24 dec 2014 17:00

23 jan 2015 15:56

Allt om lagen i allettan

Allettan startar efter julhelgen. Skövde IK gör ett nytt försök att ta sig vidare till playoffspel mot kvalserien till allsvenskan.
SLA-sporten har gått igenom läget i Skövde IK och deras sju motståndare i allettan.
KRISTIANSTADS IK

Tränare: Fredrik Hallberg

Poäng i grundserien (målskillnad): 53 p (100–72)

Publiksnitt grundserien: 912 personer.

Flest poäng: Emil Sandin 36 p (9+27)

Målvakt: Joakim Strandberg 90,75 %

Kommentar: Missade allettan på målskillnad i fjol, men tog sig bakvägen ända till playoff 3. I år har det inte varit något snack om saken utan Kristianstad är det lag som övertygat allra mest i grundserien. Man har imponerat framåt med 100 gjorda mål och offensivt har laget knappast blivit sämre när man under de senaste veckorna värvat tillbaka fjolårets amerikanske poängmaskin Jay Latulippe från Sheffield samt plockat in William Wallén från Vita Hästen. Defensivt har man bland annat gjort klart med danske backen Phillip Bruggisser som är tillbaka i KIK efter en sejour i Almtuna och längst bak stärker Oskar Sehlstedt upp målvaktssidan. Noterbart till sist att Skövdebekante (säsongen 07/08) Christoffer Lindholm var lagets näst bäste poänggörare (31 poäng) i grundserien.

SLA:s analys: Ett stabilt lag där offensiven sticker ut allra mest med flera pålitliga poänggörare i de främre leden. Här får motståndarlagens backar se upp. Dessutom har man två duktiga målvakter och den starka truppen tillsammans med det som presterades i grundserien gör att laget måste pekas ut som en av toppkandidaterna. Frågetecken dock för försvaret då man släppte in 72 mål i grundserien – klart flest av alla lagen i allettan.

VÄSTERVIKS IK

Tränare: Mattias Karlin

Poäng i grundserien (målskillnad): 51 p (89–50)

Publiksnitt grundserien: 700 personer.

Flest poäng: Joacim Hedblad 26 p (11+15)

Målvakt: Ludvig Engsund 90,65 %

Kommentar: Har imponerat under grundserien där man målmedvetet jobbat på och tog sig med god marginal till allettan. Blev klart redan fem omgångar före slutet och det här blir första gången som Västervik spelar i allettan. Blev av med nyttige backen Petter Lindberg till allsvenska AIK, men har täckt upp den förlusten med letten Nikita Kolesnikovs från Kallinge/Ronneby, Jacob Spångberg från AIK samt Jimmie Jansson som ansluter från Timrå. Tappade målvakten Andreas Hookana till Asplöven, men ersatte honom med Daniel Wälitalo från Teg. Han bildar nu målvaktsduo med Ludvig Engsund som stått 13 av 22 matcher under hösten.

SLA:s analys: Har gjort det bra så här långt och man var det lag av de fyra från den västra serien som släppte in klart minst mål. En stark defensiv har räckt långt och framåt har man etablerade div 1-spelare som Joacim Hedblad och Emil Georgsson. Jämfört med grundserien blir det en tuffare verklighet för smålänningarna nu och man har dessutom ingen rutin från spel i allettan. Västervik är svårbedömt och frågan är om laget verkligen har vad som krävs för en plats i toppen även till våren?

TRANÅS AIF IF

Tränare: Arto Sirviö

Poäng i grundserien (målskillnad): 50 p (97–64)

Publiksnitt: 668 personer.

Flest poäng: Aatu Hämäläinen 31 p (11+20)

Målvakt: Emil Jidskog 90,11 %

Kommentar: Tranås har varit det laget som under flera säsonger varit nära allettan, men inte nått ända fram. Den här gången gick det vägen när man blev tvåa i hockeyettan västra efter en urstark avslutning med åtta raka segrar. Finländske anfallaren Aatu Hämäläinen är en stabil värvning och med över 30 poäng har han varit en bidragande orsak till framgången. Backen Robin Johansson – som spelat i Skövde IK – har också klivit fram och gjort mycket poäng (25). Släppte nyligen amerikanske backen Dean Moore efter bara sex matcher och han gick till konkurrenten Vimmerby. Har inte värvat våldsamt inför det som komma skall, men truppen har breddats via 19-åringarna Jesper Åkerman och Johan Claesson. De båda tillhör Linköpings organisation och kommer att kunna gå fritt mellan klubbarna fram till 31 januari.

