29 dec 2014 11:04

23 jan 2015 15:56

Max gjorde NHL-debut

ISHOCKEY: Anaheim Ducks besegrade Vancouver

Max Friberg har debuterat i NHL. Det skedde när Anaheim Ducks besegrade Vancouver med 2–1.
– En häftig upplevelse såklart, säger Friberg till SLA.

Det har gått snabbt för Friberg sedan han gjorde comeback efter den armskada som höll honom borta stora delar av hösten. Han kom i gång fint i Anaheims farmarlag, Norfolk Admirals, där han gjort elva poäng på 14 matcher. Bland annat avgjorde han en match precis innan jul.

Nu kom belöningen. Efter att ha fått spela 1,5 år i AHL blev han uppkallad till Anaheim inför mötet med Vancouver som spelades natten mellan söndag och måndag svensk tid.

I statistiken står han bokförd för 8.47 minuters speltid. Han sköt inget skott på mål men delade ut två tacklingar. Totalt sett presterade han en klart godkänd debut och gjorde som alltid ett gott jobb när han var på isen.

– Matchen gick väl helt okej tycker jag. Inga självmål i alla fall, men ingen jättesuccé heller..., säger Max skämtsamt och berättar att det hela har gått undan.

– Fick samtalet lördag kväll efter vår match med Norfolk och flög sedan söndag morgon och mer eller mindre hann bara fram för att byta om så var det dags att åka till matchen. Så det fanns inte så mycket tid att fundera på vilket var skönt.

Förväntningar

Naturligtvis mycket skönt för Max Friberg att äntligen få göra sin debut i NHL. Anaheim draftade honom 2011 och alla minns Max som en av de stora hjältarna när Sverige vann JVM-guld. Max vann skytteligan och kom tvåa i poängligan samt tog plats som en av tre anfallare i All star team.

Han fick naturligtvis förväntningar på sig efter den framgången och Anaheim skrev ett treårskontrakt med Skövde IK-produkten. Första året var han utlånad till Timrå i SHL, sedan spelade han hela förra säsongen i Norfolk Admirals.

Hård konkurrens

Konkurrensen i Anaheim, som tillhör ett av ligans bästa lag, är tuff, men nu fick han chansen i hemmamötet med Vancouver, en match som Anaheim vann fullt rättvist.

– En häftig upplevelse och något man drömt om ända sedan man var liten och det har ju varit ett mål ända sedan jag kom över hit, säger Friberg.

På nyårsafton spelar Anaheim hemma mot San José Sharks. Om Max finns med i laget även då återstår att se.

– Jag har ingen aning. Jag ska göra mitt bästa för att dom vill ha mig kvar här uppe.

Det har gått snabbt för Friberg sedan han gjorde comeback efter den armskada som höll honom borta stora delar av hösten. Han kom i gång fint i Anaheims farmarlag, Norfolk Admirals, där han gjort elva poäng på 14 matcher. Bland annat avgjorde han en match precis innan jul.

Nu kom belöningen. Efter att ha fått spela 1,5 år i AHL blev han uppkallad till Anaheim inför mötet med Vancouver som spelades natten mellan söndag och måndag svensk tid.

I statistiken står han bokförd för 8.47 minuters speltid. Han sköt inget skott på mål men delade ut två tacklingar. Totalt sett presterade han en klart godkänd debut och gjorde som alltid ett gott jobb när han var på isen.

– Matchen gick väl helt okej tycker jag. Inga självmål i alla fall, men ingen jättesuccé heller..., säger Max skämtsamt och berättar att det hela har gått undan.

– Fick samtalet lördag kväll efter vår match med Norfolk och flög sedan söndag morgon och mer eller mindre hann bara fram för att byta om så var det dags att åka till matchen. Så det fanns inte så mycket tid att fundera på vilket var skönt.

Förväntningar

Naturligtvis mycket skönt för Max Friberg att äntligen få göra sin debut i NHL. Anaheim draftade honom 2011 och alla minns Max som en av de stora hjältarna när Sverige vann JVM-guld. Max vann skytteligan och kom tvåa i poängligan samt tog plats som en av tre anfallare i All star team.

Han fick naturligtvis förväntningar på sig efter den framgången och Anaheim skrev ett treårskontrakt med Skövde IK-produkten. Första året var han utlånad till Timrå i SHL, sedan spelade han hela förra säsongen i Norfolk Admirals.

Hård konkurrens

Konkurrensen i Anaheim, som tillhör ett av ligans bästa lag, är tuff, men nu fick han chansen i hemmamötet med Vancouver, en match som Anaheim vann fullt rättvist.

– En häftig upplevelse och något man drömt om ända sedan man var liten och det har ju varit ett mål ända sedan jag kom över hit, säger Friberg.

På nyårsafton spelar Anaheim hemma mot San José Sharks. Om Max finns med i laget även då återstår att se.

– Jag har ingen aning. Jag ska göra mitt bästa för att dom vill ha mig kvar här uppe.