17 sep 2014 08:00

23 jan 2015 15:50

Jan Larsson: Hög tid att utmana Sävehof på allvar

Sävehofs dominans i damelitserien är förkrossande. Klubben har vunnit åtta guld de senaste nio åren. Skövde HF 2008 är senast något annat lag klarat av att knipa den ädlaste medaljen.

Den stora utmaningen för övriga klubbar måste vara att försök bryta den totala dominansen. Att på allvar ta upp kampen. Nu är känslan att det mest handlar om vilket lag som skall ta sig till final och få möta Sävehof.

Naturligtvis behöver inte Partillelaget be om ursäkt för att de helt enkelt bättre än alla andra lag. Förra säsongens framgångar i Champions League visar också att de har tagit plats bland topplagen i Europa. Otroligt starkt gjort.

Nu är det dags att dra i gång säsongen 2014-15. Sävehof har tappat fyra landslagsspelare, det borde öppna för att det blir jämnare i toppen. Så har vi sagt förut, men det har ändå alltid slutat med att de sopat hem alltihop.

Nu kan man ändå skönja en liten spricka i Sävehofs vinnarfasad. Tränaren Henrik Signell pratade på upptaktsträffen till och med om att laget kanske kommer att förlora någon match i elitserien. Det har ju inte skett på flera år och Sävehof har 71 vinster i rad mot svenskt motstånd.

Vilka skall kunna utmana? De senaste åren har det främst varit Lugi, H 65 Höör och i fjol Skuru som varit närmast.

Kanske är det dags för Skövde HF att kliva upp några pinnhåll och vara med i kampen? Sävehof har tappat, Lugi, Skuru och H 65 har också blivit av med bärande spelare och nya skall spelas in. Sådant är sällan gjort i en handvändning.

När det gäller Skövde HF ser det inte ut så. Magnus Frisk har i stort sett truppen intakt. Sedan har landslagsmålvakten Cecilia Grubbström kommit från spel i Frankrike. Malin Larsson har återvänt från Norge och sedan finns Therese Islas Helgesson i bakfickan som är inställd på comeback efter skador och barnfödande. Till detta en trupp är de flesta spelarna nu har härdats i elitserien några säsonger.

Jag tror absolut det finns kapacitet i SHF:s trupp att flytta fram sina positioner. Att SHF lyckats knyta en etablerad målvakt till sig är värt hur mycket som helst. Skövdes handboll bygger i grunden på snabba omställningar. Chanserna till det ökar naturligtvis med fler målvaktsräddningar. Skövde HF har varit bortskämda med landslagsmålvakter tidigare, Madeleine Grundström, Gabriella Kain och Lisa Karlsson.

De kan bli en riktigt rolig damhandbollssäsong i Skövde. Lika kul blir det inte i Tyresö. Nykomlingen vars tränare hoppade av före seriestarten och allt verkar bräckligt. Tyvärr ser det ut jumboplatsen är vikt för laget och damelit har ännu en gång ett stryklag i serien. Ett svaghetstecken och inte bra för sporten.

Sävehofs dominans i damelitserien är förkrossande. Klubben har vunnit åtta guld de senaste nio åren. Skövde HF 2008 är senast något annat lag klarat av att knipa den ädlaste medaljen.

Den stora utmaningen för övriga klubbar måste vara att försök bryta den totala dominansen. Att på allvar ta upp kampen. Nu är känslan att det mest handlar om vilket lag som skall ta sig till final och få möta Sävehof.

Naturligtvis behöver inte Partillelaget be om ursäkt för att de helt enkelt bättre än alla andra lag. Förra säsongens framgångar i Champions League visar också att de har tagit plats bland topplagen i Europa. Otroligt starkt gjort.

Nu är det dags att dra i gång säsongen 2014-15. Sävehof har tappat fyra landslagsspelare, det borde öppna för att det blir jämnare i toppen. Så har vi sagt förut, men det har ändå alltid slutat med att de sopat hem alltihop.

Nu kan man ändå skönja en liten spricka i Sävehofs vinnarfasad. Tränaren Henrik Signell pratade på upptaktsträffen till och med om att laget kanske kommer att förlora någon match i elitserien. Det har ju inte skett på flera år och Sävehof har 71 vinster i rad mot svenskt motstånd.

Vilka skall kunna utmana? De senaste åren har det främst varit Lugi, H 65 Höör och i fjol Skuru som varit närmast.

Kanske är det dags för Skövde HF att kliva upp några pinnhåll och vara med i kampen? Sävehof har tappat, Lugi, Skuru och H 65 har också blivit av med bärande spelare och nya skall spelas in. Sådant är sällan gjort i en handvändning.

När det gäller Skövde HF ser det inte ut så. Magnus Frisk har i stort sett truppen intakt. Sedan har landslagsmålvakten Cecilia Grubbström kommit från spel i Frankrike. Malin Larsson har återvänt från Norge och sedan finns Therese Islas Helgesson i bakfickan som är inställd på comeback efter skador och barnfödande. Till detta en trupp är de flesta spelarna nu har härdats i elitserien några säsonger.

Jag tror absolut det finns kapacitet i SHF:s trupp att flytta fram sina positioner. Att SHF lyckats knyta en etablerad målvakt till sig är värt hur mycket som helst. Skövdes handboll bygger i grunden på snabba omställningar. Chanserna till det ökar naturligtvis med fler målvaktsräddningar. Skövde HF har varit bortskämda med landslagsmålvakter tidigare, Madeleine Grundström, Gabriella Kain och Lisa Karlsson.

De kan bli en riktigt rolig damhandbollssäsong i Skövde. Lika kul blir det inte i Tyresö. Nykomlingen vars tränare hoppade av före seriestarten och allt verkar bräckligt. Tyvärr ser det ut jumboplatsen är vikt för laget och damelit har ännu en gång ett stryklag i serien. Ett svaghetstecken och inte bra för sporten.