23 dec 2014 15:49

23 jan 2015 15:17

Barfotakörning förbjuds på Axevallatravet

TRAV: Efter fall av blödande hovar på hästar

Efter att tre hästar funnits blöda från sina hovar i samband med V75-tävlingarna på Åby den 20 december skärps nu säkerheten upp kring barfotakörning med travhästar.

På såväl Åby som Axevalla kommer de aktiva tvingas köra sina hästar med skor efter att banornas respektive veterinärer utfärdat barfotaförbud.

Banveterinärerna är i sin tur utsedda av Jordbruksverket som är ytterst ansvariga för djurskyddet i samband med travtävlingar i Sverige.

På Axevalla är det Björn Sandgren som tjänstgör som veterinär och han fanns även närvarande på Åby i lördags och bistod Mölndalsbanans veterinär Anders Bergqvist i samband med de kontroller som då genomfördes av de tävlande ekipagen.

Anmälan gjord

I tre fall upptäcktes hästar som bedömdes blöda från hovarna och i ett fall så pass illa att Anders Bergqvist tog beslut att göra en anmälan.

– Det var misstänkt brott mot djurskyddslagen i alla fall och jag går vidare till Jordbruksverket med det här. Hästen fall var extra illa och där kommer jag rakt av att rekommendera åtalsanmälan, säger Anders Bergqvist till tidningen Travronden.

Under tisdagseftermiddagen tog såväl Bergqvist som Björn Sandgren besluten att förbjuda barfotakörning på Åby samt Axevalla tills vidare.

Björn Sandgren förklarar beslutet:

– Med anledning av händelserna på Åby den 20 december har jag beslutat att från och med tävlingsdagen den 30 december och tills vidare inte tillåta någon form av barfotakörning på Axevallatravet. Samtliga hästar skall vara försedda med skyddande skor på alla hovar vid all körning under tävlingsdagen, säger veterinären Björn Sandgren till axevalla.se.

På såväl Åby som Axevalla kommer de aktiva tvingas köra sina hästar med skor efter att banornas respektive veterinärer utfärdat barfotaförbud.

Banveterinärerna är i sin tur utsedda av Jordbruksverket som är ytterst ansvariga för djurskyddet i samband med travtävlingar i Sverige.

På Axevalla är det Björn Sandgren som tjänstgör som veterinär och han fanns även närvarande på Åby i lördags och bistod Mölndalsbanans veterinär Anders Bergqvist i samband med de kontroller som då genomfördes av de tävlande ekipagen.

Anmälan gjord

I tre fall upptäcktes hästar som bedömdes blöda från hovarna och i ett fall så pass illa att Anders Bergqvist tog beslut att göra en anmälan.

– Det var misstänkt brott mot djurskyddslagen i alla fall och jag går vidare till Jordbruksverket med det här. Hästen fall var extra illa och där kommer jag rakt av att rekommendera åtalsanmälan, säger Anders Bergqvist till tidningen Travronden.

Under tisdagseftermiddagen tog såväl Bergqvist som Björn Sandgren besluten att förbjuda barfotakörning på Åby samt Axevalla tills vidare.

Björn Sandgren förklarar beslutet:

– Med anledning av händelserna på Åby den 20 december har jag beslutat att från och med tävlingsdagen den 30 december och tills vidare inte tillåta någon form av barfotakörning på Axevallatravet. Samtliga hästar skall vara försedda med skyddande skor på alla hovar vid all körning under tävlingsdagen, säger veterinären Björn Sandgren till axevalla.se.

  • Emil Persson