28 aug 2014 07:30

23 jan 2015 15:49

Det kan bli gott om division 2-lag i vår

Vad sägs om tre eller kanske fyra lokala lag i division 2 till våren? Så kan det bli om Skövde AIK åker ur, Tibro AIK klarar sig kvar och IFK Skövde går upp tillsammans med IFK Falköping. Eftersom Lidköpings FK spelar i tvåan nästa säsong skulle det innebära fem skaraborgslag på samma nivå. Bra eller dåligt för fotbollen?

Bra med tanke på att det borde bli en del intresse runt många matcher. Mindre bra med tanke på att vi då inte har något lag som ligger i spets och har divisionstillhörigheten som främsta konkurrensmedel.

Av det skälet vore det trist om Skövde AIK trillar ur ettan. Att döma av tabelläget efter 16 av 26 omgångar är de mycket illa ute. Bara tio poäng hittills och bedömningen är att de behöver komma upp i 28-30 poäng för att klara sig. Med den matematiken kan man konstatera att SAIK behöver vinna minst sex av sina återstående tio matcher. Inte omöjligt, men vändningen måste komma snarast.

Jag har tittat tillbaka hur det var förra säsongen. Då valde SAIK att sparka tränaren Richard Söderberg efter 19 omgångar. Då hade laget tagit 21 poäng. I sammanhanget kan nämnas att Skövde AIK efter 16 omgångar hade tagit 20 poäng och låg åtta.

Nu är läget betydligt värre. Jumbo och sju poäng till Trelleborg på rätt sida nedflyttningsstrecket. Förra året gick Gudmundur Magnusson in som tränare. Nu heter räddaren Vandinho och är brasiliansk anfallare. En mycket duktig spelare som måste bli mycket mer delaktig i spelet än han var i söndagens 1–1-match mot Kristianstad.

Vandinho har kapacitet, det visade han i cupmatchen mot Varberg. Senast blev inget tryck framåt. Laget orkade inte få till tillräckligt med understöd anfallen och Vandinho kändes ensam på topp. Skall bli spännande att se om laget lyckats få till en förändring på söndag i Motala. En ny match av ödeskaraktär.

I division 2 var jag nästan beredd att räkna ut Tibro IK efter en vårsäsong där laget hade förtvivlat svårt att vinna. Nu har det blivit bättre och der ser ut som om laget skall kunna klara sig kvar. Nu är det jämnt och vägen dit är knölig, men det känns ändå som om Jonathan Guggenheims lag kommer att ta tillräckligt med poäng för att spela i tvåan även nästa säsong.

I division 3 har IFK Skövde tagit ett bastant grepp om seriesegern, men i lördags kom det ett rejält bakslag. 0–3 mot Tord och mittfältsmotorn Mårten Gustavsson knäskadad och borta fyra till sex veckor. Det kan bli kännbart för IFK, även om laget i tisdags kom tillbaka starkt och gick till DM-final efter 4–1 mot division 1-laget FC Trollhättan.

Lördagsmatchen var inte roligt, men jag har ändå svårt att se hur IFK skall tappa så mycket att de missar att gå upp. För mig känns varken IFK Falköping, Tord eller Assyriska Turabdin tillräckligt stabilt för att kunna snuva Skövde på seriesegern.

Unga IFK Falköping får sikta på att gå upp via kval och tränaren Mikael Lindgren har ett spännande lag med många unga lovande spelare på gång. Kul!

I damernas division 1 tappade Skövde KIK till toppen efter förlust med 1–4 mot Gauthiod. Nu får laget försöka slutföra säsongen på ett positivt sätt. En plats på övre halvan för nykomlingen är klart godkänt. Ambitionen från början var att hänga kvar det målet är redan infriat.

Betydligt tuffare för klassiska Falköpings KIK, vars unga lag har det jobbigt och riskerar att trilla ner i division 2. Att målsprutan Madelen Janogy gick till Mallbacken kan kosta kontraktet, även om det alltid är rätt att låta spelare gå vidare till en högre nivå.

Bra med tanke på att det borde bli en del intresse runt många matcher. Mindre bra med tanke på att vi då inte har något lag som ligger i spets och har divisionstillhörigheten som främsta konkurrensmedel.

Av det skälet vore det trist om Skövde AIK trillar ur ettan. Att döma av tabelläget efter 16 av 26 omgångar är de mycket illa ute. Bara tio poäng hittills och bedömningen är att de behöver komma upp i 28-30 poäng för att klara sig. Med den matematiken kan man konstatera att SAIK behöver vinna minst sex av sina återstående tio matcher. Inte omöjligt, men vändningen måste komma snarast.

Jag har tittat tillbaka hur det var förra säsongen. Då valde SAIK att sparka tränaren Richard Söderberg efter 19 omgångar. Då hade laget tagit 21 poäng. I sammanhanget kan nämnas att Skövde AIK efter 16 omgångar hade tagit 20 poäng och låg åtta.

Nu är läget betydligt värre. Jumbo och sju poäng till Trelleborg på rätt sida nedflyttningsstrecket. Förra året gick Gudmundur Magnusson in som tränare. Nu heter räddaren Vandinho och är brasiliansk anfallare. En mycket duktig spelare som måste bli mycket mer delaktig i spelet än han var i söndagens 1–1-match mot Kristianstad.

Vandinho har kapacitet, det visade han i cupmatchen mot Varberg. Senast blev inget tryck framåt. Laget orkade inte få till tillräckligt med understöd anfallen och Vandinho kändes ensam på topp. Skall bli spännande att se om laget lyckats få till en förändring på söndag i Motala. En ny match av ödeskaraktär.

I division 2 var jag nästan beredd att räkna ut Tibro IK efter en vårsäsong där laget hade förtvivlat svårt att vinna. Nu har det blivit bättre och der ser ut som om laget skall kunna klara sig kvar. Nu är det jämnt och vägen dit är knölig, men det känns ändå som om Jonathan Guggenheims lag kommer att ta tillräckligt med poäng för att spela i tvåan även nästa säsong.

I division 3 har IFK Skövde tagit ett bastant grepp om seriesegern, men i lördags kom det ett rejält bakslag. 0–3 mot Tord och mittfältsmotorn Mårten Gustavsson knäskadad och borta fyra till sex veckor. Det kan bli kännbart för IFK, även om laget i tisdags kom tillbaka starkt och gick till DM-final efter 4–1 mot division 1-laget FC Trollhättan.

Lördagsmatchen var inte roligt, men jag har ändå svårt att se hur IFK skall tappa så mycket att de missar att gå upp. För mig känns varken IFK Falköping, Tord eller Assyriska Turabdin tillräckligt stabilt för att kunna snuva Skövde på seriesegern.

Unga IFK Falköping får sikta på att gå upp via kval och tränaren Mikael Lindgren har ett spännande lag med många unga lovande spelare på gång. Kul!

I damernas division 1 tappade Skövde KIK till toppen efter förlust med 1–4 mot Gauthiod. Nu får laget försöka slutföra säsongen på ett positivt sätt. En plats på övre halvan för nykomlingen är klart godkänt. Ambitionen från början var att hänga kvar det målet är redan infriat.

Betydligt tuffare för klassiska Falköpings KIK, vars unga lag har det jobbigt och riskerar att trilla ner i division 2. Att målsprutan Madelen Janogy gick till Mallbacken kan kosta kontraktet, även om det alltid är rätt att låta spelare gå vidare till en högre nivå.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.