SLA:s analys: Tranås är ett stabilt div 1-lag, men det är svårare att bedöma lagets slagstyrka när det kommer till allettan. Är starkt hemma och i grundserien vann man nio av elva matcher i Bredstorpshallen. Där lär man bli svåra att tas med även i allettan och kommer säkerligen att ta en del skalper, men tveksamt om det totalt sett räcker tillräckligt långt i tuffare konkurrens. Får vara glada om det blir playoff.

IK PANTERN

Tränare: Stephan Lundh

Poäng i grundserien (målskillnad): 48 p (82–51)

Publiksnitt grundserien: 215 personer.

Flest poäng: Kim Johansson 25 p (11+14)

Målvakt: Viktor Andrén 91,05 %

Kommentar: Överraskade nog många när man blev tvåa i grundserien med både Troja/Ljungby och Tingsryd bakom sig. Inget stort publikintresse kring Malmölaget som har det klart sämsta publiksnittet av alla lagen i Allettan Södra. Trivs dock bra i sin hemmaborg Kirsebergs Ishall och var den södra seriens allra bästa hemmalag under hösten. Slog såväl Troja/Ljungby och Tingsryd i båda mötena under grundserien, men hade några plumpar mot lag på den undre halvan, föll till exempel i båda matcherna mot nästjumbon Dalen. Har inte värvat något inför allettan. Lagets poängbäste Kim Johansson var utlånad till Malmö under tre matcher i december, men är nu tillbaka i Pantern. I båset finns det gott om rutin genom huvudtränaren Stefan ”Lillis” Lundh som har åtskilliga säsonger i elitserien, nuvarande SHL, bakom sig.

SLA:s analys: En frisk fläkt i den södra serien och Pantern har visat sin kapacitet när man besegrat såväl Troja/Ljungby, Tingsryd och Kristianstad under hösten. 14 av 18 möjliga poäng mot de tre lagen som gjorde dem sällskap till allettan imponerar. Nu gäller det att behålla den höga nivån, men laget har ett trumfkort i meriterade tränaren Stefan Lundh som säkert kan lotsa Pantern till en plats bland de fem främsta som går till playoff.

VIMMERBY HC

Tränare: Tomas Sandlin

Poäng i grundserien (målskillnad): 46 p (100–61)

Publiksnitt grundserien: 758 personer.

Flest poäng: Alexander Holmberg 32 p (17+15)

Målvakt: Calle Brattenberger 90,43 %

Kommentar: Vimmerby har etablerat sig i division 1 efter avancemanget 2011 och har spelat i allettan varje år sedan dess. Vimmerby har gjort det bra med små resurser och hemma i Vimmerby ishall, där klubben spelar på dispens med en rink som har ett mindre mått än normalt, brukar laget vara svårslaget. För fjärde säsongen i rad nådde Vimmerby än topp 3-placering i grundserien efter att ha slagit alla topplagen under seriespelet. Säsongen 2012/2013 tog Vimmerby sig vidare från allettan men föll redan i det första playoffsteget mot Tranås. Den här säsongen har man återigen gjort det bra med en tredje plats i grundserien som resultat. I målvakten Calle Brattenberger har laget ett starkt kort som betyder mycket för smålänningarna. Laget har dock tappat spetskompetens i form av Jakob Karlsson, Jesper Eriksen och Carl Ackered som alla tre har lämnat för allsvenskt spel under säsongen. Dean Moore har tillkommit på backsidan från Tranås under december.

SLA:s analys: Vimmerby har abonnerat på en plats i allettan sedan uppflyttningen och är ett stabilt och gediget gäng. Däremot är Karlsson med sina 27 poäng på 14 matcher och Eriksen med sina 26 poäng på 18 matcher kännbara avbräck. Det kan bli tufft för Vimmerby att nå en playoffplats i år men de har absolut en möjlighet. På hemmaplan är laget svårslaget.

