21 feb 2015 15:54

21 feb 2015 16:04

Hellner tia på VM-skiathlon

Marcus Hellner låg länge bra med när skiathlonloppet över 30 kilometer avgjordes på VM i Falun. Men när Dario Cologna höjde farten på sista varvet tappade Lerdalasonen, och gick trött i mål som tia. – Klart det är tråkigt att inte nå pallen, men jag försökte ändå med det jag kan, säger han i SVT:s sändning.

Efter att ha fått en behaglig resa genom den klassiska delen av loppet, där bland andra Lars Nelson satte lite färg på loppet genom att gå loss, avancerade Hellner i den stora klungan när det blev fristil.

Drygt nio kilometer från målet gick 29-åringen upp i tät och anförde länge klungan fram till den sista turen uppför mördarbacken, där schweizaren Dario Cologna gjorde ett ryck och fick med sig Maxin Vylegsjanin, Ryssland, och norrmannen Didrik Tönseth.

– Jag hade själv tänkt göra det jag kunde där, säger Hellner.

– Han var för stark och det är inte mycket att göra åt det.

Innan trion nådde stadion anslöt även kanadensaren Alex Harvey, tvåa på sprinten i torsdags, som spurtade sig till bronset. Guldstriden stod mellan Cologna och Vylegsjanin där ryssen var starkast och tog VM-guldet.

Calle Hafvarsson åkte i mål som sexa strax där bakom, och Marcus Hellner blev alltså tia, slagen med drygt en halv minut. Men han fick ändå bra svar inför resten av mästerskapet.

– Jag tycker allmänt att det känns ganska bra ändå. Kroppen känns bra.

Kalla blev trea

Svensk bronsglädje blev det istället i damloppet som avgjordes före herrarnas. Där blev Charlotte Kalla trea efter att ha förlorat spurten om silvret mot norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Här var det landsmanninan Therese Johaug som ryckte i mördarbacken och höll sedan undan till att vinna guldet.

Efter att ha fått en behaglig resa genom den klassiska delen av loppet, där bland andra Lars Nelson satte lite färg på loppet genom att gå loss, avancerade Hellner i den stora klungan när det blev fristil.

Drygt nio kilometer från målet gick 29-åringen upp i tät och anförde länge klungan fram till den sista turen uppför mördarbacken, där schweizaren Dario Cologna gjorde ett ryck och fick med sig Maxin Vylegsjanin, Ryssland, och norrmannen Didrik Tönseth.

– Jag hade själv tänkt göra det jag kunde där, säger Hellner.

– Han var för stark och det är inte mycket att göra åt det.

Innan trion nådde stadion anslöt även kanadensaren Alex Harvey, tvåa på sprinten i torsdags, som spurtade sig till bronset. Guldstriden stod mellan Cologna och Vylegsjanin där ryssen var starkast och tog VM-guldet.

Calle Hafvarsson åkte i mål som sexa strax där bakom, och Marcus Hellner blev alltså tia, slagen med drygt en halv minut. Men han fick ändå bra svar inför resten av mästerskapet.

– Jag tycker allmänt att det känns ganska bra ändå. Kroppen känns bra.

Kalla blev trea

Svensk bronsglädje blev det istället i damloppet som avgjordes före herrarnas. Där blev Charlotte Kalla trea efter att ha förlorat spurten om silvret mot norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Här var det landsmanninan Therese Johaug som ryckte i mördarbacken och höll sedan undan till att vinna guldet.