07 aug 2014 08:00

23 jan 2015 15:48

Foto:

Billingehov jubilerar på fredag

(Ställ muspekaren i överkant av bilden för att se bildtext)

På fredag firar Billingehov 30-årsjubileum. Den 22 augusti 1984 skedde invigningen av en mycket efterlängtad arena som sedan dess har stått värd för arrangemang av skiftande slag.

Främst har det naturligtvis handlat om ishockey och konståkning. Två sporter som före Billingehov höll till i ett uppblåsbart tält på Södermalms IP.

Ishockeyn i Skövde hade en mycket bra period i slutet på 70- och i början av 80-talet och det var ofta fullt i tältet som rymde drygt 1 900 åskådare, då var det garanterat trångt och högljutt.

Sedan blev det så att Skövde IK tappade i slagstyrka när Billingehov stod klar, ett tag kallades den faktiskt för smörjhallen av elaka tungor.

Det dröjde till år 2000 innan SIK åter fanns med i diskussionen om spel på nivån under elitserien. Klubben spelade i kval allsvenskan år 2000 och 2004 tog de steget upp. Sejouren blev dock bara ettårig och sedan dess har klubben spelat i ettan.

Publikrekordet för ishockey är från 23 februari 2002. I derbyt mot Mariestad var det 3 249 personer på plats.

Handbollsfester

Annars är det faktiskt handboll som har det totala publikrekordet för Billingehov. I Europacupsemifinalen mot Drammen noterades en publiksiffra på 3 465 personer. En siffra som inte kommer att slås eftersom ishallen i dag för ta in max 3 4000 personer.

IFK Skövde spelade många stora matcher i Billingehov på 90-talet innan Arena Skövde stod klar 2001. Europacupfinalen mot Nettelstedt 1998 och en rad SM-slutspelsmatcher lockade storpublik. Dessutom har Bengt Johanssons legendariska landslag spelat många matcher där. Skövde kändes som handbollens Mecka under den perioden.

Ishockey och handboll, men hallen har även haft många andra stora stjärnor som varit där och tävlar. SM konståkning avgjordes där och sedan har elitseriefinalen de två senaste åren avgjorts där med Viktoria och Joshi Helgesson som affischnamn.

Klassiska SOC i bordtennis med kinesisk dominans 2001 är en annan godbit, liksom en rad konserter och mässor.

Världsturnéer

Såväl Roxette som Europe gjorde stopp i Billingehov under sina världsturnéer i början av 90 talet. På senare tid har även Kent spelat på hovet.

Billingehov förresten? Från början var det meningen att hallen skulle heta Skövdehallen, men det ändrades. Som tur var...

På fredag står skövdebandet Ammotrack på scenen vid invigningen, konståkningen bjuder på uppvisning och Skövde IK möter Färjestad som stod för motståndet i invigningsmatchen för 30 år sedan. SIK föll med 3–6 och Ulf Friberg gjorde SIK:s premiärmål. Det allra första målet i Billingehov gjorde en tibrokille, Dan Mohlin som spelade i Färjestad på den tiden.

Främst har det naturligtvis handlat om ishockey och konståkning. Två sporter som före Billingehov höll till i ett uppblåsbart tält på Södermalms IP.

Ishockeyn i Skövde hade en mycket bra period i slutet på 70- och i början av 80-talet och det var ofta fullt i tältet som rymde drygt 1 900 åskådare, då var det garanterat trångt och högljutt.

Sedan blev det så att Skövde IK tappade i slagstyrka när Billingehov stod klar, ett tag kallades den faktiskt för smörjhallen av elaka tungor.

Det dröjde till år 2000 innan SIK åter fanns med i diskussionen om spel på nivån under elitserien. Klubben spelade i kval allsvenskan år 2000 och 2004 tog de steget upp. Sejouren blev dock bara ettårig och sedan dess har klubben spelat i ettan.

Publikrekordet för ishockey är från 23 februari 2002. I derbyt mot Mariestad var det 3 249 personer på plats.

Handbollsfester

Annars är det faktiskt handboll som har det totala publikrekordet för Billingehov. I Europacupsemifinalen mot Drammen noterades en publiksiffra på 3 465 personer. En siffra som inte kommer att slås eftersom ishallen i dag för ta in max 3 4000 personer.

IFK Skövde spelade många stora matcher i Billingehov på 90-talet innan Arena Skövde stod klar 2001. Europacupfinalen mot Nettelstedt 1998 och en rad SM-slutspelsmatcher lockade storpublik. Dessutom har Bengt Johanssons legendariska landslag spelat många matcher där. Skövde kändes som handbollens Mecka under den perioden.

Ishockey och handboll, men hallen har även haft många andra stora stjärnor som varit där och tävlar. SM konståkning avgjordes där och sedan har elitseriefinalen de två senaste åren avgjorts där med Viktoria och Joshi Helgesson som affischnamn.

Klassiska SOC i bordtennis med kinesisk dominans 2001 är en annan godbit, liksom en rad konserter och mässor.

Världsturnéer

Såväl Roxette som Europe gjorde stopp i Billingehov under sina världsturnéer i början av 90 talet. På senare tid har även Kent spelat på hovet.

Billingehov förresten? Från början var det meningen att hallen skulle heta Skövdehallen, men det ändrades. Som tur var...

På fredag står skövdebandet Ammotrack på scenen vid invigningen, konståkningen bjuder på uppvisning och Skövde IK möter Färjestad som stod för motståndet i invigningsmatchen för 30 år sedan. SIK föll med 3–6 och Ulf Friberg gjorde SIK:s premiärmål. Det allra första målet i Billingehov gjorde en tibrokille, Dan Mohlin som spelade i Färjestad på den tiden.