IF TROJA/LJUNGBY

Tränare: Pelle Svensson

Poäng i grundserien (målskillnad): 46 p (90–56)

Publiksnitt grundserien: 1 444 personer.

Flest poäng: Jonathan Jonsson 30 p (16+14)

Målvakt: Johan Nielsen 91,17 %

Kommentar: Ett lag med starka traditioner och Troja/Ljungby har spenderat merparten av 2000-talet i allsvenskan. Åkte ner till division 1 förra säsongen, men hoppas på att kunna ta sig tillbaka omgående. Hade stor omsättning i truppen efter degraderingen från allsvenskan och grundserien slutade med en tredjeplats. Johan Andersson – tidigare i både Mariestad och Skövde – med rutin från elitserien har bidragit med 17 poäng under hösten. Troja/Ljungby har lånat backen Eric Persson från Rögle under hösten och ser ut att få ha kvar honom till slutet på januari. Duktige Gustav Hjalmarsson har en hjärnskakning och lär sannolikt missa de första matcherna i allettan.

SLA:s analys: Har ett starkt lag med gott om rutin från spel högre upp och även om man inte blev bättre än trea i grundserien bör man vara ett topplag i den här serien. Har spelat ihop sig under hösten och kommer säkerligen ha mer att ge än det man visat i hittills. Allt annat än att Troja/Ljungby tar sig vidare känns som en överraskning.

TINGSRYDS AIF

Tränare: Martin Karlsson

Poäng i grundserien (målskillnad): 44 p (85–51)

Publiksnitt grundserien: 1 535 personer.

Flest poäng: Markus Persson 26 p (14+12)

Målvakt: Wictor Ragnewall 90,20 %

Kommentar: Tingsryd har tre allsvenska säsonger i färskt minne (2010-2013) och förra säsongen kvalade man för att återigen ta sig upp. Då vann man grundserien överlägset, men den här hösten har man inte övertygat på samma sätt. Laget slutade fyra i den södra ettan och hade det tufft mot konkurrenterna i toppen. Tog till exempel inte en enda poäng mot Pantern eller Kristianstad i grundserien. Markus Persson var lagets bäste poängplockare under hösten och han har ett förflutet i Mariestad Bois, men har även gjort några matcher med Skövde IK. En annan SIK-bekanting i TAIF är Emil Forslund. Har inte värvat några nya spelare inför allettan.

SLA:s analys: Förväntningarna på laget var höga inför säsongen, men hittills har Tingsryd inte levererat. Frågan är om laget har en växel till nu när det blir allettan? Med rutin från spel högre upp och en kompetent trupp skulle det förvåna om TAIF ändå inte landar en plats bland de fem främsta som får spela playoff.

SKÖVDE IK

Tränare: Fredrik Ljunggren

Poäng i grundserien (målskillnad): 44 p (93–60)

Publiksnitt grundserien: 1 091 personer.

Flest poäng: Johan Erkgärds 27 p (12+15)

Målvakt: Pierre Svensson 90,48 %

Kommentar: Gjorde en stabil höst och säkrade en plats bland de fyra främsta med några omgångar kvar att spela. SIK är ett pålitligt lag när det gäller att ta sig till allettan, men däremot har man haft svårt att ta sig till playoff utan det slutar ständigt med en plats i botten. Backsidan var skadedrabbad under slutet och det bidrog kanske till att det topptippade laget inte blev bättre än fyra i den västra serien. Får lagom till allettan tillbaka lagkaptenen Erik Rosén efter en hjärnskakning och har dessutom breddat backsidan genom att värva Christopher Larsson från Forshaga.

SLA:s analys: Tillsammans med Tingsryd tog SIK minst antal poäng i grundserien och nu lär det inte bli lättare. Laget behöver höja sig om det inte ska sluta på samma sätt som de senaste säsongerna. Skövde slår dock ur underläge och får västgötarna ihop det samt får vara skadefria kan man bli en joker som utmanar om en plats bland de fem främsta. Dessutom ser det ljusare ut på backsidan jämfört med slutet av grundserien och det kan tala för SIK.

