01 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Kul när nya stjärnor tänds

JAN LARSSON

IFK Skövdes seger mot Hammarby i torsdags med 30–20 kom minst sagt lägligt. En framgång som laget behövde efter fem raka förluster.
Segern i sig och laginsatsen är väl värd att berömma och det är alltid roligt när nya stjärnor tänds. Jag tänker naturligtvis på Alfred Ehn.

Även om man skall ha klart för sig att han knappast kan ha samma flyt i alla matcher som i torsdags. Då lyckades han med allt, och lite till faktiskt. Insatsen lovade hur som helst mer.

Håll med om att det roligt när nya spelare kliver fram och får sina genombrott. Alfred Ehn, som fyllde 20 år i oktober, har funnits med i A-truppen ett tag och är inne på sin tredje säsong. Hittills har det mest blivit bänknötande. Förra säsongen gjorde han fem mål i elitserien. Nu åtta i samma match. Dessutom har han tidigare mest räknats som en niometersspelare, men när nu genombrottet kommer är det som vänstersexa, bra i läget och snabb i kontringen. Bara det känns lite överraskande, men väldigt glädjande.

Jag har följt elithandbollen ända sedan IFK Skövde tog steget upp i början av 90-talet och har sett många unga killar komma upp i A-laget för att sedan etablera sig på allvar. En del har gått riktigt långt som Johan Sjöstrand och Andreas Larsson, några har försvunnit till andra klubbar när de i brist på speltid valt att lämna, jag tänker främst på Fredrik ”Bedda” Larsson och Niklas Gudmundsson.

Efter vinsten mot Hammarby var det en av kvällstidningarna som på sin lokala löpsedel utropade: IFK Skövde talangfabriken.

Kul att den benämningen kommer till heders igen då IFK Skövde alltid varit duktigt på att få fram lokala killar till den högsta nivån. Här känns det dock som om IFK haft en svacka som det jobbas med.

Att producera egna spelare är än mer viktigt när de ekonomiska musklerna inte är så starka.

Jag, vet att Alfred Ehn har sina rötter i bandymetropolen Lidköping, men han och den ett år äldre syrran Julia tog chansen på handbollsgymnasiet i Skövde. Julia Ehn är etablerad som vänstersexa i Skövde HF och nu följer Alfred i spåren.

Nu är det bara att hoppas att fler yngre spelare tar chansen i IFK Skövdes elitserielag, sedan skall man ha klart för sig att IFK även behöver sitt rutinerade garde för att göra resultat.

Kul var det hur som helst att se Alfred Ehn och även Axel Magnusson (född 1995) och Adam Samuelssons (1993) framfusighet.

Att målvakten Joakim Svensson fick visa hemmapubliken vad han kan när det stämmer var glädjande. I Lugi gjorde han sådana här matcher lite då och då. I Skövde har han mest fått stå i skuggan av Robert Lechte.

Även om man skall ha klart för sig att han knappast kan ha samma flyt i alla matcher som i torsdags. Då lyckades han med allt, och lite till faktiskt. Insatsen lovade hur som helst mer.

Håll med om att det roligt när nya spelare kliver fram och får sina genombrott. Alfred Ehn, som fyllde 20 år i oktober, har funnits med i A-truppen ett tag och är inne på sin tredje säsong. Hittills har det mest blivit bänknötande. Förra säsongen gjorde han fem mål i elitserien. Nu åtta i samma match. Dessutom har han tidigare mest räknats som en niometersspelare, men när nu genombrottet kommer är det som vänstersexa, bra i läget och snabb i kontringen. Bara det känns lite överraskande, men väldigt glädjande.

Jag har följt elithandbollen ända sedan IFK Skövde tog steget upp i början av 90-talet och har sett många unga killar komma upp i A-laget för att sedan etablera sig på allvar. En del har gått riktigt långt som Johan Sjöstrand och Andreas Larsson, några har försvunnit till andra klubbar när de i brist på speltid valt att lämna, jag tänker främst på Fredrik ”Bedda” Larsson och Niklas Gudmundsson.

Efter vinsten mot Hammarby var det en av kvällstidningarna som på sin lokala löpsedel utropade: IFK Skövde talangfabriken.

Kul att den benämningen kommer till heders igen då IFK Skövde alltid varit duktigt på att få fram lokala killar till den högsta nivån. Här känns det dock som om IFK haft en svacka som det jobbas med.

Att producera egna spelare är än mer viktigt när de ekonomiska musklerna inte är så starka.

Jag, vet att Alfred Ehn har sina rötter i bandymetropolen Lidköping, men han och den ett år äldre syrran Julia tog chansen på handbollsgymnasiet i Skövde. Julia Ehn är etablerad som vänstersexa i Skövde HF och nu följer Alfred i spåren.

Nu är det bara att hoppas att fler yngre spelare tar chansen i IFK Skövdes elitserielag, sedan skall man ha klart för sig att IFK även behöver sitt rutinerade garde för att göra resultat.

Kul var det hur som helst att se Alfred Ehn och även Axel Magnusson (född 1995) och Adam Samuelssons (1993) framfusighet.

Att målvakten Joakim Svensson fick visa hemmapubliken vad han kan när det stämmer var glädjande. I Lugi gjorde han sådana här matcher lite då och då. I Skövde har han mest fått stå i skuggan av Robert Lechte.