29 sep 2014 18:50

23 jan 2015 15:51

Jan Larsson: "Med het vilja kan man komma långt"

Sportkrönika

Den gångna helgen var inte speciellt rolig för våra lag. Visst, Skövde IK spräckte nollan i segerkolumnen i tredje matchen, men att Forshaga skulle besegras i Billingehov kändes väl inte som någon skräll direkt.

Nej, jag tänker mer på en del tunga förluster. Skövde HF föll igenom rejält i andra halvlek mot H 65 Höör. Ledning i paus med 11–10 blev till förlust med 20–28.

Skövde HF är tippat att tillhöra toppen, men de lär inte hamna där utan hårt arbete. Mot Höör kändes det som om matchen rann i väg alldeles för lätt. Att SHF mönstrar två A-landslagsspelare i uppställningen är ingen garanti för att de skall vinna enskilda matcher i elitserien. Nej, nu gäller det att plocka fram viljan och lagmoralen och göra en betydligt bättre match på onsdag där Sävehof tar emot i Partillebohallen. Här behöver SHF i alla fall inte känna något favorittryck.

Just viljan, glädjen och lagmoralen är det som imponerat mest på mig när det gäller IFK Skövde Handboll hittills. Två viktiga segrar som avgjorts i slutskedet betyder mycket för laget. Visst, IFK Skövde har på pappret haft starkare upplagor, men kampmässigt visar killarna att de kommer att sälja sig dyrt i matcherna. Det är mycket värt.

Skall IFK Skövde hänga med och slåss om en slutspelsplats gäller det att laget i första hand vinner rätt matcher. Segrar mot Hammarby och Redbergslid tillhör definitivt den kategorin. Precis som det vore att besegra nykomlingen i Ricoh från Stockholm i Arena Skövde.

En intressant match av många skäl. Inte minst kul kommer det att åter få se Mattias Gustafsson i aktion igen. Mattias har efter spel i Danmark och Tyskland slutit cirkeln hemma i Stockholmsområdet och spelar för Ricoh. Han hade ju några riktigt framgångsrika år i Skövde med serieseger, SM-final och finalvinst i Europacupen mot Dunkerque som finaste minnen. Jag hoppas att Mattias får ett varmt välkomnade av Skövdepubliken före matchen. Det är han värd.

På tal om förluster så innebar Qvidings seger mot Skövde AIK på tilläggstid att bara ett mindre mirakel kan rädda laget kvar i ettan. För många oavgjorda och förmåga knappa förluster blir sannolikt lagets fall. Fem matcher återstår och det gäller att plocka in så där åtta-nio poäng till lagen på rätt sida strecket, men så länge det finns liv...

För femtioelfte gången den här säsongen konstaterar vi att Skövde AIK måste vinna nästa match, den spelas i Trelleborg på söndag.

På tal om viktiga segar. IFK Skövde Fotboll klappade igenom när laget skulle slå in matchbollen och ta klivet upp i division 2. Nu blir det en nervpirrande avslutning mot ett kontraktskämpande Alingsås IF på bortaplan i sista omgången. Nu möts tvåan IFK Falköping och trean Assyriska vilket betyder att IFK Skövde har minst kvalplatsen säkrad, men det skulle ändå kännas mycket snöpligt om seriesegern försvann i sista omgången.

Nej, jag tänker mer på en del tunga förluster. Skövde HF föll igenom rejält i andra halvlek mot H 65 Höör. Ledning i paus med 11–10 blev till förlust med 20–28.

Skövde HF är tippat att tillhöra toppen, men de lär inte hamna där utan hårt arbete. Mot Höör kändes det som om matchen rann i väg alldeles för lätt. Att SHF mönstrar två A-landslagsspelare i uppställningen är ingen garanti för att de skall vinna enskilda matcher i elitserien. Nej, nu gäller det att plocka fram viljan och lagmoralen och göra en betydligt bättre match på onsdag där Sävehof tar emot i Partillebohallen. Här behöver SHF i alla fall inte känna något favorittryck.

Just viljan, glädjen och lagmoralen är det som imponerat mest på mig när det gäller IFK Skövde Handboll hittills. Två viktiga segrar som avgjorts i slutskedet betyder mycket för laget. Visst, IFK Skövde har på pappret haft starkare upplagor, men kampmässigt visar killarna att de kommer att sälja sig dyrt i matcherna. Det är mycket värt.

Skall IFK Skövde hänga med och slåss om en slutspelsplats gäller det att laget i första hand vinner rätt matcher. Segrar mot Hammarby och Redbergslid tillhör definitivt den kategorin. Precis som det vore att besegra nykomlingen i Ricoh från Stockholm i Arena Skövde.

En intressant match av många skäl. Inte minst kul kommer det att åter få se Mattias Gustafsson i aktion igen. Mattias har efter spel i Danmark och Tyskland slutit cirkeln hemma i Stockholmsområdet och spelar för Ricoh. Han hade ju några riktigt framgångsrika år i Skövde med serieseger, SM-final och finalvinst i Europacupen mot Dunkerque som finaste minnen. Jag hoppas att Mattias får ett varmt välkomnade av Skövdepubliken före matchen. Det är han värd.

På tal om förluster så innebar Qvidings seger mot Skövde AIK på tilläggstid att bara ett mindre mirakel kan rädda laget kvar i ettan. För många oavgjorda och förmåga knappa förluster blir sannolikt lagets fall. Fem matcher återstår och det gäller att plocka in så där åtta-nio poäng till lagen på rätt sida strecket, men så länge det finns liv...

För femtioelfte gången den här säsongen konstaterar vi att Skövde AIK måste vinna nästa match, den spelas i Trelleborg på söndag.

På tal om viktiga segar. IFK Skövde Fotboll klappade igenom när laget skulle slå in matchbollen och ta klivet upp i division 2. Nu blir det en nervpirrande avslutning mot ett kontraktskämpande Alingsås IF på bortaplan i sista omgången. Nu möts tvåan IFK Falköping och trean Assyriska vilket betyder att IFK Skövde har minst kvalplatsen säkrad, men det skulle ändå kännas mycket snöpligt om seriesegern försvann i sista omgången.

  • Jan Larsson