26 okt 2014 20:58

23 jan 2015 15:53

Rikard nära sensation på Gotland

ENDURO: Gotland Grand National

Tibro MK:s Rikard Hansson var ytterst nära att knipa en sensationell andraplacering i den 31:a upplagan av Gotland Grand National. Men på sjätte och sista varvet tvingades han utgå på grund av en vurpa.

– Hojen landade på en sten som slog håll på motorblocket och oljan rann ut, konstaterade Rikard besviket.

– Nu får jag trösta mig med att jag kan vara med där framme och målsättningen är definitivt att komma igen i GGN nästa år, fortsatte den 23–årige sistaårsjunioren från Skövde som kör motocross för Alfta Edsbyn, medan Tibro MK är klubbadress i enduro.

Rikard gjorde debut i GGN i fjol och kom då fyra i juniorklassen och 14:e i elit.

– Jämfört med då var det ju ett riktigt lyft i lördags, ända fram till kraschen. Jag var inne i depån och tankade för andra och sista gången fick jag veta att jag låg trea. När jag var ute på sjätte och sista varvet (x22 kilometer) låg jag plötsligt tvåa sedan norrmannen Even Heibye brutit på grund av trasigt bakhjul. Därefter dröjde det inte länge förrän loppet var kört även för mig, sammanfattade Rikard Hansson.

Anders Eriksson femma

GGN:s huvudklass vanns för fjärde året i rad av fransmannen Pierre Alexandre Renet, sex varv, 2.43,05 timmar. För Tibro MK:s övriga elitförare blev det en femteplats signerad av Anders Eriksson och på tolfte Calle Sjöö, 2.50,54 respektive 2.56,28.

På juniorsidan lyckades lokalt sett Erik Ljungberg, Falköpings MK, bäst med en fjärdeplats och 14:e totalt (samma som Rikard H i fjol). Näst bästa lokala junior blev Hjo MK:s Pontus Ståhl på femte. Även TMK:s GGN–debuterande Anton Sandstedt imponerade på nionde plats, trots att han drogs med en skadad tumme och startade i femte ledet (starten i stil med Vasaloppet).

Sammanlagt, räknat drygt tio olika klasser, kom cirka 2 200 förare till start och den stora massan utgjordes som vanligt av motionärer, indelade i fyra ålderskategorier. 16–29, 30–39, 40–49 och 50–65.

Stefan sålde sig dyrt

Bland de mest mogna förarna visade mc–försäljaren Stefan Andersson från Tibro att han lever som han lär genom att ta en prestigefylld seger. Facit visar sex varv, 132 kilometer, på tiden 3.28,09.

Bland topp tio placerade sig också Rickard Ahlin, Falköpings MK, som blev tia i den största motionsklassen 40–49 år där 601 förare kom till start.

Bland nyheterna till årets GGN hör att antalet varv maximerats till sex. Anledningen är att undvika skymning och därmed dålig sikt.

Ungdomarnas Lilla GGN som kördes i fredags återkommer SLA-sporten till.

– Hojen landade på en sten som slog håll på motorblocket och oljan rann ut, konstaterade Rikard besviket.

– Nu får jag trösta mig med att jag kan vara med där framme och målsättningen är definitivt att komma igen i GGN nästa år, fortsatte den 23–årige sistaårsjunioren från Skövde som kör motocross för Alfta Edsbyn, medan Tibro MK är klubbadress i enduro.

Rikard gjorde debut i GGN i fjol och kom då fyra i juniorklassen och 14:e i elit.

– Jämfört med då var det ju ett riktigt lyft i lördags, ända fram till kraschen. Jag var inne i depån och tankade för andra och sista gången fick jag veta att jag låg trea. När jag var ute på sjätte och sista varvet (x22 kilometer) låg jag plötsligt tvåa sedan norrmannen Even Heibye brutit på grund av trasigt bakhjul. Därefter dröjde det inte länge förrän loppet var kört även för mig, sammanfattade Rikard Hansson.

Anders Eriksson femma

GGN:s huvudklass vanns för fjärde året i rad av fransmannen Pierre Alexandre Renet, sex varv, 2.43,05 timmar. För Tibro MK:s övriga elitförare blev det en femteplats signerad av Anders Eriksson och på tolfte Calle Sjöö, 2.50,54 respektive 2.56,28.

På juniorsidan lyckades lokalt sett Erik Ljungberg, Falköpings MK, bäst med en fjärdeplats och 14:e totalt (samma som Rikard H i fjol). Näst bästa lokala junior blev Hjo MK:s Pontus Ståhl på femte. Även TMK:s GGN–debuterande Anton Sandstedt imponerade på nionde plats, trots att han drogs med en skadad tumme och startade i femte ledet (starten i stil med Vasaloppet).

Sammanlagt, räknat drygt tio olika klasser, kom cirka 2 200 förare till start och den stora massan utgjordes som vanligt av motionärer, indelade i fyra ålderskategorier. 16–29, 30–39, 40–49 och 50–65.

Stefan sålde sig dyrt

Bland de mest mogna förarna visade mc–försäljaren Stefan Andersson från Tibro att han lever som han lär genom att ta en prestigefylld seger. Facit visar sex varv, 132 kilometer, på tiden 3.28,09.

Bland topp tio placerade sig också Rickard Ahlin, Falköpings MK, som blev tia i den största motionsklassen 40–49 år där 601 förare kom till start.

Bland nyheterna till årets GGN hör att antalet varv maximerats till sex. Anledningen är att undvika skymning och därmed dålig sikt.

Ungdomarnas Lilla GGN som kördes i fredags återkommer SLA-sporten till.

  • Anders Hallberg