03 aug 2014 19:18

23 jan 2015 15:47

Extremlöpning i extremvärme

Trots extrem värme och åska i kombination med skyfall lyckades Skövdetjejen Torill Fonn sätta fem nya rekord under veckoslutets 48–timmars ultralöpning på Södermalms IP. Varav det ena är världsrekord för K 45–klassen. Totalt avverkade hon nästan 38 mil.

Det handlade alltså om uthållighetslöpning runt Södermalms IP:s 400m–bana. När arrangerande Team Ultraswedens tävlingsledare Reima Hartikainen kommenderade stopp för loppets huvudklass 48–timmars klockan tolv i söndags hade Torill Fonn avverkat smått ofattbara 937 varv och hunnit ut på det 938:e. Den slutliga kontrollmätningen visade mer exakt 374,999 km. Det motsvarar ungefär sträckan mellan Skövde och Arlanda flygplats utanför Stockholm. Till fots på 48 timmar, med endast 20 minuters paus efter halva tiden.

Med facit i hand visade det sig att Torill satt fem nya rekord. Först och främst världsrekord i K45–klassen. Det betydde också att Torill skrev in sig som nordisk och svensk rekordhållare för kvinnor, samt europeiskt rekord alla åldersklasser för kvinnor, plus givetvis personligt rekord.

– Jag är så nöjd och glad, sa Torill medan hon pustade ut efter det enorma kraftprovet.

Inte optimala förhållanden

– Jag vågade inte tro på något rekord därför att det var långt ifrån idealiska förhållanden. I fredags och lördags kändes det alldeles för varmt och på söndagsmorgonen föll regn i alltför stora mängder. Men det gick vägen, sammanfattade den Norgebördiga Skövdetjejen.

Ultralöpningen i Skövde var den femte i ordningen och tävlingen innehöll sex klasser, 48–timmars, 24–timmars, 12–timmars, 6–timmars, 100 km samt 1–timmes för barn.

Sammanlagt räknat alla kategorier kom närmare 90 löpare till start. Herrarnas huvudklass vanns av Christer Svensson, Växjö AIS, som avverkade 300,065 km.

– Det var något färre deltagare i år jämfört med tidigare. Det berodde sannolikt på att vi hade konkurrens från andra liknande arrangemang. Men vi är nöjda ändå och framför allt gläds vi alla åt Torills enastående resultat, sa numera Stockholmsbaserade tävlingsledaren Reima Hartikainen.

Övriga lokala resultat, 12–tim, män: 5) Lars Liljegren, IFK Skövde, 102,000 km. 6–tim, män: 9) Samuel Edvardsson, Tibro, 50,825 km, 14) Jan–Erik Lind, Skövde, 48,359 km. 6–tim, kvinnor: 8) Pauline Fonn Hartikainen, Team Ultrasweden, 45,800 km, 13) Carina Ekring, Skövde, 43,477 km. 1–tim, män: 2) Fredrik Skagenvik, IFK Skövde, 13,278 km, 3) Thomas Frost, d;o, 12,850 km, 9) Leif Johansson, d;o, 7,695 km, 12) Ingemar Johansson, Tibro AIK, 4,529 km. 1–tim, kvinnor: 2) Elisabeth Kilström, IFK Skövde, 11,466 km.

Det handlade alltså om uthållighetslöpning runt Södermalms IP:s 400m–bana. När arrangerande Team Ultraswedens tävlingsledare Reima Hartikainen kommenderade stopp för loppets huvudklass 48–timmars klockan tolv i söndags hade Torill Fonn avverkat smått ofattbara 937 varv och hunnit ut på det 938:e. Den slutliga kontrollmätningen visade mer exakt 374,999 km. Det motsvarar ungefär sträckan mellan Skövde och Arlanda flygplats utanför Stockholm. Till fots på 48 timmar, med endast 20 minuters paus efter halva tiden.

Med facit i hand visade det sig att Torill satt fem nya rekord. Först och främst världsrekord i K45–klassen. Det betydde också att Torill skrev in sig som nordisk och svensk rekordhållare för kvinnor, samt europeiskt rekord alla åldersklasser för kvinnor, plus givetvis personligt rekord.

– Jag är så nöjd och glad, sa Torill medan hon pustade ut efter det enorma kraftprovet.

Inte optimala förhållanden

– Jag vågade inte tro på något rekord därför att det var långt ifrån idealiska förhållanden. I fredags och lördags kändes det alldeles för varmt och på söndagsmorgonen föll regn i alltför stora mängder. Men det gick vägen, sammanfattade den Norgebördiga Skövdetjejen.

Ultralöpningen i Skövde var den femte i ordningen och tävlingen innehöll sex klasser, 48–timmars, 24–timmars, 12–timmars, 6–timmars, 100 km samt 1–timmes för barn.

Sammanlagt räknat alla kategorier kom närmare 90 löpare till start. Herrarnas huvudklass vanns av Christer Svensson, Växjö AIS, som avverkade 300,065 km.

– Det var något färre deltagare i år jämfört med tidigare. Det berodde sannolikt på att vi hade konkurrens från andra liknande arrangemang. Men vi är nöjda ändå och framför allt gläds vi alla åt Torills enastående resultat, sa numera Stockholmsbaserade tävlingsledaren Reima Hartikainen.

Övriga lokala resultat, 12–tim, män: 5) Lars Liljegren, IFK Skövde, 102,000 km. 6–tim, män: 9) Samuel Edvardsson, Tibro, 50,825 km, 14) Jan–Erik Lind, Skövde, 48,359 km. 6–tim, kvinnor: 8) Pauline Fonn Hartikainen, Team Ultrasweden, 45,800 km, 13) Carina Ekring, Skövde, 43,477 km. 1–tim, män: 2) Fredrik Skagenvik, IFK Skövde, 13,278 km, 3) Thomas Frost, d;o, 12,850 km, 9) Leif Johansson, d;o, 7,695 km, 12) Ingemar Johansson, Tibro AIK, 4,529 km. 1–tim, kvinnor: 2) Elisabeth Kilström, IFK Skövde, 11,466 km.

  • Anders Hallberg