förberedelseguider och sånt, och där står det att man ska cykla som mest i maj månad. Och det har jag inte gjort ... Tiden har gått lite för fort, säger Lisa Lindgren.

– Men det är egentligen helt oväsentligt nu. Jag har de förberedelser jag har och då är de bra, det måste man bestämma sig för. Nu är det bara jag och mina inre faktorer som ska fokusera och prestera, externa faktorer runt omkring kan man ändå inte påverka utan det gäller att nyttja den egna störningskontrollen till att bestämma på vilket sätt man hanterar sånt, säger Lisa Lindgren, som cyklat 16 mil som längst hittills.

Spinningrummet

Hon arbetar sedan fyra år som varumärkesstrateg på Skövde kommun och har ett förflutet som handbollsspelare i Skövde HF, där hon var med och vann ett guld och fyra silver under åren 2002–2009.

Hon är en lagspelare men kommer att cykla Vätternrundan ensam.

– Jag har inte tränat någon gruppkörning eller klunga eller så. Men jag får försöka hitta bra gäng att ta rygg på helt enkelt. Det närmsta jag kommit klunga är med handbollsgänget i spinningrummet.

Hon har klarat sig undan skador och sjukdomar under våren, men kände en annorlunda trötthet efter 16 mil på sadeln.

– Jag är van vid högintensivt och explosivt intervalltempo från handbollen, men här handlar det om flera timmar med hyfsat lågintensivt tempo. Det tar på energidepåerna på ett annat sätt, vilket innebär att man måste planera energiintagen mycket bra. När det gäller muskulatur och kondition så är det inga problem, tror jag, utan det är trötthet och utmattning som kan ställa till det. Men det är bara att fylla på med energi och vätska hela tiden.

Respekt för sträckan

Klockan 01.04 går starten för Lisa Lindgrens del och om allt går enligt planen har hon då med sig ett antal timmars sömn till startlinjen.

– Sedan är det bara att bryta ner loppet i olika delar. Mil för mil. Det låter klassiskt, men man får ta det en del i taget. Och man kan bara se en sekund framåt hela tiden, så det kommer bli en väldigt lång sejour. Jag har respekt för distansen, säger Lisa Lindgren, som tänker hålla ett jämnt tempo under loppet.

– Att undvika att trampa som en tok är nog bra. Jag kalkylerar med att få en tid på mellan 13 och 15 timmar – men jag har egentligen ingen aning – och det baserar jag på att jag inte har tillräckligt med erfarenhet av långpass med mig. Det kommer nog att göra ont i partier, men det är inte farligt på det sättet. Pannbenet kommer förhoppningsvis att göra sitt jobb nu också.

För snart fyra månader sedan baxade Lisa Lindgren in sig själv över mållinjen i Mora. Vasaloppets öppna spår och där med hennes första utmaning i En svensk klassiker var avklarad.

Fokus på prestation

Ett par veckor senare dammade hon av racercykeln och monterade på clipstrampor. Och började cykla. Någonstans mellan 80 och 90 mil har det blivit sedan dess, men 31-åringen hade gärna cyklat längre.

– Jag har läst lite förberedelseguider och sånt, och där står det att man ska cykla som mest i maj månad. Och det har jag inte gjort ... Tiden har gått lite för fort, säger Lisa Lindgren.

– Men det är egentligen helt oväsentligt nu. Jag har de förberedelser jag har och då är de bra, det måste man bestämma sig för. Nu är det bara jag och mina inre faktorer som ska fokusera och prestera, externa faktorer runt omkring kan man ändå inte påverka utan det gäller att nyttja den egna störningskontrollen till att bestämma på vilket sätt man hanterar sånt, säger Lisa Lindgren, som cyklat 16 mil som längst hittills.

Spinningrummet

Hon arbetar sedan fyra år som varumärkesstrateg på Skövde kommun och har ett förflutet som handbollsspelare i Skövde HF, där hon var med och vann ett guld och fyra silver under åren 2002–2009.

Hon är en lagspelare men kommer att cykla Vätternrundan ensam.

– Jag har inte tränat någon gruppkörning eller klunga eller så. Men jag får försöka hitta bra gäng att ta rygg på helt enkelt. Det närmsta jag kommit klunga är med handbollsgänget i spinningrummet.

Hon har klarat sig undan skador och sjukdomar under våren, men kände en annorlunda trötthet efter 16 mil på sadeln.

– Jag är van vid högintensivt och explosivt intervalltempo från handbollen, men här handlar det om flera timmar med hyfsat lågintensivt tempo. Det tar på energidepåerna på ett annat sätt, vilket innebär att man måste planera energiintagen mycket bra. När det gäller muskulatur och kondition så är det inga problem, tror jag, utan det är trötthet och utmattning som kan ställa till det. Men det är bara att fylla på med energi och vätska hela tiden.

Respekt för sträckan

Klockan 01.04 går starten för Lisa Lindgrens del och om allt går enligt planen har hon då med sig ett antal timmars sömn till startlinjen.

– Sedan är det bara att bryta ner loppet i olika delar. Mil för mil. Det låter klassiskt, men man får ta det en del i taget. Och man kan bara se en sekund framåt hela tiden, så det kommer bli en väldigt lång sejour. Jag har respekt för distansen, säger Lisa Lindgren, som tänker hålla ett jämnt tempo under loppet.

– Att undvika att trampa som en tok är nog bra. Jag kalkylerar med att få en tid på mellan 13 och 15 timmar – men jag har egentligen ingen aning – och det baserar jag på att jag inte har tillräckligt med erfarenhet av långpass med mig. Det kommer nog att göra ont i partier, men det är inte farligt på det sättet. Pannbenet kommer förhoppningsvis att göra sitt jobb nu också.

  • Carl Johan Hjerpe

Lisa Lindgren

Ålder: 31

Familj: Mamma, pappa, bror

Bor: Skövde

Intressen: Vänner, naturen, träning och läsning

Favoritträning: Uppskattar träning utomhus numera, främst längdskidor och löpning

Klassiker-teamet

SLA följer under året fyra motionärer som ska genomföra En svensk klassiker:

Lisa Lindgren, 31

Jörgen Ranneberg, 43

Catarina Roos, 48

Stefan Johansson, 46

I En svensk klassiker ingår Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.