Notering: Räddningsprocent gäller den målvakt som stod mest i grundserien.

KRISTIANSTADS IK

Tränare: Fredrik Hallberg

Poäng i grundserien (målskillnad): 53 p (100–72)

Publiksnitt grundserien: 912 personer.

Flest poäng: Emil Sandin 36 p (9+27)

Målvakt: Joakim Strandberg 90,75 %

Kommentar: Missade allettan på målskillnad i fjol, men tog sig bakvägen ända till playoff 3. I år har det inte varit något snack om saken utan Kristianstad är det lag som övertygat allra mest i grundserien. Man har imponerat framåt med 100 gjorda mål och offensivt har laget knappast blivit sämre när man under de senaste veckorna värvat tillbaka fjolårets amerikanske poängmaskin Jay Latulippe från Sheffield samt plockat in William Wallén från Vita Hästen. Defensivt har man bland annat gjort klart med danske backen Phillip Bruggisser som är tillbaka i KIK efter en sejour i Almtuna och längst bak stärker Oskar Sehlstedt upp målvaktssidan. Noterbart till sist att Skövdebekante (säsongen 07/08) Christoffer Lindholm var lagets näst bäste poänggörare (31 poäng) i grundserien.

SLA:s analys: Ett stabilt lag där offensiven sticker ut allra mest med flera pålitliga poänggörare i de främre leden. Här får motståndarlagens backar se upp. Dessutom har man två duktiga målvakter och den starka truppen tillsammans med det som presterades i grundserien gör att laget måste pekas ut som en av toppkandidaterna. Frågetecken dock för försvaret då man släppte in 72 mål i grundserien – klart flest av alla lagen i allettan.

VÄSTERVIKS IK

Tränare: Mattias Karlin

Poäng i grundserien (målskillnad): 51 p (89–50)

Publiksnitt grundserien: 700 personer.

Flest poäng: Joacim Hedblad 26 p (11+15)

Målvakt: Ludvig Engsund 90,65 %

Kommentar: Har imponerat under grundserien där man målmedvetet jobbat på och tog sig med god marginal till allettan. Blev klart redan fem omgångar före slutet och det här blir första gången som Västervik spelar i allettan. Blev av med nyttige backen Petter Lindberg till allsvenska AIK, men har täckt upp den förlusten med letten Nikita Kolesnikovs från Kallinge/Ronneby, Jacob Spångberg från AIK samt Jimmie Jansson som ansluter från Timrå. Tappade målvakten Andreas Hookana till Asplöven, men ersatte honom med Daniel Wälitalo från Teg. Han bildar nu målvaktsduo med Ludvig Engsund som stått 13 av 22 matcher under hösten.

SLA:s analys: Har gjort det bra så här långt och man var det lag av de fyra från den västra serien som släppte in klart minst mål. En stark defensiv har räckt långt och framåt har man etablerade div 1-spelare som Joacim Hedblad och Emil Georgsson. Jämfört med grundserien blir det en tuffare verklighet för smålänningarna nu och man har dessutom ingen rutin från spel i allettan. Västervik är svårbedömt och frågan är om laget verkligen har vad som krävs för en plats i toppen även till våren?

TRANÅS AIF IF

Tränare: Arto Sirviö

Poäng i grundserien (målskillnad): 50 p (97–64)

Publiksnitt: 668 personer.

Flest poäng: Aatu Hämäläinen 31 p (11+20)

Målvakt: Emil Jidskog 90,11 %

Kommentar: Tranås har varit det laget som under flera säsonger varit nära allettan, men inte nått ända fram. Den här gången gick det vägen när man blev tvåa i hockeyettan västra efter en urstark avslutning med åtta raka segrar. Finländske anfallaren Aatu Hämäläinen är en stabil värvning och med över 30 poäng har han varit en bidragande orsak till framgången. Backen Robin Johansson – som spelat i Skövde IK – har också klivit fram och gjort mycket poäng (25). Släppte nyligen amerikanske backen Dean Moore efter bara sex matcher och han gick till konkurrenten Vimmerby. Har inte värvat våldsamt inför det som komma skall, men truppen har breddats via 19-åringarna Jesper Åkerman och Johan Claesson. De båda tillhör Linköpings organisation och kommer att kunna gå fritt mellan klubbarna fram till 31 januari.

