29 jan 2015 20:36

29 jan 2015 20:36

Den starten var de verkligen värda

SPORTKRÖNIKA: Jan Larsson

Tänk dig själv att vara där ensam på isen och veta att du måste utföra svåra saker och har mängder med människor blickar på dig och domare som granskar allt i minsta detalj.

I konståkning finns det absolut inte plats för några misstag. Ett misslyckad hopp kan spoliera allt. Därför kändes det så otroligt roligt att Joshi och Viktoria Helgesson lyckades så bra när det korta programmet genomfördes vid EM i Globen.

Att de dessutom klarade det trots att det sista året långt ifrån har varit problemfritt är extra starkt. Joshi har haft skadeproblem och tvingats till uppehåll och Viktoria hade en tung fjolårssäsong där OS i Sotji långt ifrån blev vad hon hade hoppats på.

Att komma tillbaka och få till en formtopp precis lagom till EM är beundransvärt. Att prestera som bäst när det gäller som mest är alla idrottares dröm och systrarna gjorde det trots att de egentligen hade oddsen emot sig.

Helgessons fick åka bland de suveräna ryskorna, som förefaller vara oslagbara i detta EM. Joshi var först ut av Tibrotjejerna. Visst, hon gjorde avkall på en hoppkombination och gjorde trippel-dubbel i stället för trippel-trippel, men helheten var så bra att det räckte till nytt personbästa, 59,55 poäng. Sedan var det dags för Viktoria som på uppvärmningen ramlade i sin toeloop och inte han göra den igen. Det höjde säkert pulsen, men Vicky åkte med sin självklara pondus och utstrålning och fick till ett felfritt åk som gav 60,37 poäng. Nytt personligt rekord och den högsta notering någon svensk har presterat någonsin i ett kortprogram på ett mästerskap. Grymt!

Nu återstår friåkningen på lördag och då kan vi säkert räkna med att det blir betydligt mer välfyllt på Globens läktare än under fredagens kortprogram. De svenska tjejerna kunde knappast ha gjort bättre reklam för svensk konståkning.

Kan de behålla sina placeringar eller klättra något pinnhål är det riktigt bra gjort. Till de fantastiska ryskorna når de inte. Då krävs det att de gör bort sig rejält och det finns inget som talar för det. Samtliga tre i toppen har personbästa sammanlagt på runt 200 poäng. Joshi och Vicky har gjort drygt 160. När man sedan får reda på att ettan från kortprogrammet Radinova är född 1999, tvåan Tuktamysheva är född 1996 och trean Pogorilaya 1998 blir man både imponerad och lite skrämd på samma gång.

Tänk dig själv att vara där ensam på isen och veta att du måste utföra svåra saker och har mängder med människor blickar på dig och domare som granskar allt i minsta detalj.

I konståkning finns det absolut inte plats för några misstag. Ett misslyckad hopp kan spoliera allt. Därför kändes det så otroligt roligt att Joshi och Viktoria Helgesson lyckades så bra när det korta programmet genomfördes vid EM i Globen.

Att de dessutom klarade det trots att det sista året långt ifrån har varit problemfritt är extra starkt. Joshi har haft skadeproblem och tvingats till uppehåll och Viktoria hade en tung fjolårssäsong där OS i Sotji långt ifrån blev vad hon hade hoppats på.

Att komma tillbaka och få till en formtopp precis lagom till EM är beundransvärt. Att prestera som bäst när det gäller som mest är alla idrottares dröm och systrarna gjorde det trots att de egentligen hade oddsen emot sig.

Helgessons fick åka bland de suveräna ryskorna, som förefaller vara oslagbara i detta EM. Joshi var först ut av Tibrotjejerna. Visst, hon gjorde avkall på en hoppkombination och gjorde trippel-dubbel i stället för trippel-trippel, men helheten var så bra att det räckte till nytt personbästa, 59,55 poäng. Sedan var det dags för Viktoria som på uppvärmningen ramlade i sin toeloop och inte han göra den igen. Det höjde säkert pulsen, men Vicky åkte med sin självklara pondus och utstrålning och fick till ett felfritt åk som gav 60,37 poäng. Nytt personligt rekord och den högsta notering någon svensk har presterat någonsin i ett kortprogram på ett mästerskap. Grymt!

Nu återstår friåkningen på lördag och då kan vi säkert räkna med att det blir betydligt mer välfyllt på Globens läktare än under fredagens kortprogram. De svenska tjejerna kunde knappast ha gjort bättre reklam för svensk konståkning.

Kan de behålla sina placeringar eller klättra något pinnhål är det riktigt bra gjort. Till de fantastiska ryskorna når de inte. Då krävs det att de gör bort sig rejält och det finns inget som talar för det. Samtliga tre i toppen har personbästa sammanlagt på runt 200 poäng. Joshi och Vicky har gjort drygt 160. När man sedan får reda på att ettan från kortprogrammet Radinova är född 1999, tvåan Tuktamysheva är född 1996 och trean Pogorilaya 1998 blir man både imponerad och lite skrämd på samma gång.