28 aug 2014 16:08

23 jan 2015 15:49

Seniorhandbollen borta i IFK Karlsborg

HANDBOLL: Både herr och dam tvingas till nedläggning

Luften har gått ur IFK Karlsborgs seniorhandboll fullständigt.
På grund av spelarbrist finns varken dam- eller herrlaget kvar.
– Jag är rädd för att nu dröjer det ett tag innan vi har seniorlag igen, säger Karlsborgs ordförande Hans Andersson.

Damerna – som haft ett lag tillsammans med HK Guldkroken – vann tvåan och tog under festliga former steget upp i division 1 förra säsongen, men klubben valde att tacka nej till platsen. Nu har man inte ens något lag kvar överhuvudtaget. Flera spelare har lämnat föreningen och man får helt enkelt inte ihop till ett lag.

– Damerna blev en jätteflopp. Först vinner vi serien och sedan efter 14 dagar så finns ingenting kvar. Det känns jättetråkigt, fortsätter Andersson.

– Det var tjejerna själva som bestämde, men det fanns inte mer än fem-sex stycken kvar som ville satsa fullt ut och det håller inte. Då blir det meningslöst.

Samma öde har herrarna i division 3 gått till mötes. Man har försökt få ihop det, men med bara åtta spelare som var beredda att köra fullt ut valde man till slut att kasta in handduken och dra sig ur trean. Ett slutgiltigt beslut togs för ett par veckor sedan.

– Det är många års spelarbrist som har mynnat ut i det här. Jag trodde att vi skulle kunna köra den här säsongen i alla fall, men det var för mycket frågetecken för att driva runt det. All heder dock åt de killar som hängt i och försökt få det att gå runt, konstaterar Jimmy Kristoffersson som tränat laget och varit drivande i herrverksamheten de senaste säsongerna.

– Det är han som har hållit ihop det, säger Hans Andersson berömmande.

Nu blir det ingen verksamhet kommande säsong och hur det blir på sikt är svårt att sia om.

– Jag vet inte. Vi har tänkt att vi ska hålla lite kontakt och det finns ju lite Karlsborgskillar i andra föreningar. Det kan hända att det kommer i gång något om några år, men det ser ju inte jätteljust ut nu, fortsätter Kristoffersson.

Varit med på resan

Efter att verksamheten var vilande under ett tag drogs den i gång igen på slutet av 1960-talet och början på 1970-talet. Sedan dess har det åtminstone alltid funnits seniorlag på herrsidan. Damlaget har varit lite till och från, men nu finns inget av dem kvar.

– Inget roligt och jag har ju varit med på hela resan, menar Hans Andersson

Jimmy Kristoffersson:

– Det är svårt att greppa att det har blivit så här. Så länge jag har vetat så har det alltid funnits seniorlag.

På ungdomssidan så är det också tunt ut och IFK Karlsborg har tre lag – ett pojklag och två flicklag – i seriespel. Pojklaget innehåller spelare födda 2003/2004 medan det äldsta flicklaget består av spelare födda 1998-2000. Det lär således dröja några år innan de är aktuella för seniorspel.

– Vi får kämpa på med det vi har och försöka hålla handbollen i Karlsborg vid liv, avslutar Hans Andersson.

Damerna – som haft ett lag tillsammans med HK Guldkroken – vann tvåan och tog under festliga former steget upp i division 1 förra säsongen, men klubben valde att tacka nej till platsen. Nu har man inte ens något lag kvar överhuvudtaget. Flera spelare har lämnat föreningen och man får helt enkelt inte ihop till ett lag.

– Damerna blev en jätteflopp. Först vinner vi serien och sedan efter 14 dagar så finns ingenting kvar. Det känns jättetråkigt, fortsätter Andersson.

– Det var tjejerna själva som bestämde, men det fanns inte mer än fem-sex stycken kvar som ville satsa fullt ut och det håller inte. Då blir det meningslöst.

Samma öde har herrarna i division 3 gått till mötes. Man har försökt få ihop det, men med bara åtta spelare som var beredda att köra fullt ut valde man till slut att kasta in handduken och dra sig ur trean. Ett slutgiltigt beslut togs för ett par veckor sedan.

– Det är många års spelarbrist som har mynnat ut i det här. Jag trodde att vi skulle kunna köra den här säsongen i alla fall, men det var för mycket frågetecken för att driva runt det. All heder dock åt de killar som hängt i och försökt få det att gå runt, konstaterar Jimmy Kristoffersson som tränat laget och varit drivande i herrverksamheten de senaste säsongerna.

– Det är han som har hållit ihop det, säger Hans Andersson berömmande.

Nu blir det ingen verksamhet kommande säsong och hur det blir på sikt är svårt att sia om.

– Jag vet inte. Vi har tänkt att vi ska hålla lite kontakt och det finns ju lite Karlsborgskillar i andra föreningar. Det kan hända att det kommer i gång något om några år, men det ser ju inte jätteljust ut nu, fortsätter Kristoffersson.

Varit med på resan

Efter att verksamheten var vilande under ett tag drogs den i gång igen på slutet av 1960-talet och början på 1970-talet. Sedan dess har det åtminstone alltid funnits seniorlag på herrsidan. Damlaget har varit lite till och från, men nu finns inget av dem kvar.

– Inget roligt och jag har ju varit med på hela resan, menar Hans Andersson

Jimmy Kristoffersson:

– Det är svårt att greppa att det har blivit så här. Så länge jag har vetat så har det alltid funnits seniorlag.

På ungdomssidan så är det också tunt ut och IFK Karlsborg har tre lag – ett pojklag och två flicklag – i seriespel. Pojklaget innehåller spelare födda 2003/2004 medan det äldsta flicklaget består av spelare födda 1998-2000. Det lär således dröja några år innan de är aktuella för seniorspel.

– Vi får kämpa på med det vi har och försöka hålla handbollen i Karlsborg vid liv, avslutar Hans Andersson.