SLA:s analys: Tranås är ett stabilt div 1-lag, men det är svårare att bedöma lagets slagstyrka när det kommer till allettan. Är starkt hemma och i grundserien vann man nio av elva matcher i Bredstorpshallen. Där lär man bli svåra att tas med även i allettan och kommer säkerligen att ta en del skalper, men tveksamt om det totalt sett räcker tillräckligt långt i tuffare konkurrens. Får vara glada om det blir playoff.

IK PANTERN

Tränare: Stephan Lundh

Poäng i grundserien (målskillnad): 48 p (82–51)

Publiksnitt grundserien: 215 personer.

Flest poäng: Kim Johansson 25 p (11+14)

Målvakt: Viktor Andrén 91,05 %

Kommentar: Överraskade nog många när man blev tvåa i grundserien med både Troja/Ljungby och Tingsryd bakom sig. Inget stort publikintresse kring Malmölaget som har det klart sämsta publiksnittet av alla lagen i Allettan Södra. Trivs dock bra i sin hemmaborg Kirsebergs Ishall och var den södra seriens allra bästa hemmalag under hösten. Slog såväl Troja/Ljungby och Tingsryd i båda mötena under grundserien, men hade några plumpar mot lag på den undre halvan, föll till exempel i båda matcherna mot nästjumbon Dalen. Har inte värvat något inför allettan. Lagets poängbäste Kim Johansson var utlånad till Malmö under tre matcher i december, men är nu tillbaka i Pantern. I båset finns det gott om rutin genom huvudtränaren Stefan ”Lillis” Lundh som har åtskilliga säsonger i elitserien, nuvarande SHL, bakom sig.

SLA:s analys: En frisk fläkt i den södra serien och Pantern har visat sin kapacitet när man besegrat såväl Troja/Ljungby, Tingsryd och Kristianstad under hösten. 14 av 18 möjliga poäng mot de tre lagen som gjorde dem sällskap till allettan imponerar. Nu gäller det att behålla den höga nivån, men laget har ett trumfkort i meriterade tränaren Stefan Lundh som säkert kan lotsa Pantern till en plats bland de fem främsta som går till playoff.

VIMMERBY HC

Tränare: Tomas Sandlin

Poäng i grundserien (målskillnad): 46 p (100–61)

Publiksnitt grundserien: 758 personer.

Flest poäng: Alexander Holmberg 32 p (17+15)

Målvakt: Calle Brattenberger 90,43 %

Kommentar: Vimmerby har etablerat sig i division 1 efter avancemanget 2011 och har spelat i allettan varje år sedan dess. Vimmerby har gjort det bra med små resurser och hemma i Vimmerby ishall, där klubben spelar på dispens med en rink som har ett mindre mått än normalt, brukar laget vara svårslaget. För fjärde säsongen i rad nådde Vimmerby än topp 3-placering i grundserien efter att ha slagit alla topplagen under seriespelet. Säsongen 2012/2013 tog Vimmerby sig vidare från allettan men föll redan i det första playoffsteget mot Tranås. Den här säsongen har man återigen gjort det bra med en tredje plats i grundserien som resultat. I målvakten Calle Brattenberger har laget ett starkt kort som betyder mycket för smålänningarna. Laget har dock tappat spetskompetens i form av Jakob Karlsson, Jesper Eriksen och Carl Ackered som alla tre har lämnat för allsvenskt spel under säsongen. Dean Moore har tillkommit på backsidan från Tranås under december.

SLA:s analys: Vimmerby har abonnerat på en plats i allettan sedan uppflyttningen och är ett stabilt och gediget gäng. Däremot är Karlsson med sina 27 poäng på 14 matcher och Eriksen med sina 26 poäng på 18 matcher kännbara avbräck. Det kan bli tufft för Vimmerby att nå en playoffplats i år men de har absolut en möjlighet. På hemmaplan är laget svårslaget.

