23 nov 2014 17:06

23 jan 2015 15:54

Anton sexa i Novemberkåsan

ENDURO: 99:e upplagan av den tuffa tävlingen kördes i Vimmerby

Anton Nordh blev Tibro MK:s bäste förare genom sin totala sjätteplats under helgens Novemberkåsa. Jesper Börjesson låg längre trea i juniorklassen, men avslutade tävlingen på fjärde plats.

Det var 99 år sedan som den första Novemberkåsan kördes i Sverige. Årets tuffaste endurotävling som den numera kallas, kördes under helgen i skogarna kring Vimmerby. Av de totalt 180 startande, tog sig 93 förare i mål efter 32 mil och 15 specialsträckor.

Segern kördes hem av Joakim Ljunggren, efter att hans största utmanare, fransmannen Pela Renet, bröt halvvägs genom nattetappen. Tibro MK:s främsta förare var Anton Nordh som gick i mål med en total körtid på sju timmar och knappt tre minuter.

Anton inledde med att köra in på tionde plats efter den första specialsträckan. Först på nionde specialsträckan avancerade han och satte tredje snabbaste tiden vilken gjorde att han då klättrade till femma i totalen. Han avslutade de två sista sträckorna med två niondeplatser, och körde därefter i mål som sexa i både totalen och elitklassen.

Jesper Junior-fyra

Jesper Börjesson inledde årets Novemberkåsa med att köra in på femte bästa tid i juniorklassen, och 21:a tid totalt efter den första specialsträckan.

Redan efter sträckan därpå var han uppe på tredje platsen i sin klass. Inför nattetappen låg Jesper på tredje plats med tio återstående sträckor. Trots sin marginal på drygt en och en halvminut ner till Pontus Skoog på fjärdeplatsen, tappade Jesper över tio minuter under de tre sista sträckorna, och tvingades se sig passerad. Med en total körtid på drygt sju timmar och 23 minuter slutade Jesper på fjärde plats i j-klassen, och 13:e plats totalt.

Emil och Anders bröt

Emil Gustavsson låg länge på en femteplats i j-klassen, men tvingades bryta efter en miss på sträcka 10.

– Jag körde på en rot när jag hade för hög fart. Jag körde aldrig omkull, men min axel hoppade ur led, och jag tvingades då bryta, säger Emil.

Även Anders Eriksson tvingades bryta efter drygt två varv, då han fått problem med sitt knä.

Resterande förare från Tibro MK tog sig i mål.Sebastian Adielsson, 15:e totalt, 11 i Elit. Marcus Adielsson, 26:a totalt, 10 i Junior. Daniel Johansson, 31:a totalt, 19 i Elit. Erik Anderberg, 47:a totalt, 16 i Junior. Mikael Wiberg, 62:a totalt, 44 i Elit.

Skövdeförare i mål

Båda FMCK Skövdes Junior-förare tog sig i mål, genom Victor Arvesved som gick i mål som 12:a i klassen, och 28 totalt. Klubbkompisen Erik Wahlström körde i mål strax därefter på 14:e plats, och 38 totalt.

Carlsborgs MK:s Oscar Kjellman körde in som 76:a totalt, och 21:a i Junior.

Det var 99 år sedan som den första Novemberkåsan kördes i Sverige. Årets tuffaste endurotävling som den numera kallas, kördes under helgen i skogarna kring Vimmerby. Av de totalt 180 startande, tog sig 93 förare i mål efter 32 mil och 15 specialsträckor.

Segern kördes hem av Joakim Ljunggren, efter att hans största utmanare, fransmannen Pela Renet, bröt halvvägs genom nattetappen. Tibro MK:s främsta förare var Anton Nordh som gick i mål med en total körtid på sju timmar och knappt tre minuter.

Anton inledde med att köra in på tionde plats efter den första specialsträckan. Först på nionde specialsträckan avancerade han och satte tredje snabbaste tiden vilken gjorde att han då klättrade till femma i totalen. Han avslutade de två sista sträckorna med två niondeplatser, och körde därefter i mål som sexa i både totalen och elitklassen.

Jesper Junior-fyra

Jesper Börjesson inledde årets Novemberkåsa med att köra in på femte bästa tid i juniorklassen, och 21:a tid totalt efter den första specialsträckan.

Redan efter sträckan därpå var han uppe på tredje platsen i sin klass. Inför nattetappen låg Jesper på tredje plats med tio återstående sträckor. Trots sin marginal på drygt en och en halvminut ner till Pontus Skoog på fjärdeplatsen, tappade Jesper över tio minuter under de tre sista sträckorna, och tvingades se sig passerad. Med en total körtid på drygt sju timmar och 23 minuter slutade Jesper på fjärde plats i j-klassen, och 13:e plats totalt.

Emil och Anders bröt

Emil Gustavsson låg länge på en femteplats i j-klassen, men tvingades bryta efter en miss på sträcka 10.

– Jag körde på en rot när jag hade för hög fart. Jag körde aldrig omkull, men min axel hoppade ur led, och jag tvingades då bryta, säger Emil.

Även Anders Eriksson tvingades bryta efter drygt två varv, då han fått problem med sitt knä.

Resterande förare från Tibro MK tog sig i mål.Sebastian Adielsson, 15:e totalt, 11 i Elit. Marcus Adielsson, 26:a totalt, 10 i Junior. Daniel Johansson, 31:a totalt, 19 i Elit. Erik Anderberg, 47:a totalt, 16 i Junior. Mikael Wiberg, 62:a totalt, 44 i Elit.

Skövdeförare i mål

Båda FMCK Skövdes Junior-förare tog sig i mål, genom Victor Arvesved som gick i mål som 12:a i klassen, och 28 totalt. Klubbkompisen Erik Wahlström körde i mål strax därefter på 14:e plats, och 38 totalt.

Carlsborgs MK:s Oscar Kjellman körde in som 76:a totalt, och 21:a i Junior.

  • Erica Augustsson