15 jun 2014 09:00

23 jan 2015 15:45

Breddläger som går i framkant

FOTBOLL: Positiva effekter på svårlöst dilemma

Över 250 14-åringar från hela Västergötland deltar på VFF:s breddläger i helgen.
En bra lösning på det svårlösta problemet med selektering i tidig ålder.
– Det här är vårt sätt att komma runt det så mycket som möjligt, säger Mikael Lindgren, fotbollsutvecklare på Västergötlands Fotbollförbund.

252 spelare från Västergötlands 13 olika zoner fick chansen att träffa varandra och spela tillsammans under det första riktiga västgötalägret för 14-åringarna.

En del av dem går troligen vidare i distriktslag, till elitlägret i Halmstad och senare kanske till något av ungdomslandslagen.

Men för många tar det stopp här, om de ens tagit sig till det årliga lägret i Skövde. Ett tråkigt och svårt dilemma, tycker Mikael Lindgren.

– Det är ett av de största breddlägren i svensk fotboll i den här åldern. Vi kommer inte ifrån selektering och vi är egentligen emot det. Men att vi måste plocka ut spelare i tidiga åldrar är ett uppdrag vi har från Svenska Fotbollförbundet som i sin tur är styrda av Fifa och Uefa, berättar han.

Hur länge har ni kört det här lägret?

– Det är fjärde året. Vi försöker på alla sätt och vis utvecklas och vi ser att i varje distriktslag kan man nästa säga att de som kommer längst är de som inte platsar men har förmågan att knyta näven, säger han och fortsätter:

– Vi vet att den här verksamheten tyvärr skadar spelare och många får dåligt självförtroende och får en stämpel i pannan och sen lägger de av. Hade vi bestämt hade vi inte haft selektering så tidigt som 15 år utan vi hade skjutit på det minst ett år.

Ser positiva effekter

Och de som i sin tur inte får möjligheten att vara med på helgens breddläger ges istället chansen att delta på någon av VFF:s lokala västgötaträningar med deras egna instruktörer. Målet är att få med så många spelare som möjligt så länge som möjligt, och Mikael Lindgren tycker sig ha sett positiva effekter.

– Vi har inte gjort någon mätning eller studier på det, men vi har många som spelar med oss i förbundsregi högre upp än vad något annat distrikt har. Det är ett tecken på att man får en förståelse för att man inte är körd om man inte blir uttagen.

En hel del fotbollsspel blev det i helgen, men också teoripass där spelarna informerades om just detta att det finns fler sätt att ta sig framåt i karriären. Lägret gästades dessutom av gästföreläsare som Elfsborgs tränare Janne Mian som i sin tur pratade om selektering.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att få fram att det finns två sidor på förbundsverksamheten. Vår ambition är att göra så gott som möjligt, men så som det ser ut är inget som Västergötlands Fotbollförbund bestämmer över. Vi försöker hantera de förutsättningar som är på bästa möjliga sätt. Där tycker jag att vi är bra, men vi vill gärna bli ännu bättre, säger Lindgren.

252 spelare från Västergötlands 13 olika zoner fick chansen att träffa varandra och spela tillsammans under det första riktiga västgötalägret för 14-åringarna.

En del av dem går troligen vidare i distriktslag, till elitlägret i Halmstad och senare kanske till något av ungdomslandslagen.

Men för många tar det stopp här, om de ens tagit sig till det årliga lägret i Skövde. Ett tråkigt och svårt dilemma, tycker Mikael Lindgren.

– Det är ett av de största breddlägren i svensk fotboll i den här åldern. Vi kommer inte ifrån selektering och vi är egentligen emot det. Men att vi måste plocka ut spelare i tidiga åldrar är ett uppdrag vi har från Svenska Fotbollförbundet som i sin tur är styrda av Fifa och Uefa, berättar han.

Hur länge har ni kört det här lägret?

– Det är fjärde året. Vi försöker på alla sätt och vis utvecklas och vi ser att i varje distriktslag kan man nästa säga att de som kommer längst är de som inte platsar men har förmågan att knyta näven, säger han och fortsätter:

– Vi vet att den här verksamheten tyvärr skadar spelare och många får dåligt självförtroende och får en stämpel i pannan och sen lägger de av. Hade vi bestämt hade vi inte haft selektering så tidigt som 15 år utan vi hade skjutit på det minst ett år.

Ser positiva effekter

Och de som i sin tur inte får möjligheten att vara med på helgens breddläger ges istället chansen att delta på någon av VFF:s lokala västgötaträningar med deras egna instruktörer. Målet är att få med så många spelare som möjligt så länge som möjligt, och Mikael Lindgren tycker sig ha sett positiva effekter.

– Vi har inte gjort någon mätning eller studier på det, men vi har många som spelar med oss i förbundsregi högre upp än vad något annat distrikt har. Det är ett tecken på att man får en förståelse för att man inte är körd om man inte blir uttagen.

En hel del fotbollsspel blev det i helgen, men också teoripass där spelarna informerades om just detta att det finns fler sätt att ta sig framåt i karriären. Lägret gästades dessutom av gästföreläsare som Elfsborgs tränare Janne Mian som i sin tur pratade om selektering.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att få fram att det finns två sidor på förbundsverksamheten. Vår ambition är att göra så gott som möjligt, men så som det ser ut är inget som Västergötlands Fotbollförbund bestämmer över. Vi försöker hantera de förutsättningar som är på bästa möjliga sätt. Där tycker jag att vi är bra, men vi vill gärna bli ännu bättre, säger Lindgren.