IF TROJA/LJUNGBY

Tränare: Pelle Svensson

Poäng i grundserien (målskillnad): 46 p (90–56)

Publiksnitt grundserien: 1 444 personer.

Flest poäng: Jonathan Jonsson 30 p (16+14)

Målvakt: Johan Nielsen 91,17 %

Kommentar: Ett lag med starka traditioner och Troja/Ljungby har spenderat merparten av 2000-talet i allsvenskan. Åkte ner till division 1 förra säsongen, men hoppas på att kunna ta sig tillbaka omgående. Hade stor omsättning i truppen efter degraderingen från allsvenskan och grundserien slutade med en tredjeplats. Johan Andersson – tidigare i både Mariestad och Skövde – med rutin från elitserien har bidragit med 17 poäng under hösten. Troja/Ljungby har lånat backen Eric Persson från Rögle under hösten och ser ut att få ha kvar honom till slutet på januari. Duktige Gustav Hjalmarsson har en hjärnskakning och lär sannolikt missa de första matcherna i allettan.

SLA:s analys: Har ett starkt lag med gott om rutin från spel högre upp och även om man inte blev bättre än trea i grundserien bör man vara ett topplag i den här serien. Har spelat ihop sig under hösten och kommer säkerligen ha mer att ge än det man visat i hittills. Allt annat än att Troja/Ljungby tar sig vidare känns som en överraskning.

TINGSRYDS AIF

Tränare: Martin Karlsson

Poäng i grundserien (målskillnad): 44 p (85–51)

Publiksnitt grundserien: 1 535 personer.

Flest poäng: Markus Persson 26 p (14+12)

Målvakt: Wictor Ragnewall 90,20 %

Kommentar: Tingsryd har tre allsvenska säsonger i färskt minne (2010-2013) och förra säsongen kvalade man för att återigen ta sig upp. Då vann man grundserien överlägset, men den här hösten har man inte övertygat på samma sätt. Laget slutade fyra i den södra ettan och hade det tufft mot konkurrenterna i toppen. Tog till exempel inte en enda poäng mot Pantern eller Kristianstad i grundserien. Markus Persson var lagets bäste poängplockare under hösten och han har ett förflutet i Mariestad Bois, men har även gjort några matcher med Skövde IK. En annan SIK-bekanting i TAIF är Emil Forslund. Har inte värvat några nya spelare inför allettan.

SLA:s analys: Förväntningarna på laget var höga inför säsongen, men hittills har Tingsryd inte levererat. Frågan är om laget har en växel till nu när det blir allettan? Med rutin från spel högre upp och en kompetent trupp skulle det förvåna om TAIF ändå inte landar en plats bland de fem främsta som får spela playoff.

SKÖVDE IK

Tränare: Fredrik Ljunggren

Poäng i grundserien (målskillnad): 44 p (93–60)

Publiksnitt grundserien: 1 091 personer.

Flest poäng: Johan Erkgärds 27 p (12+15)

Målvakt: Pierre Svensson 90,48 %

Kommentar: Gjorde en stabil höst och säkrade en plats bland de fyra främsta med några omgångar kvar att spela. SIK är ett pålitligt lag när det gäller att ta sig till allettan, men däremot har man haft svårt att ta sig till playoff utan det slutar ständigt med en plats i botten. Backsidan var skadedrabbad under slutet och det bidrog kanske till att det topptippade laget inte blev bättre än fyra i den västra serien. Får lagom till allettan tillbaka lagkaptenen Erik Rosén efter en hjärnskakning och har dessutom breddat backsidan genom att värva Christopher Larsson från Forshaga.

SLA:s analys: Tillsammans med Tingsryd tog SIK minst antal poäng i grundserien och nu lär det inte bli lättare. Laget behöver höja sig om det inte ska sluta på samma sätt som de senaste säsongerna. Skövde slår dock ur underläge och får västgötarna ihop det samt får vara skadefria kan man bli en joker som utmanar om en plats bland de fem främsta. Dessutom ser det ljusare ut på backsidan jämfört med slutet av grundserien och det kan tala för SIK.

Notering: Räddningsprocent gäller den målvakt som stod mest i grundserien.