26 jan 2015 17:04

29 jan 2015 06:01

Många startade i Tibro

ENDURO: Vintercupens tredje deltävling

Precis som FMCK Skövdes stilbildande enduroskola befinner sig även Östra Skaraborgs vintercup på nationell toppnivå. Så har det varit länge och i lördags kom ytterligare en bekräftelse på detta då Tibro MK arrangerade deltävling tre av sju. Eller vad sägs om 347 startande förare?

Det gångna veckoslutets tävling, med start och mål på Tibro MK:s motorstadion, gjorde verkligen skäl för beteckningen vintercup. Hårdfruset i marken, ett par decimeter snö och närmare fyra minusgrader. Banan som mätte cirka 8,5 km skulle inom två timmar avverkas sex gånger av senior-, junior-, och breddklassen. Motion och damer två varv färre, inom en mindre tidsfrist.

Unge hungrige dalmasen Robert Kvarnström från Avestaklubben Folkare MK vann inte oväntat seniorklassen. Med Falköpings MK:s Erik Ljungberg som främste lokala förare på femte plats, en tiondels sekund före arrangerande Tibro MK:s sjufaldige ex-världsmästare Anders Eriksson.

– Jag har tagit det lugnt sedan Novemberkåsan. Det handlar numera mest om motion för min del. Det kändes ändå bra att jag inte var mer än cirka tio sekunder från en topp tre-placering, kommenterade Shercoföraren som fyller 42 år andra veckan av maj.

Anders noterade dessutom seniorklassens jämnaste varvtider. Differensen låg som mest på åtta sekunder. Som snabbast 12.11,7 minuter och som ”långsammast” 12.26,9.

Första för Ojanperä

Juniorklassen vanns av FMCK Skövdes 19-årige Mattias Ojanperä. Segern var hans första i Östra Skaraborgs vintercup. Vid säsongspremiären i Falköping körde han in på andra plats och vid deltävling två i Tidaholm slutade han på tredje plats.

– I lördags gick det smärtfritt. I stort sett helt utan problem och segern var min första i vintercupen. Det känns mycket bra, intygade 19-åringen från Skultorp.

I damklassen skilde endast tre sekunder mellan segrarinnan Hanna Berzelius, Linköpings MS, och tvåan Johanna Götvall, Tibro MK.

– Det känns lite sådär. Jag hade helst velat vinna. Men nu var inte marginalerna på min sida. Trots det är jag ganska nöjd med dagens race, konstaterade Johanna.

Flera toppar

Även i övriga klasser noterades en del toppresultat. Inte minst i H50 motion där TMK:s ex-Europamästare Tomas Gustavsson anförde en lokal trippeltriumf, före FMCK:s Johan Karlsson och TMK:s till synes outslitlige Stefan Andersson. På motionssidan, 40-49, stod nyligen USA-tränade Lars Magnerfelt, Försvarsmaktens EK, högst i kurs på tredje plats, tre hack före Jimmy Götvall, Hjo MK.

I breddklassen skrev Conny Ståhl, Hjo MK, in sig som startfältets främste lokala förare på fjärde plats.

Beträffande ungdomsklasserna UE0 och UE1 har SLA-sporten för avsikt att återkomma i fredagens tidning (läs U-sportsidan).

Det gångna veckoslutets tävling, med start och mål på Tibro MK:s motorstadion, gjorde verkligen skäl för beteckningen vintercup. Hårdfruset i marken, ett par decimeter snö och närmare fyra minusgrader. Banan som mätte cirka 8,5 km skulle inom två timmar avverkas sex gånger av senior-, junior-, och breddklassen. Motion och damer två varv färre, inom en mindre tidsfrist.

Unge hungrige dalmasen Robert Kvarnström från Avestaklubben Folkare MK vann inte oväntat seniorklassen. Med Falköpings MK:s Erik Ljungberg som främste lokala förare på femte plats, en tiondels sekund före arrangerande Tibro MK:s sjufaldige ex-världsmästare Anders Eriksson.

– Jag har tagit det lugnt sedan Novemberkåsan. Det handlar numera mest om motion för min del. Det kändes ändå bra att jag inte var mer än cirka tio sekunder från en topp tre-placering, kommenterade Shercoföraren som fyller 42 år andra veckan av maj.

Anders noterade dessutom seniorklassens jämnaste varvtider. Differensen låg som mest på åtta sekunder. Som snabbast 12.11,7 minuter och som ”långsammast” 12.26,9.

Första för Ojanperä

Juniorklassen vanns av FMCK Skövdes 19-årige Mattias Ojanperä. Segern var hans första i Östra Skaraborgs vintercup. Vid säsongspremiären i Falköping körde han in på andra plats och vid deltävling två i Tidaholm slutade han på tredje plats.

– I lördags gick det smärtfritt. I stort sett helt utan problem och segern var min första i vintercupen. Det känns mycket bra, intygade 19-åringen från Skultorp.

I damklassen skilde endast tre sekunder mellan segrarinnan Hanna Berzelius, Linköpings MS, och tvåan Johanna Götvall, Tibro MK.

– Det känns lite sådär. Jag hade helst velat vinna. Men nu var inte marginalerna på min sida. Trots det är jag ganska nöjd med dagens race, konstaterade Johanna.

Flera toppar

Även i övriga klasser noterades en del toppresultat. Inte minst i H50 motion där TMK:s ex-Europamästare Tomas Gustavsson anförde en lokal trippeltriumf, före FMCK:s Johan Karlsson och TMK:s till synes outslitlige Stefan Andersson. På motionssidan, 40-49, stod nyligen USA-tränade Lars Magnerfelt, Försvarsmaktens EK, högst i kurs på tredje plats, tre hack före Jimmy Götvall, Hjo MK.

I breddklassen skrev Conny Ståhl, Hjo MK, in sig som startfältets främste lokala förare på fjärde plats.

Beträffande ungdomsklasserna UE0 och UE1 har SLA-sporten för avsikt att återkomma i fredagens tidning (läs U-sportsidan).

  • Anders Hallberg