02 dec 2014 14:46

23 jan 2015 15:54

Fotbollselever på studieresa till Italien

FOTBOLL: Händelserika dagar med flera spännande besök

Gymnasieelever i årskurs 3 i Skövde och som har fotboll på schemat inom ramen för NIU har varit på studiebesök i Italien.
Det var ett digert program för studenterna som hann med att uppleva mycket under en intensiv period.
– En lyckad resa som gav eleverna mycket, säger ledaren Gudmundur Magnusson.

Förra året gick studieresan till Spanien och Malaga. Den här gången gick den i stället Italien för eleverna som tar studenten till sommaren.

– Vi har som mål att eleverna ska få möjlighet att besöka en internationell elitförening under utbildningen. Vi har jobbat hårt för att lösa en resa och vi bestämde oss sent. Italien dök upp på kort varsel och det blev en bra vistelse, säger ledaren Gudmundur Magnusson som är fotbollsinstruktör på gymnasiet.

Tillsammans med kollegorna Slavko Mijic och Niklas Österberg reste han med de 16 eleverna på Gymnasium Skövdes nationella idrottsutbildning (NIU) i fotboll till Italien. Gruppen utgick från en ort vid Gardasjön och hann med mycket under de sex dagarna.

Besökte anläggning

Bortsett från tre egna träningar fick eleverna titta på högklassig fotboll.

De började med att se den avgörande VM-kvalmatchen för damer mellan Italien och Holland som vanns av Holland med 2–1 på Stadio Marcantonio Bentegodi i Verona.

– Vi tänkte se en U19-match men Hellas Verona spelade på en arena några mil utanför staden. Därför passade det bra när den här kvalmatchen dök upp.

På samma stadion såg de sedan även Serie A-mötet mellan ett annat av stadens lag, Chievo Verona, som mötte Lazio och spelade 0–0.

– Vi besökte även Chievos träningsanläggning Veronello två gånger. Vid det ena tillfället träffa spelare i deras lag och få en inblick i hur elitverksamheten fungerar. Det betyder mycket för eleverna och man hoppas ju alltid att någon av spelarna ska ta kliv i sin utveckling och kanske dyka upp i dessa sammanhang men det vet man aldrig, säger Magnusson.

– Kul att de i alla fall fick se hur det fungerar och hur andra större klubbar jobbar. Det är alltid givande, fortsätter han.

Härlig avslutning

Resan avslutades med att gruppen åkte till Milano för att se ny match i Italiens högsta liga mellan Milan och Udinese på mäktiga San Siro i Milano. Milan vann med 2–0. Det var en värdig avslutning på en späckad resa som inleddes förra onsdagen och slutfördes när de flög hem från Bergamo på måndagen.

– En bra vecka som innehöll mycket och eleverna fick även se kulturella sevärdheter på resan, utvecklar Magnusson.

Förra året gick studieresan till Spanien och Malaga. Den här gången gick den i stället Italien för eleverna som tar studenten till sommaren.

– Vi har som mål att eleverna ska få möjlighet att besöka en internationell elitförening under utbildningen. Vi har jobbat hårt för att lösa en resa och vi bestämde oss sent. Italien dök upp på kort varsel och det blev en bra vistelse, säger ledaren Gudmundur Magnusson som är fotbollsinstruktör på gymnasiet.

Tillsammans med kollegorna Slavko Mijic och Niklas Österberg reste han med de 16 eleverna på Gymnasium Skövdes nationella idrottsutbildning (NIU) i fotboll till Italien. Gruppen utgick från en ort vid Gardasjön och hann med mycket under de sex dagarna.

Besökte anläggning

Bortsett från tre egna träningar fick eleverna titta på högklassig fotboll.

De började med att se den avgörande VM-kvalmatchen för damer mellan Italien och Holland som vanns av Holland med 2–1 på Stadio Marcantonio Bentegodi i Verona.

– Vi tänkte se en U19-match men Hellas Verona spelade på en arena några mil utanför staden. Därför passade det bra när den här kvalmatchen dök upp.

På samma stadion såg de sedan även Serie A-mötet mellan ett annat av stadens lag, Chievo Verona, som mötte Lazio och spelade 0–0.

– Vi besökte även Chievos träningsanläggning Veronello två gånger. Vid det ena tillfället träffa spelare i deras lag och få en inblick i hur elitverksamheten fungerar. Det betyder mycket för eleverna och man hoppas ju alltid att någon av spelarna ska ta kliv i sin utveckling och kanske dyka upp i dessa sammanhang men det vet man aldrig, säger Magnusson.

– Kul att de i alla fall fick se hur det fungerar och hur andra större klubbar jobbar. Det är alltid givande, fortsätter han.

Härlig avslutning

Resan avslutades med att gruppen åkte till Milano för att se ny match i Italiens högsta liga mellan Milan och Udinese på mäktiga San Siro i Milano. Milan vann med 2–0. Det var en värdig avslutning på en späckad resa som inleddes förra onsdagen och slutfördes när de flög hem från Bergamo på måndagen.

– En bra vecka som innehöll mycket och eleverna fick även se kulturella sevärdheter på resan, utvecklar Magnusson.