11 sep 2014 21:06

23 jan 2015 15:50

Albin har chans på VM–guld

ENDURO:

Nu på lördag och söndag avslutas årets VM med deltävling sju i franska Briode. För svensk del befinner sig FMCK Skövdes Albin Elowson i fokus eftersom han har chans att bärga guldmedaljen i FIM Youth World Cup.

Det handlar alltså om ungdoms–VM som arrangeras samtidigt med senior– och junior–VM plus dam–VM. Samtliga deltagare kör banor med samma svårighetsgrad. I fjol lyckades 19–årige Albin Elowson från Värsås lägga beslag på silvermedaljen. I år har han siktet inställt på att avancera ett hack, lika med VM–titeln.

Men för att nå dit vid den avgörande tvådagarstävlingen i Briode, sydväst om Lyon, fordras inte bara att Albins egen åkning stämmer perfekt. Han måste även ha tur med tabelledande italienaren Davide Sorecas resultat.

Nettopäng gäller

Enligt de förutsättningar som gäller i den aktuella klassen räknas de fyra sämsta resultaten bort för respektive förare. Det betyder i nuläget att Soreca har sju poäng mer, netto. Dessutom har italienaren en seger mer än Albin. Vilket också ger Soreca trumf på hand.

Under alla omständigheter satsar naturligtvis Albin på att vinna båda dagarna. Men det är alltså inte säkert att ens det räcker.

I samma klass finns dessutom möjlighet att Tibro MK:s Jesper Börjesson lyckas avancera till bronsplats. Men även för 19–åringen från Fagersanna fattas sju poäng och på samma nivå befinner sig ytterligare tre konkurrenter om bronsmedaljen. Det säger en del om svårighetsgraden inför veckoslutets avgörande i Frankrike.

TMK representeras också i junior–VM av Oliver Nelson som jagar en slutlig topp tio–placering.

Det handlar alltså om ungdoms–VM som arrangeras samtidigt med senior– och junior–VM plus dam–VM. Samtliga deltagare kör banor med samma svårighetsgrad. I fjol lyckades 19–årige Albin Elowson från Värsås lägga beslag på silvermedaljen. I år har han siktet inställt på att avancera ett hack, lika med VM–titeln.

Men för att nå dit vid den avgörande tvådagarstävlingen i Briode, sydväst om Lyon, fordras inte bara att Albins egen åkning stämmer perfekt. Han måste även ha tur med tabelledande italienaren Davide Sorecas resultat.

Nettopäng gäller

Enligt de förutsättningar som gäller i den aktuella klassen räknas de fyra sämsta resultaten bort för respektive förare. Det betyder i nuläget att Soreca har sju poäng mer, netto. Dessutom har italienaren en seger mer än Albin. Vilket också ger Soreca trumf på hand.

Under alla omständigheter satsar naturligtvis Albin på att vinna båda dagarna. Men det är alltså inte säkert att ens det räcker.

I samma klass finns dessutom möjlighet att Tibro MK:s Jesper Börjesson lyckas avancera till bronsplats. Men även för 19–åringen från Fagersanna fattas sju poäng och på samma nivå befinner sig ytterligare tre konkurrenter om bronsmedaljen. Det säger en del om svårighetsgraden inför veckoslutets avgörande i Frankrike.

TMK representeras också i junior–VM av Oliver Nelson som jagar en slutlig topp tio–placering.

  • Anders Hallberg