27 aug 2014 16:30

23 jan 2015 15:49

Skövde arrangerar NM – i konstflyg

FLYGSPORT: Ovanlig flygsport avgörs på flygplatsen

Det är inte ofta det anordnas nordiska mästerskap i Skövde.
Men nu i veckan är det ett flertal nordbor som mäter sina krafter mot varandra – i konstflyg.
– Svenskarna är väldigt taggade, säger Jasmine Cederqvist, pressansvarig på tävlingen.

26 tävlande från fyra av de nordiska länderna kommer surra omkring i luften vid Skövde flygplats den kommande veckan. Efter ett par träningsdagar drar tävlingarna igång på torsdag med avgörande på lördag.

Det tävlas i tre olika klasser – sportsman, intermediate och advanced – och piloterna är indelade efter erfarenhet och kunskapsnivåer.

– Det som är spännande är just att vi i Sverige börjar få till ett bra landslag. Förra året när NM gick i Danmark fick vi faktiskt ett medaljregn, säger Jasmine Cederqvist och räknar upp två guldmedaljer, ett silver och två brons.

– Så det ska bli kul att se hur det går, om vi kan försvara titlarna.

Bedömningssport

Flygplanen är specialbyggda för hög rollhastighet och höga g-belastningar. Det hela går alltså ut på att utföra olika konster och manövrar i luften på ett så bra sätt som möjligt och inom ett begränsat område på två kubikkilometer.

Piloterna tävlar i tre program – ett med förutbestämda manövrar, ett fritt program och ett okänt där piloterna får reda på vilka manövrar som ska utföras före flygningen.

– Det är en bedömningssport som kan liknas med till exempel simhopp eller dressyr, förklarar Cederqvist.

Det svenska laget består av tio piloter där fem av dem tävlar i den lättaste klassen och det är här Jasmine Cederqvist hittar framtiden – för flera av piloterna blir mästerskapet deras första riktiga tävling.

– Tidigare har det varit en ganska smal sport för de närmast sörjande, men det är roligt att det börjar hända lite nu. Många upptäcker sporten och börjar intressera sig och det är framför allt många yngre.

– Vi hoppas att allmänheten ska ha överseende med att det bullrar mer än vanligt och är man nyfiken får man komma ut och titta, säger Cederqvist.

26 tävlande från fyra av de nordiska länderna kommer surra omkring i luften vid Skövde flygplats den kommande veckan. Efter ett par träningsdagar drar tävlingarna igång på torsdag med avgörande på lördag.

Det tävlas i tre olika klasser – sportsman, intermediate och advanced – och piloterna är indelade efter erfarenhet och kunskapsnivåer.

– Det som är spännande är just att vi i Sverige börjar få till ett bra landslag. Förra året när NM gick i Danmark fick vi faktiskt ett medaljregn, säger Jasmine Cederqvist och räknar upp två guldmedaljer, ett silver och två brons.

– Så det ska bli kul att se hur det går, om vi kan försvara titlarna.

Bedömningssport

Flygplanen är specialbyggda för hög rollhastighet och höga g-belastningar. Det hela går alltså ut på att utföra olika konster och manövrar i luften på ett så bra sätt som möjligt och inom ett begränsat område på två kubikkilometer.

Piloterna tävlar i tre program – ett med förutbestämda manövrar, ett fritt program och ett okänt där piloterna får reda på vilka manövrar som ska utföras före flygningen.

– Det är en bedömningssport som kan liknas med till exempel simhopp eller dressyr, förklarar Cederqvist.

Det svenska laget består av tio piloter där fem av dem tävlar i den lättaste klassen och det är här Jasmine Cederqvist hittar framtiden – för flera av piloterna blir mästerskapet deras första riktiga tävling.

– Tidigare har det varit en ganska smal sport för de närmast sörjande, men det är roligt att det börjar hända lite nu. Många upptäcker sporten och börjar intressera sig och det är framför allt många yngre.

– Vi hoppas att allmänheten ska ha överseende med att det bullrar mer än vanligt och är man nyfiken får man komma ut och titta, säger Cederqvist.