24 okt 2014 13:10

23 jan 2015 15:52

Många lokala förare i GGN

ENDURO: Gotland Grand National

Under lördagen avgörs den 31:a upplagan av Gotland Grand National på Tofta skjutfält några kilometer från Visby. Som vanligt finns ett stort antal lokala förare i startlistorna.

Totalt har arrangörerna av GGN räknat in 2 346 anmälda förare, siffror som betyder att varvloppet är ett av världens största inom mc–sporten.

Lokalt sett kommer ett 60-tal förare från Tibro MK, FMCK Skövde, Falköpings MK och Hjo MK till start. I det gänget finns bland andra TMK:s Anders Eriksson som vunnit det mesta inom endurosporten – utom just GGN.

Nu gör han alltså ett nytt försök, med start i elitgruppens så kallade nolled. Det vill säga längst fram i den seedade gruppen (i stil med Vasaloppet).

Favorittippad fransman

Anders är dock inte mest favorittippad. Det är i stället fransmannen Pierre Alexandre Renet som vunnit de tre närmast föregående åren. Men mycket kan förstås hända på det 22 kilometer långa svårbemästrade banvarvet som beräknas bli avverkat sju gånger under tävlingens tre timmar.

Totalt ingår mer än tio klasser. Varav kategorin Veteraner är ny för i år och ligger en dag tidigare i programmet. Samma dag och på samma mindre krävande bansträckning är även två ungdomsklasser, 85cc U0 och 125cc U1 inplanerade. Också i det sammanhanget finns det lokal representation.

Totalt har arrangörerna av GGN räknat in 2 346 anmälda förare, siffror som betyder att varvloppet är ett av världens största inom mc–sporten.

Lokalt sett kommer ett 60-tal förare från Tibro MK, FMCK Skövde, Falköpings MK och Hjo MK till start. I det gänget finns bland andra TMK:s Anders Eriksson som vunnit det mesta inom endurosporten – utom just GGN.

Nu gör han alltså ett nytt försök, med start i elitgruppens så kallade nolled. Det vill säga längst fram i den seedade gruppen (i stil med Vasaloppet).

Favorittippad fransman

Anders är dock inte mest favorittippad. Det är i stället fransmannen Pierre Alexandre Renet som vunnit de tre närmast föregående åren. Men mycket kan förstås hända på det 22 kilometer långa svårbemästrade banvarvet som beräknas bli avverkat sju gånger under tävlingens tre timmar.

Totalt ingår mer än tio klasser. Varav kategorin Veteraner är ny för i år och ligger en dag tidigare i programmet. Samma dag och på samma mindre krävande bansträckning är även två ungdomsklasser, 85cc U0 och 125cc U1 inplanerade. Också i det sammanhanget finns det lokal representation.

  • Anders Hallberg