14 dec 2014 17:35

23 jan 2015 15:55

Brödraseger än en gång

ENDURO: 53:e Säterkåsan avgjordes på luciadagen

Anders och Fredrik Georgsson från Tibro MK vann den 53:e upplagan av Säterkåsan som kördes i terrängen omkring Åkersäter utanför Stöpen i lördags. Segern var brödernas tredje i rad.

– Anders (39) som la av det aktiva tävlandet för fyra år sedan körde det inledande varvet och imponerade med en mycket gångbar tid. Det betydde att jag fick ett fint utgångsläge för mitt avslutande varv på den cirka 20 kilometer långa banan, kommenterade 36-årige Fredrik Georgsson som alltjämt är aktiv på SM-nivå.

Och det pundet Anders levererade förvaltade Fredrik väl. Eller vad sägs om luciakvällens absolut snabbaste varv?

– Det förvarnades om blöt och lerig terräng. Men det gav mindre problem än väntat, åtminstone för Anders och mig och vi kan inte vara annat än nöjda, summerade Fredrik.

Ex-mästare snabb

Tvåa kom 50-årige ex-endurovärldsmästaren Peter Hansson i par med 23-årige sonen Rikard som debuterade i Säterkåsan i lördags. PH slog de flesta med häpnad när han inledde med att sätta hela tävlingens totalt femte snabbaste varvtid.

– Mot bakgrund av att jag numera endast motionerar lite ihop med vår måttligt löpstarka hund, är jag riktigt nöjd. Däremot känns det tråkigt att Rikard inte fick ut allt vad han ville med sin åkning. Redan efter cirka fem minuter slocknade hans hjälmbelysning, vilket innebär att han fick svårt att välja det mest vägvinnande spåret. Men oavsett vilket hade både vi och alla andra svårt att störa bröderna Georgsson, som enligt mitt förmenande vann mycket rättvist.

Bästa hemmaförare

Lokalt sett blev den officiella arrangörsklubben Donkelos RC:s brödrapar Jon Fransson och Jim Fransson bästa hemmaförare på fjärde plats, båda söner till Lars-Erik Johansson som instiftade Säterkåsan på 1960-talet och därefter drev arrangemanget i obruten följd till och med 2010. I lördags fanns LEJ med i rollen som starter och prisutdelare. Sedan tre år tillbaka är det Skövdeofficeren Stefan Holm som för befälet.

Totalt deltog 28 team i tandemklassen. Det vill säga 56 förare och i avdelningen VIP startade endast tre team/6 förare.

– Anders (39) som la av det aktiva tävlandet för fyra år sedan körde det inledande varvet och imponerade med en mycket gångbar tid. Det betydde att jag fick ett fint utgångsläge för mitt avslutande varv på den cirka 20 kilometer långa banan, kommenterade 36-årige Fredrik Georgsson som alltjämt är aktiv på SM-nivå.

Och det pundet Anders levererade förvaltade Fredrik väl. Eller vad sägs om luciakvällens absolut snabbaste varv?

– Det förvarnades om blöt och lerig terräng. Men det gav mindre problem än väntat, åtminstone för Anders och mig och vi kan inte vara annat än nöjda, summerade Fredrik.

Ex-mästare snabb

Tvåa kom 50-årige ex-endurovärldsmästaren Peter Hansson i par med 23-årige sonen Rikard som debuterade i Säterkåsan i lördags. PH slog de flesta med häpnad när han inledde med att sätta hela tävlingens totalt femte snabbaste varvtid.

– Mot bakgrund av att jag numera endast motionerar lite ihop med vår måttligt löpstarka hund, är jag riktigt nöjd. Däremot känns det tråkigt att Rikard inte fick ut allt vad han ville med sin åkning. Redan efter cirka fem minuter slocknade hans hjälmbelysning, vilket innebär att han fick svårt att välja det mest vägvinnande spåret. Men oavsett vilket hade både vi och alla andra svårt att störa bröderna Georgsson, som enligt mitt förmenande vann mycket rättvist.

Bästa hemmaförare

Lokalt sett blev den officiella arrangörsklubben Donkelos RC:s brödrapar Jon Fransson och Jim Fransson bästa hemmaförare på fjärde plats, båda söner till Lars-Erik Johansson som instiftade Säterkåsan på 1960-talet och därefter drev arrangemanget i obruten följd till och med 2010. I lördags fanns LEJ med i rollen som starter och prisutdelare. Sedan tre år tillbaka är det Skövdeofficeren Stefan Holm som för befälet.

Totalt deltog 28 team i tandemklassen. Det vill säga 56 förare och i avdelningen VIP startade endast tre team/6 förare.

  • Anders Hallberg