11 nov 2014 20:34

23 jan 2015 15:53

Tufft för våra elitlag i handboll

KRÖNIKA: Våra elitlag i handboll har det tufft just nu. Varken IFK Skövde eller Skövde HF är i någon direkt toppform.

Våra elitlag i handboll har det tufft just nu. Varken IFK Skövde eller Skövde HF är i någon direkt toppform. Att Skövde HF bara skulle ha sex poäng efter sju spelade matcher är sämre än väntat. Här är det tydligt att laget ännu inte räcker till mot de betrodda topplagen, förlusterna har ju kommit mot Sävehof, Skuru, H 65/Höör och Lugi.

Eftersom SHF nämns som ett topplag är det ändå en klenare poängutdelning än väntat. Laget har helt enkelt inte fått ut sin kapacitet och många gånger tror jag att det ligger mer på det mentala planet än på det rent handbollsmässiga. Spelare som skall kunna leda laget har inte gjort det i tillräckligt stor omfattning.

Nu återstår det två matcher innan EM-uppehållet, BK Heid borta på lördag och Team Eslöv hemma helgen efter. Sedan blir det uppehåll till annandag jul. Det behöver väl knappast tilläggas att SHF behöver vinna dessa matcher.

Under onsdagen presenteras EM-truppen. Anna-Maria Johansson tillför alltid i landslaget när hon får chansen lär komma med. Mer osäkert med målvakten Cecilia Grubbström. Sävehofsduon Filippa Idéhn och Johanna Bundsen har gjort det bra i Champions League, även om jag tycker att Grubbström skall komma med i kraft av sin mästerskapsrutin. Nog så viktigt.

Sedan har vi det här med Angelica Wallén. Att hon vecka efter vecka tillhör danska ligans bästa spelare verkar inte spela någon roll när svenska landslagstrupper tas ut. Det känns som Angelica kommit i kläm och att det inte finns någon tydlig roll för henne i blågult.

På herrsidan har IFK Skövde tappat fart efter en viljeladdad upptakt där de hade förmågan att vinna rätt matcher. Därför var det ett bakslag i fredags, 30–35 mot Drott i Arena Skövde kändes inte bra. Så bra är inte Halmstadslaget att de skall kunna åka till Skövde och vinna med fem bollar.

Precis som hos Skövde HF är det förväntade nyckelspelare som haft svårt att övertyga och det är alldeles för mycket upp och ner. Laget har nu tre raka förluster och står inför två på pappret tuffa bortamatcher, Lugi och Ystads IF. Rejäla utmaningar för att försöka bryta trenden.

När det gäller ishockeyn i division 1 så ligger vägen till allettan vidöppen för Skövde IK. Tio raka vinster är alltid starkt oavsett klass på motstånd. Västervik. Vimmerby och Skövde IK verkar stå lite över de andra lagen.

Visst, det är bara 14 av 22 matcher spelade, men med tanke på klassen på många lag har jag väldigt svårt att se hur SIK kan missa en plats bland de fyra bästa. Avståndet nu är sju poäng.

Kampen kommer att stå om den fjärde platsen, mellan i första hand Tranås och Kumla, sedan kanske Mariestad kan blanda sig i den striden. För tänk om det inte blir några derbyn mellan Skövde och Mariestad efter jul. I dag ser det inte så ut.

Våra elitlag i handboll har det tufft just nu. Varken IFK Skövde eller Skövde HF är i någon direkt toppform. Att Skövde HF bara skulle ha sex poäng efter sju spelade matcher är sämre än väntat. Här är det tydligt att laget ännu inte räcker till mot de betrodda topplagen, förlusterna har ju kommit mot Sävehof, Skuru, H 65/Höör och Lugi.

Eftersom SHF nämns som ett topplag är det ändå en klenare poängutdelning än väntat. Laget har helt enkelt inte fått ut sin kapacitet och många gånger tror jag att det ligger mer på det mentala planet än på det rent handbollsmässiga. Spelare som skall kunna leda laget har inte gjort det i tillräckligt stor omfattning.

Nu återstår det två matcher innan EM-uppehållet, BK Heid borta på lördag och Team Eslöv hemma helgen efter. Sedan blir det uppehåll till annandag jul. Det behöver väl knappast tilläggas att SHF behöver vinna dessa matcher.

Under onsdagen presenteras EM-truppen. Anna-Maria Johansson tillför alltid i landslaget när hon får chansen lär komma med. Mer osäkert med målvakten Cecilia Grubbström. Sävehofsduon Filippa Idéhn och Johanna Bundsen har gjort det bra i Champions League, även om jag tycker att Grubbström skall komma med i kraft av sin mästerskapsrutin. Nog så viktigt.

Sedan har vi det här med Angelica Wallén. Att hon vecka efter vecka tillhör danska ligans bästa spelare verkar inte spela någon roll när svenska landslagstrupper tas ut. Det känns som Angelica kommit i kläm och att det inte finns någon tydlig roll för henne i blågult.

På herrsidan har IFK Skövde tappat fart efter en viljeladdad upptakt där de hade förmågan att vinna rätt matcher. Därför var det ett bakslag i fredags, 30–35 mot Drott i Arena Skövde kändes inte bra. Så bra är inte Halmstadslaget att de skall kunna åka till Skövde och vinna med fem bollar.

Precis som hos Skövde HF är det förväntade nyckelspelare som haft svårt att övertyga och det är alldeles för mycket upp och ner. Laget har nu tre raka förluster och står inför två på pappret tuffa bortamatcher, Lugi och Ystads IF. Rejäla utmaningar för att försöka bryta trenden.

När det gäller ishockeyn i division 1 så ligger vägen till allettan vidöppen för Skövde IK. Tio raka vinster är alltid starkt oavsett klass på motstånd. Västervik. Vimmerby och Skövde IK verkar stå lite över de andra lagen.

Visst, det är bara 14 av 22 matcher spelade, men med tanke på klassen på många lag har jag väldigt svårt att se hur SIK kan missa en plats bland de fyra bästa. Avståndet nu är sju poäng.

Kampen kommer att stå om den fjärde platsen, mellan i första hand Tranås och Kumla, sedan kanske Mariestad kan blanda sig i den striden. För tänk om det inte blir några derbyn mellan Skövde och Mariestad efter jul. I dag ser det inte så ut.